A szerencsésebb órakedvelő nemigen találkozik órásmesterrel. Egy gyűjtő, ha szeretne, ha nem, néha kénytelen. Egy fanatikus előszeretettel jár óráshoz. Tanulni lehet tőlük, megérteni az órák működését, felépítését, megismerni sok különböző szerkezet egyedi jellemzőit.

Gyári órásmesterrel viszont nagyon ritkán van lehetőségünk találkozni, noha rengeteg olyan titkot, érdekességet hallhatunk tőlük, ha jól figyelünk, amit máshonnan nem tudhatunk meg. A Seiko egy ilyen lehetőséget nyújtott a márka fanatikusainak és törzsvásárlóinak, Budapesten május 15-én és 16-án.

A margitszigeti kaszinóban került sor a rendezvényre, ahol az idei, bázeli újdonságok mellett a Grand Seiko tíz (igen, 10) órásmesterének egyikét is megismerhettük. Érdekesség, hogy a Grand Seiko esetében az órásmester kifejezés nem csak egy képzett, tapasztalt órást jelent, hanem olyat, aki nem csak űzi a mesterséget, hanem oktat is.

Az órásmester, még az előkészületek során – kép: Zombori Róbert

Még tartozunk néhány modell részletes bemutatásával Bázel óta, tehát az igazi részleteket nem lőném le most sem, az mindenestre biztos, hogy a Prospex LX széria tagjai továbbra is kifejezetten csábítóak – még ha GS árban mennek is. A kaszinó teraszán öt különleges modellt csodálhattunk, a gyémántporos számlappal készített platina tokos GS-től egészen Credorig.

Egy közel egy órás vetítés és előadás alatt az elméleti anyagból is rendkívül alapos képzést kaphattunk, és ahogy a videókat néztem, azon gondolkodtam, hogy amennyire gyenge a  világszintű, modellekkel és know-how-al kapcsolatos PR-ban a Seiko, annyira jó a magyar PR – azt hozzá kell tegyem, hogy akivel Bázelben találkoztam, az európai brand manager, Patrizio is egy különösen üde színfoltja a márka kommunikációjának, ő is részt vett ezen az eseményen. Az ilyen rendezvényekkel elérik azt, ami igazán fontos a magyar órapiacon, közelebb hozzák a márkát az emberekhez, még ha korlátozott is lehet csak a meghívottak száma.

A típusbemutató videók után a mester összerakott egy nagyrészt már előkészített Spring Drive szerkezetet. Ennek a makrója egész falnyi méretben került kivetítésre, angol és magyar ismertetéssel. Az ilyen pillanatoktól a mechanikus órák szerelmeseinek könnybe lábadhat a szeme: az a pillanat, amikor a kerékrendszer felső csapágylemezét (hídját) rögzíti a mester, és megmozgatja a fogaskerekeket, majd bekerül a rugóház, a kilincskerék és elindítja a szerkezetet, és a nemrég még alkatrészek élettelen halmaza elindul, átjárja a levegőt a teremtés hangulata.

Nem akarok pártatlannak tűnni, félreértés ne essék, ha egy Vostokot, Doxát, Rolexet, vagy Pateket rakna össze egy órásmester így kivetítve, aprólékos narrálással, valószínűleg ugyanilyen érzéseket váltana ki belőlem, de ilyen rendezvényt jelenleg a Seiko nyújt, a mechanikus órák szeretete pedig összességében nálam márkafüggetlen. Mindenesetre sok mindent meg lehet érteni az órákkal kapcsolatban, és meg lehet válaszolni magunknak a mechanikus óraszerkezet iránti szeretetünket/kötődésünket. Javaslom mindenkinek legalább egy efféle YouTube videó megtekintését.

Az óra összerakása után egy jó hangulatú falatozás, és a bázeli darabok simogatása várt még minket, és egy kis ajándékcsomag – amit…

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az ajándékcsomagot, ami a Seiko katalógustól kezdve a Grand Seikos ismeretterjesztő könyvig sok érdekes dolgot tartalmaz, kisorsoljuk a május 22-i élő vlog-részünkben.
Ehhez nem kell mást tennetek, mint a kronometer.hu Facebook oldalon a poszt alatt (LINK,
hogy könnyebben megtaláljátok) kommenteljétek kedvenc Seikotokat, lehetőleg képpel.

Ha a látottak hatására kedvet kaptál volna még több Seikos tartalomhoz, akkor az alábbi linkeken találod a vlogunk idevonatkozó részeit:

Grand Seiko Snowflake 

Seiko 6139 és a stoppertörténelem

Seiko Tuna kronológia

Grand Seiko SBGC001