Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

A retró-vintage divat csúcsra járását a Bulova sem hagyhatja ki, ők is leporolták a régi terveket és egymás után adják ki korábbi óráikat kisebb-nagyobb mértékben újragondolva. Az újrakiadások között találhatjuk a Computront is, ami a „vörös ledes” digitális órák közül most is az egyik legismertebb.

A legelső digitális kijelzésű óra az akkor még amerikai Pulsar 1970-ben elkészült, majd 1972-től megvehető P1 Time Computere volt, ami gombnyomásra vörös számokkal mutatta meg az órát, percet másodpercet. Az aranytokos Pulsar P1 újdonsága miatt nagy siker volt, státusszimbólum lett, néhány nap alatt megvették az elkészült 400 darabot, még úgy is, hogy az áruk 2100 dollár volt – többe került, mint akkor egy arany Rolex.

Pulsar az elsők közül

A ledes kijelzést néhány év alatt leváltotta az energiatakarékosabb, folyamatos láthatóságot és jobb fejlesztési lehetőséget biztosító LCD technológia – és a Pulsar sem amerikai már, ma a Seiko egyik almárkája. A vörös ledes órák technológiai problémáik miatt megmaradtak a gyűjtők, különlegességre vágyók házi kedvenceinek.

Computron a hetvenes évekből – kép: decadecounter.com

A Bulova is ebben az időszakban készítette el az első Computronokat, amelyek nem csak a kijelzéssel, hanem szögletes formájukkal, a számlap elhelyezésével is a lehető legmodernebb, futurisztikus hangulatot próbálták elérni.

1976-os hirdetés – kép: mybulova.com

Az idei Baselworld-ön mutatták be ennek az órának az újrakiadását, ami a jól megszokott megoldás szerint régies külsőt és mai belsőt jelent. Három változat lesz megvehető ősztől: az eredetire legjobban hasonlító aranyozott tok-vörös kijelzés, acél tok kék számokkal és fekete tok fekete gumiszíjjal, vörös számokkal. A kvarc szerkezetes órák ára szerencsére nem lesz hasonló az első Pulsaréhoz, az aranyszínű 395 dollárba, az ezüst és a fekete színűek 295 dollárba kerülnek majd.

 

A 2019-es újrakiadás

 

Hasonlóan a Pulsarhoz, időközben a Bulova is japán tulajdonba került, 2008-ban a Citizen csoport része lett. Weboldaluk meglepően keveset foglalkozik az új Computronnal, de az eddigi visszhangok, reakciók alapján várhatóan sikeres lesz az újrakiadás.

És az idei, új színek