Talán a legikonikusabb és legnépszerűbb Seiko, de legalábbis Seiko búvár az SKX007. Megkockáztatom, hogy nincs olyan órakedvelő, aki ne ismerné, netán ne birtokolt volna egyet. Jó ár/érték arányú, olcsó, megbízható, vízálló karóra, időtlen dizájnnal.

Strapcode-os oyster szíjjal hordtam a saját SKX-emet. Vagy kék perlonnal.

A közvetlen előd 7002 a 6309-es búvárórákat, az úgynevezett teknőc modelleket váltotta 1988-ban. Már a karcsúsított, SKX-nél is felhasznált tokkal készült, 200 méteres vízállósággal. A modellciklus aránylag rövid volt, ugyanis 1996-ban megjelent a 7s26-tal szerelt SKX széria – Seiko búváróra történelemről korábban ITT és ITT írtunk.
A 22 éves modellciklus elképesztően hosszú. Az Omega Speedmaster 145.022-től eltekintve nem sok típus büszkélkedhet ilyen hosszú gyártási periódussal. A Rolex Submariner 16610-es szériája élt meg még 22 évet (1987-2009), de szívesen látjuk a hasonlóan hosszú modellciklust megélt típusok nevét kommentben a Facebookon.

7002 – kép: Fratello-watches

Amikor 2017-18-ban terjedni kezdett a pletyka, hogy megszüntetik a gyártását, a fanok kifejezetten elkeseredtek. Megjelent a Turtle modellcsalád (SRP***), viszont az egy másik legendás Seikot hozott vissza, nem volt igazán a folytatása az SKX-nek.

Az egyik leglátványosabb, a Dawn Grey Turtle. – kép: Tidsonnen

Nem kell viszont tovább várni, megérkezett az SKX méltó utódja, maga az SKX, némileg ráncfelvarrva, új kollekció képébe bújtatva – így született meg az új Seiko 5 Sports kollekció, az SRPD** modellcsalád.

A legfontosabbak az elemi változások:

  • 200 méter helyett 100 méteres vízállóság – így el is tűnt a Diver’s 200m felirat a számlapról, helyére Automatic került
  • 7s26 werk helyett a másodpercstoppos, koronáról is húzható 4R36
  • Rakott indexek a festettek helyett, színben, anyagban igazodva az óra stílusához
  • Változott a percosztás a lünettán – csak az első 20 perc lett felosztva -, eltűnt a pip a nulla pontról.
  • Számtalan változat, egész pontosan 27 variáció.

Érdekes, hogy a tok nem változott, sem átmérőre, sem formára. A vonalak megegyeznek az SKX007-tel és a 42,5 milliméteres átmérő is és a koronazár is maradt – vagy nem, ez nem derül ki semmilyen leírásból és míg eleinte minden forrás menetes koronazárat említett, jelenleg bizonytalanság és rejtély övezi. Ezek mellett felmerül a kérdés, hogy miért csak 100 méteres a vízállóság. Természetesen más minden darabot ISO szabvány szerint tesztelni, de hát ha nem változott semmi…

Az új kollekció 5 irányra oszlik: Sports, Suits, Specialist, Street, Sense.

A Sports 11 különböző lehetőséget kínál kék számlap-lünetta kombinációtól kezdve a feketén keresztül, szürkét, zöldet, fekete-narancsot, sima acél, vagy PVD bevonatos tokban.

A Suits az elegánsabb vonal irányába indul, mesh szíjjal, itt már vintage hatású törtfehér számlap is található.

A Specialist Style egy klasszikusabb vonal, belül gumi, kívül bőr szíjjal – ezt a koncepciót az Hublot, Zenith, TH már-már kimaxolta, ideje volt elkezdeni másoknak is.

A Street Style sötét tónusú számlapok mellé nyújt PVD tokos, NATO szíjas lehetőségeket. Kiemelném a kék indexes verziót.

A Sense Style számlapja az, amiben az új kollekció erősségét érzem: valami új. A texturált számlap érdekes, és sokat ad hozzá a modell megjelenéséhez.

Az új modellek – elméletileg – 2019 őszétől kerülnek a boltokba, 280 és 340 euró közötti áron, tehát 90-110 ezer forint között. Az előd legnagyobb problémája – többek között – az árazása volt. Míg a távol-keleten gyakorlatilag “bagóért” meg lehetett szerezni, itthon kifejezetten húzós, 140.000 forint fölötti cédulát kapott. Ez a tény egy nagyon erős fegyver volt a szürkeimport kezében.
Kifejezetten érdekes lesz figyelni a piacot, hogy mennyire lesz erős a “vámáfás szürkeimport lobbi”, mennyire közelíti meg a hazai árazás az európait, és a típus kedvelői és fanatikusai ráveszik-e magukat végre a hazai vásárlásra, tiszta forrásból. Kinek nem inge, természetesen…

Összességében egy feljavított SKX-szel van dolgunk, amiből végre nem csak sima fekete és Pepsi, hanem sok-sok más változat is kapható, eggyel jobb szerkezettel, furcsa mód gyengébb vízállósággal és továbbra is zafírüveg nélkül. Utóbbi fájó pont a cégcsoporton belüli Orient Mako 3-mal szemben. A menetes koronazár hianya, vagy megléte  még sokat befolyásolhat az összképen.

A megújult Seiko 5 logót pedig öröm látni. A valódi hagyományőrzés ritka erény napjainkban.
A teljes kollekció külön oldalt kapott a Seikotól, ITT érhető el.

Napjaink hájpjában érdekes kérdés, hogy vajon várólistás lesz, vagy készül belőle elég? Mert 280 eurós áron valószínűleg lesz rá kereslet…

Galéria: