Nem kell nagynak lenned, hogy legendává válhass. Ezt szemlélteti a Longines legújabb Heritage triója.

Manapság az upsizing korát éljük, ami azt jelenti, hogy a piacon található órák zöme radikálisan megnövekedett. Meg sem lepődünk, mikor meglátjuk a 40mm-nél nagyobb tok átmérőjű óratokkal szerelt divatórákat. Az ezredforduló előtt ezek az órák hatalmasnak számítottak. A pilóta órák esete teljesen más, ott funkciója volt a nagy méretnek. A Longines ezen időszakban-1960-ban- mutatott be egy búvár órát, ami a mai Legend Diver előde volt. Akkoriban nagy újdonság volt a belső búvár lünetta, a két korona elrendezése, Super Compressornak nevezték őket (EPSA), a hosszabb tokfülek pedig esztétikailag növelte az óra méretét. Több infó a compressor tokokról ITT elérhető angolul.

Ezt a formát 2007-ben egy újrakiadás keretén belül felélesztették 2 változatban. Kapható volt dátum funkcióval és nélküle. Utóbbi igen ritka mivel 2011-12 környékén a Longines úgy döntött, hogy csak dátumos modellt tartja gyártásban. Ez véleményem szerint egy elég nagy hiba volt, mivel dátum ablak nélkül sokkal letisztultabb és szimmetrikusabb a számlap – nem csak szerintem, a gyűjtők szerint is

A vintage, az újrakiadás dátum nélkül és a dátumos. – kép: Hodinkee

Erre a formára ráfért egy kis méret beli csökkenés, ez most sikerült. Megkaptuk a régi formát, de ezúttal 36mm tok átmérővel. Sokaknak ez elképzelhetetlenül kis méret, de amint felkerül a csuklóra, megértjük mennyire jó tud lenni egy ilyen kisméretű óra. Nem sok újdonság van a tok és a szerkezet kisebb méretén kívül – L592/ETA 2681-, de ezzel semmi baj nincs, nem kellett újra feltalálni a típust

Az órát 36mm-es polírozott rozsdamentes acél tokkal szerelik, mely mellé választhatunk  bőrnek tűnő, de inkább vitorlavászonra hajazó, ún. „synthetic” szíjat vagy milanese stílusú csatot. Hátul egy dombornyomott búvár és a „Legend Diver” felirat fogad minket. A Legend Diver név mellé kötelezően hozzátartozik a 300m vízállóság, a menetes koronazár, és a belső, két irányba forgatható búvár lünetta. A koronák 2 és 4 óránál helyezkednek el, felületük hasonlóképpen rácsozott mint a csat. A felül eső korona a lünettához tartozik, az alsóval pedig a mutatókat és dátumot állíthatjuk be.

3 variáció közül választhatunk: klasszikus fekete számlap, barna „tropical” számlap, és természetesen a hölgyeknek szánt fehér gyöngyház számlap.. Nem titok, hogy a méret csökkentéssel és az új variációval, a női vásárlókat szeretnék megfogni. Ettől függetlenül a 36mm-es tok abszolút nem mondható nőiesnek.

Az órát domború zafírüveggel, ródiumozott mutatókkal és Super Luminovától világító mutatókkal és indexekkel kapjuk kézhez. Külön pirospont, hogy a sötét számlapokon kissé patinás bézs a festés, ezzel adva egy kis retró érzést. Az órában egy 22 köves, magas lengésszámú szerkezet ketyeg (kaliber L592) melynek alapját egy ETA A20.L11 adta – aminek az alapja a 2681-es. A 36-os modellek ára 2,150 és 2,400 dollár között mozog.