Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

Jelenleg az óraiparban a Nomos testesíti meg legautentikusabban a Bauhaus stílust, nem is nagyon tudunk már márkát mondani, ami ennyire a Bauhaus köré építi az arculatát.

A glashüttei cégnek viszont bejött ez az irány. Az 1990-ben alapított márka idén, 29 év fennállás után elhatározta, hogy kiszolgálja a sportosabb, vagy legalábbis vegyesebb életmódot folytató órakedvelőket. Eddig a legvízálóbb modelljük 10 bar nyomást viselt el, de koronazár nélkül, azt pedig tudjuk, hogy egy véletlen mozdulat a víz alatt és máris kész a baj – valamint volt egy kevésbé elterjedt Ahoi, ami relatíve magas ára miatt sosem alkotott maradandót. Ennek örömére már-már búváróra képességekkel felruházott Nomos sorozatot hozott az idei Baselworld.

A 30 bar, tehát 300 méteres vízállóságot (~1000 láb) és menetes koronazárat kapott két modellcsalád is, a Tangente és a Club Sport – amit eddig Club Campus néven ismertünk. Ami igazán érdekes, hogy a nagyobb vízállóság mellé 42 milliméteres tokot terveztek, ami a nagyon keskeny rámával és a hosszú, karcsú tokfülekkel kifejezetten nagynak hat.

A modellek neve is tükrözi, hogy ezek nem a megszokott alapmodellek. Ami viszont számomra érdekes, hogy eddig a Tangente egy kézihúzós modell volt, automata változata pedig a Tangomat, most viszont Tangente Sport neomatik (!)  42 date néven fut.

Mindegyik sportmodellt a DUW6101 szerkezettel készítették, ami egy nagyon lapos (3,6mm) házikészítésű werk, 42 órás járástartalékkal, és kifejezetten szépen finiselt hidakkal, rotorral. Valamint egy igazán “kocka” funkcióval: nem csak előre állítatjuk a dátumot, hanem oda-vissza. Ez egy ritkán alkalmazott megoldás, a legtöbb esetben akár kárt is okzohat a werkben, ha viszafelé próbáljuk állítani a dátumot, mivel egyszerűen nem így lett tervezve, nem így lett kialakítva, viszont a DUW6101-nél akármerre tekergethetjük. Azért is írom, hogy kocka funkció, mert egy “átlagos órakedvelőt” egyáltalán nem hoz lázba, viszont egy elmélyültebb fanatikusnak igazi agyleolvadás, EZEN a videón lehet megnézni közelebbről, még a 2018-as Baselworld alatt készült.

A Club is hosszabb nevet kapott és egyelőre csak fekete számlapot – ennek mindjárt megismerjük a miértjét – új neve: Club Sport neomatik 42 date black. A tok arányosan nőtt, a szerkezet pedig szintén a DUW6101, mint a Tangente Sport Neomatiknál.
Az igazán érdekes újítás mindhárom óránál az, ami eddig nem volt a Nomosnál: fémszíj. Egy igazán finom, elegáns fémszíjat terveztek a modellekhez, ami elsőre meglepő formájú, viszont csuklóra állítva már kifejezetten kényelmes – bár továbbra is tartom, hogy ilyen stílusú órának talán sok a 42 milliméter, igaz, mindegyik Sport éppen 11 milliméter alatt marad vastagság tekintetében.

Az árazás mutatja, hogy a Nomosnál a kollekció felsőbb szegmensébe szánták ezeket a darabokat, a Tangente Sport neomatik 3980 euróért, a Club Sport 3220 euróért érhető el.

A másik vízálló modell, ami Nomos-részről nekem személyes kedvencem, a Club Campus neomatik 39. A Club Campus, a többi típushoz képest kifejezetten gömbölyded tokkal érkezett 2017-ben, 100 méteres vízállósággal, és kézihúzós szerkezettel, ami miatt így leginkább a korábbi Tangente Sport szerepét kaphatta.

Az idei újdonság viszont pótolt minden hiányosságot. 39,5 milliméteresre hízott a tok, megkapta a DUW3001 Nomos szerkezetet, ami még a 6101-nél is vékonyabb, 3,2 milliméter – dátum nélkül könnyű -, 43 óra a járástartaléka, és ahogy megszokhattuk, igényesen dekorált.

A tok pedig amellett, hogy a 39,5 milliméterre egy kifejezetten jó méret lett, menetes koronazárat is kapott és 200 méteres vízállóságot, így tehát akinek a Club Sport nagy, de a Club teszik, az a Campus neomatik 39-et választhatja. Ráadásul kétféle színben: Kék számlap, fehér indexekkel, fehér számlap kék indexekkel.

A kisebb csuklójú emberekre is gondoltak, és a Club Campus neomatik 37 milliméteres méretben is kijött a 200 méteres vízállósággal fehér számlappal, krém színű indexekkel.
Ennél a kollekciónál, mintha duplázták volna az eddigi árakat. Míg eddig 1.200 euró környékén volt elérhető a Club Campus, úgy a 37-es 2.240, a 39,5 milliméteres változat fémszíjjal 2.380, szövettel 2.340 euró. Ha azt nézzük, mennyivel drágult, akkor jelentős a különbség. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy automata szerkezetet, és nagyobb vízállóságot kapunk, akkor már kevésbé fájó, ha pedig egyszerűen ár-érték arányban nézzük, akkor pedig teljesen érthető.

Galéria: