2019-ben több olyan kerek évforduló van, amiről karórákkal meg lehet emlékezni. Ilyen a Bauhaus 100 éves jubileuma is, ami különböző limitált kiadások elkészítésére inspirálta a Junghansot. A Junghans Max Bill órák eredetileg is a Bauhaus stílust jelenítik meg, ezért az új limitált kiadások leginkább színekben, megjelenésben térnek el a többi órától.

A Junghans 1961-ben indította el az órasorozatot, amit Max Bill tervezett, aki egyébként maga is járt ebbe a tervezőiskolába.

A sorozat csúcsán a 100 darabra limitált max bill Chronoscope 100 Jahre Bauhaus – a tervező nevét így, kis betűvel írják – található, ennek legfontosabb része a 40 mm átmérőjű tok, ami most először készült 18 karátos fehér aranyból, ahogyan a szíjon a csat is. A Junghans szerint a fehér számlap a Bauhaus épület fehér falait, a piros dátumkijelzés pedig az épület bejáratát jelképezi. A tokban a Junghans J880.2 jelű, ETA 7750 alapú, 48 órás járástartalékú szerkezete ketyeg. A szerkezet az érdekes, a dessaui Bauhaus épület homlokzata alapján készült, áttört hátlapon keresztül látható. Vízállósága 3 bar, ami azt jelenti, hogy legfeljebb kézmosás közben érdemes víz közelébe vinni, de akkor is óvatosan, a fröccsenő vizet még elviseli – erről ITT írtunk bővebben. Az óra ára, ahogyan azt egy aranytoknál megszokhattuk, magas, 7950 euró.

A sorozat következő, 1000 darabra limitált órája ehhez nagyon hasonló kronográf. A legnagyobb különbség a tok anyaga, ami acél. Az acél tok antracitszürke bevonatot kapott, a számlap sem fehér, hanem ezüst, és a szíj is szürke – ez a színvilág is a dessaui Bauhaus épületet idézi meg. Az óra szerkezete, jellemzői megegyeznek az aranytokos változatával. Az ára 1995 euró, idén októbertől lehet majd megvásárolni.

 

A kronográfok mellett szintén Bauhaus designnal elkészítettek egy hárommutatós órát is, amelyik a legjobban hasonlít a 60-as évek eredeti Max Bill órájára. Az óra szürke színvilága megegyezik a kronográféval, de a részletek azért különböznek. Az acéltok valamivel kisebb, 38 mm átmérőjű, és a számlapon csak egy dátumablakot találunk az időt jelző mutatókon kívül. Az 1000 darabos széria kb. 1200 euró árú óráiban az automata J800.2 típusú, ETA 2824-2 alapú szerkezet található.

 

A 100 Jahre Bauhaus sorozat negyedik tagja, a három mutatós, FORM A 100 Jahre Bauhaus elnevezésű óra kinézete már nagyon eltérő. Az indexek színe ebben az esetben is a Bauhaus stílusára utal, az ott tanító Johannes Itten által használt színkört festették fel. Az 1000 darabos szériában az automata J800.2 szerkezet található. A tok vízállósága 5 bar, kicsit magasabb, mint a többi évfordulós modellé, a mérete 39,3 mm. A szíj nem bőrből készült, hanem acélból szőtt milanese. A színes típus 900 euró körüli áron már elérhető.

A stílus másik fontos képviselőjének, a Nomosnak szintén limitált, évfordulós óráiról itt írtunk: LINK

A dessaui Bauhaus épülete