A gyártók egy része még mindig az upsizing, a méretnövelés irányába halad, még így ~15-20 évvel a trend indulása után. Néhány márka már észrevette, hogy ezt meg kell állítani, és vannak, akik felismerték, hogy a könnyű óra jó.

Pedig milyen sokszor lehet hallani órás berkekben, hogy “nem szeretem a titániumot (sic!), mert nincs súlya”, meg “szeretem, ha érzem, hogy ott van az óra a csuklómon”. Itt tegyük hozzá, hogy ez az anyag magyarul nem titánium, hanem titán. Ami érthető, hiszen ahány órakedvelő, annyi óraviseleti szokás. A gyártóknak is megvan a maguk speciális – vagy annyira nem speciális – anyaguk, amivel kísérleteznek, amit fejlesztenek. Lehet ez kerámia, vagy másféle acél, vagy speciális aranyötvözet, vagy éppen a titán.

Az Omega előszeretettel használta a kerámiát eddig, lünettabetétekhez, számlapokhoz, tokokhoz, most pedig a titánba nyúlt bele mélyebben és elkészítették az Aqua Terra Ultra Light modellt. A speciális Gamma Titánból – ha Gamma Titánt írunk, megváltozik a jogvédett anyagnév, ha Gamma Titaniumot, akkor holnaptól még többen használják rosszul ezt a szót – készült tok 41 milliméter, és a letisztultabb dizájn kedvéért némileg át is tervezték.

Az óragyártóknál rendszerint használt grade 2, vagy grade 5 titánnál könnyebb és ellenállóbb Gamma Titán a repőlőgép-és űripar világában már ismert anyag. Ezzel sikerült elérni, hogy az óra mindössze 55 grammot nyomjon úgy, hogy a 150 méteres vízállóság és a mindkét oldalán tükröződésmentes zafírüveg megmaradt. A korábbinál sokkal kisebb súllyal és kényelmes, könnyű szíjakkal a gyártó szerint már megfelel a profi sportolók – golfjátékosok – igényeinek. 

Érdekes a számlap is. Grade 5 titánból készült és kifejezetten vékonyra lett faragva, hogy igazán könnyű legyen. A teljesen szürke órát az alumínium másodpercmutatók dobják fel, amik piros, zöld és kék színben választhatóak – mindezt persze úgy, hogy a szíj varrása passzoljon hozzá.

Az Omegánál eddig még nem látott újdonság a letisztult dizájnt erősítő rejtett korona, ami a megnyomására kiugrik, és pont úgy néz ki, mint bármelyik Aqua Terra tokján, és benyomás után pedig kattan és bent marad, teljesen sík felületté varázsolva az oldalát.

A szerkezet sem maradhatott eddig ismert verzió, hiszen azok egy ultra könnyű órához túl nehezek lettek volna. Ezért készítette el az Omega a 8928 Master Co-Axial elnevezésű kézihúzós, ultra könnyű szerkezetet. A hidak és az alaplemez titánból készültek – az Omega Ceramised Titaniumnak nevezi, de arról, hogy miként készül pontosan, vagy milyen eljárással, nem tesznek említést.

A járástartalék két rugóházzal összesen 72 óra, a gátszerkezet az Omegától mára már megszokott co-axial gátszerkezet a szilícium hajszálrugóval, Master Chronometer minősítéssel és a 15.000 gauss mágnesességnek is ellenáll.
Meglepő, de nem limitálják a darabszámot, cserébe ha dollárból átszámoljuk, 14,5 millió forintért lesz majd elérhető idén decembertől.

Galéria:

u.i.: Végig, amíg a képeket nézegettem azon gondolkodtam, hogy melyik órára emlékeztet annyira engem, és végül – igaz csak egy szögből, de – megtaláltam, a Rado HyperChrome Ultra Light-ra.