A lassan mindenhol eluralkodó vintage óradivatnak vannak előnyei. Például amikor újra elkészítenek olyan típusokat, amelyekből eredetileg nagyon kevés készült és a többségük már tönkrement, a néhány szép állapotban megmaradt példány pedig csak nagyon nehezen és drágán érhető el – ha egyáltalán van, aki hajlandó eladni közülük.

A Doxa Sub története nem a stopperes változattal indult, viszont egy fontos lépcső lett a típus történetében, a hárommutatós változatról ITT írtunk korábban.
1969-ben kiadta a méltán népszerű Sub-ok kronográfos szerkezettel szerelt változatát, ez lett a Doxa Sub 200 T.Graph. Pontos számok nem állnak rendelkezésre, de a becslések szerint összesen 300 darab készült ezekből az órákból, a Sub-okra jellemző számlap színekkel. A narancs Professional, a fekete Sharkhunter és az ezüst Searambler – a Doxa ma is gyártja és így hívja ezeket. Ezeket az órákat valóban búvárkodásra használták a legtöbben, így mára a 300-nál sokkal kevesebb maradt meg szép állapotban, a jó állapotú eredetiek ára simán felér 20 ezer dollár környékére.

Az 1969-es T.Graph, kép: http://www.doxa300t.com/

A korábbi sikeres három mutatós Doxa Sub újrakiadások után most elkészült a T.Graph is, és hasonlóan az előzőekhez, ez az óra is a lehető legnagyobb mértékben megegyezik az 1969-essel. Csak olyan különbségek vannak, amelyek vagy a mai elvárások – pl. zafírüveg – miatt vagy pedig az eltelt 50 év miatt szükségesek – pl. már nem gyártott alkatrészek. És ezzel a T-Graphot is felírhatjuk az idei 50 éves évfordulók listájára.

Az első T.Graph újrakiadás idén készült el, de mindenki meglepetésére ez egy 18 karátos aranyból, 13 példányban készült méregdrága 70 ezer dolláros óra, ami inkább figyelemkeltő marketing akciónak nevezhető, mint az óragyűjtők, vásárlók igényeinek kiszolgálásának.

Szeptember 2-tól azonban az eredetihez valóban hasonlító acéltokos modell vásárolható majd meg a Doxa honlapján 4900 dollárért, ez is limitált, 300 darabos széria lesz. Az tok a jól bevált 316L acélból készült, az eredetivel megegyező, 43 mm átmérőjű, 15 mm magas, ami egy kronográfos búváróránál ma már egyáltalán nem számít nagy méretűnek.

Egyébként nem ez az egyetlen modern T.Graph, a Doxa több órát készített már ezzel a névvel, de ez a szinte egy az egyben újrakiadás.

A szerkezet az egyik része az órának, ahol módosítani kellett az eredetihez képest. 1969-ben az Eberhard 310-82 számú kézi felhúzós szerkezetét szerelték a tokba Doxa 287 néven, de 300 darab megfelelően működő, új órához is használható állapotú, vagy egyáltalán felújítható ilyen szerkezet beszerzése helyett a Doxa mást választott. Hogy a vintage hangulat és a kézi húzás megmaradjon, az új T.Graphokba nem most gyártott, hanem kb. 30 éves Valjoux 7734-es kalibereket szerelnek, ami az óra vonzerejéhez nagy mértékben hozzájárul. Ezt a szerkezetet nagyon sok órában használták, például a Heuer is.

 

Valjoux 7734 egy Heuer Autaviában – kép: http://www.onthedash.com/

A számlap, a mutatók, a dátum kijelzése az eredetinek megfelelő, a narancs-fekete-fehér színeket variáló – pontosabban a mutatókon kissé sárgás „világos öregített rádium” színű SuperLuminova bevonat világít a sötétben. Az óra üvege tükröződésmentes zafír, de valószínűleg ezt senki sem fogja kritizálni az 1969-es, kevésbé karcálló helyén. A csat a Doxa hagyományos „rizsszemes” megoldása, 316L acélból készült, így várhatóan ez is sokáig bírja majd a gyűrődést.

A Doxa Sub honlapja szerint bármilyen rendelés csak szeptember 2. után lesz lehetséges, ami igaz erre az órára is.