A hamisítványok sok problémát okoznak az órák és sok más termék gyártójának is. Hosszú vitákat lehet olvasni arról, hogy a hamis áruk valójában mekkora kárt okoznak, egyáltalán mekkora ez a probléma. Szerencsére ennek a területnek vannak szakértői, akik elemzik, értékelik a folyamatokat és vaskos jelentéseket adnak ki rendszeresen.

Szárazanyag - OECD jelentés a hamis órákról
Eredeti és hamis TAG Heuer. Ordít a képről, hogy egy gyenge másolat a jobb oldali. Ha más nem, a baloldali segédszámlap kiosztása mindent elárul.

Az egyik legfontosabb tudásközpont az Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), itt néhány évente kiadják a hamis áruk teljes gyártási és kereskedelmi útvonalát bemutató jelentést.
A legutolsó ilyen tanulmányt most június végén jelentették meg, ami tartalmazza a legfontosabb gyártási és kereskedelmi központokat. A sajtóhírek és személyes tapasztalatok mellett teljes áttekintést kaphatunk, hogy ténylegesen mi történik.

A tanulmány, mivel az adatgyűjtéshez és elemzéshez időre van szükség, 2013-as képet mutat. A kereskedelembe bekerült hamisítványok teljes értéke 461 milliárd dollár volt, ezen belül a legnagyobb részt az elektronikai, elektromos cikkek jelentették 121 milliárd dollárral, de ezután másodikként következett a hamis ékszerek, órák csoportja 41 milliárd dollár értékkel. A listán megtalálhatóak a jól ismert hamis ruhák, cipők, játékok, de a hamis élelmiszerek forgalma is 12 milliárd dollár volt. Az Európába behozott termékek 5 %-a volt hamis.

Szárazanyag - OECD jelentés a hamis órákról
Hamis termékek előállítói (pirossal) és szállítói (szürkével).

A hamisítványokat gyártó országok felsorolása valószínűleg nem jelent sok újat: magasan a legtöbbet Kínában gyártják és dobják piacra, ezután következnek Ázsia más országai, Thaiföld, Kambodzsa, Malajzia, Szingapúr, a Fülöp-szigetek, India. Meglepő lehet, hogy Törökország is az egyik központ a hamis termékek gyártásában. Ezek az országok a hamis áruk szállításában is fontosak, de a kereskedelemben lényegesek az Ázsiát és Európát összekötő országok is: Jemen, Szaúd-Arábia, Arab Emírségek, Irán, Örményország és Azerbajdzsán játszik ebben nagyobb szerepet. Az európai országok közül Albánia és Ukrajna vesz részt nagyobb mértékben hamisítványok továbbításában.

Az illegális másolatok legnagyobb részét tengeren szállítják (51 %), de a postai csomagküldés aránya szintén magas, 21 %, ezen felül a levegőben és közúton szállítanak nagyobb mennyiségeket.
A posta és a csomagküldés szerepe folyamatosan növekszik. Az elkobzott hamis áruk 63 %-át ilyen módon szállították, ezért valószínű, hogy ellenőrzését erősíteni fogják világszerte.

Szárazanyag - OECD jelentés a hamis órákról
Hamis és eredeti Rolex Milgauss 116400GV. Avatatlan szemnek fel sem tűnnek elsőre a komoly különbségek, pedig jobban megnézve első pillantásra látszik, hogy melyik a másolat.

A teljes, 159 oldalas jelentés angol nyelven,  itt olvasható.

A címlapkép a Fondation de la Haute Horologerie reklámanyaga.