Sok vita zajlik arról, hogy a hamis áruk, a hamis órák vásárlása, kereskedelme mekkora kárt okoz. Az OECD 2019-es becslése szerint ez a kár nagy – sok más érv mellett ez is egy a hamis órák vásárlása ellen.

Pontos számokat megtudni lehetetlen ezen az illegális területen, ezért a különböző országok vámjainál megtalált, elkobzott termékek alapján próbálják megbecsülni a teljes összeget.

AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

A lefoglalt mennyiségek alapján az elmúlt években a hamis áruk kereskedelme folyamatosan növekedett, kb. a teljes világkereskedelem 3,3 százalékát jelenti. Az olyan hamis áruk értéke, amelyekkel különböző országok között kereskedtek, kb. 500 milliárd dollár lehet, ami azt is jelenti, hogy ebben a számban nem szerepel az országhatárokon belül eladott vagy az interneten árult áruk értéke.

kép: gearpatrol

A hamisítványok között a cipők és más lábbelik aránya volt a legnagyobb 22 százalékkal, ezután következtek a ruhák (16 százalék), a bőrből készült áruk (13 százalék), az elektronikai cikkek (12 százalék), és ezután következnek az órák, 7 százalékkal – ami a teljes összegből számítva legalább 35 milliárd dollár értékű hamis órát jelent évente, de valószínűleg ennél jóval többet értékesítenek világszerte.

A legtöbb hamisítvány Kínából és Hongkongból származott, és szintén sok érkezett az Arab Emírségekből, Törökországból, Szingapúrból, Thaiföldről és Indiából. A hamisítványok legnagyobb részét kisméretű, postával vagy futárral szállított csomagokban adják fel a vevőnek, ez a teljes mennyiség kb. kétharmadát jelenti.

Ne feledjük, hogy az az összeg, amit hamis órákra költöttek el a vásárlók, a legálisan működő, a különböző környezetvédelmi és más szabályokat betartó cégek bevétele is lehetett volna, de ehelyett ki tudja, kinek és hova vándorolt. Az 50 ezer forintos hamis Rolex, Breitling stb. helyett valószínűleg nagyon kevesen, vagy talán senki sem venne milliós árú eredetit, de ha a hamisítvány gyártója és eladója helyett egy hasonló árú, jó minőségű órát gyártó, legálisan működő cég kapja ezt az összeget, az is jó megoldás a hamisítók működésének támogatása helyett.

Az elemzésről és az eredményekről több információ itt olvasható: LINK
Hamisítványok korábbi statisztikáival már foglalkoztunk ITT valamint kifejtettük, hogy mi a különbség a hamisítványok, a replikák és az homage-ok között EBBEN a vlog részben, ITT pedig egy eredeti és egy hamis Rolex Daytona összehasonlítását veséztük ki alaposan.

A kronometer.hu egyértelmű álláspontja és missziója, hogy küzdjünk a hamisítványok ellen, kizárólag eredeti órát vásároljatok!

Órát tehát valódi óraboltban, vagy Magyarország legnagyobb órás csoportjában vásároljatok, ITT.