Nagy nap lehet szeptember másodika a Seiko-kedvelők körében: bemutatkozott a Spring Drive szerkezet a Presage családban.

Itthon az eddig legelterjedtebb Presage a Cocktail time széria lehet, ami nem csoda. Látványos számlap érdekes fény-árnyék játékkal, említésre méltó textúrával és pénztárcabarát árazással. Igaz, nem kapunk zafíüveget és a 4R** szerkezet már a belépőszintet jelenti a gyártónál, de ebben a kategóriában – a Seiko esetében 135.000 forinttól – hasonló kidolgozottságú a Tissot LeLocle lehet talán.

Igaz, a Presage széria ennél jóval szerteágazóbb, számtalan modellváltozatot magába foglaló kollekció, megtalálhatunk zománcszámlapos modelleket 6R27-es szerkezettel is, ami az órakészítés felsőbb lépcsője, sőt, a kék gilosált zománcszámlap különösen figyelemre méltó.

Most pedig két egészen új típusról rántotta le a leplet a Seiko, a fehér számlapos SNR037-ről és a fekte számlapos SNR039-ről. A mini-kollekció dizájnja a 2013-ban elhunyt, a Seikoval jónéhány projektben közreműködő Riki Watanabe stílusának állít emléket.

 

A zománcszámlapok Mitsuru Yokosawa zománcmester műhelyében készülnek a két színben, és itt érdemes kiemelni az úgynevezett Didoni betűtípust, amit a számok írásakor vettek alapul – Watanabe mester örömmel részesítete előnyben ezt a betűtípust tervezései során.

 

A 40 milliméteres, 100 méter mélységig vízálló tokot egy speciális, “szuper-kemény” bevonattal látták el, hogy ellenállóbb legyen a külső behatásoknak, karcoknak (ún. super-hard coating), a zafírüveg nem csak elvárás a kategóriában, de a domború változat mindig különlegesebb. A hátlap üveg, hogy rálássunk a számlap utáni másik érdekességre, a szerkezetre.

Ez az első alkalom ugyanis, hogy Presage modellbe Spring Drive szerkezet kerüljön. Az 5R család ismerős lehet már a Bázelben bemutatott Prospexekből. Az 5R65-ös Spring Dive werk napi +- 1 másodperces pontossággal működik, a járástartaléka pedig 72 óra. A szerkezet látható elemeinek dekorálásával már kevesebb időt foglalkoztak, mint a számlappal, de ebben a kategóriában nem elvárt a kézzel, gazdagon dekorált werk. A felületek finoman texturáltak és látni a Spring Drive – egyik – lelkét jelentő rotort. A Spring Drive működéséről ITT, a Snowflake tesztjében írtunk bővebben. Az új Presage modellek mágnesességgel szembeni ellenállása 4.800 A/m, ami nagyjából 60 gaussnak felel meg. Ez az ISO764-es szabvány minimuma, ami ahhoz szükséges, hogy egy órán feltűnhessen a sokszor látott “antimagnetic” felirat.

Az új Presage-ok októbertől várhatóak, előreláthatóan 4.650 euró körüli áron.