A legfelső kategóriába tartozó acél sportórák elsöprő sikere láthatóan minden óramárkát megmozgat, most az A. Lange & Söhne készítette el a saját elképzelésének megfelelő órát. Az Odysseus (Odüsszeusz) annyira eltér eddigi óráiktól, hogy reklámja szerint ez az óra, amit nem vártak tőlük – de úgy készült el, ahogyan a Langétól elvárható.

A Lange eddigi órái az elegánsnak, klasszikusnak nevezett kategóriába tartoznak, nemesfémből készült tokokkal. Az új acél óránál ezért azt a bravúrt kellett megoldani, hogy a klasszikusan elegáns formavilágot hogyan lehet sportossá, de mégis harmonikussá tenni, mindezt a Langétől megszokott és elvárt minőségben.

Az órán így a Langére jellemző stíluselemeket láthatjuk, elsősorban az óra számlapján és az üveg hátlap alatt látható szerkezeten, amelyeket elhelyeztek a sportos, kerek alakú tokban. A sportosságot jelenti meg a kötelezőnek nevezhető, acélból készült csat. A Lange egyik büszkesége, a dátumnak és a hét napjának nagyméretű kijelzése is látható a sötétkék számlapon a fehérarany mutatók és indexek mellett, ezeket a korona alatt és felett található nyomógombokkal lehet beállítani.

Talán ez a sokféle jellegű, hangulatú elem egyidejű megjelenítése okozza azt, hogy az óra formavilágát nem feltétlenül érezni olyan sportosnak, „indusztriálisnak” mint az ugyanebben a kategóriában lévő versenytársakét, például az Audemars Piguet Royal Oak-ot, de láthatóan ez nem is volt cél, ez egy klasszikusabb kinézetű, elegáns óra.

Az órán sok különleges megoldás látható, ami elmondható az 50 órás járástartalékkal járó automata szerkezetről is. A szerkezet lengősúlya platinából készült, ez a relatív nagy súlya miatt is előnyös a felhúzásnál. Az L155.1 DATOMATIC típusú automata szerkezetet kimondottan ehhez a típushoz fejlesztették ki, 50 órás járástartalékkal, 28800 óránkénti féllengésszámmal működik.

A szerkezetet, ugyanúgy, mint bármelyik másikat, a Lange kétszer szereli össze a magasabb minőség érdekében. Először még nem teljesen kész, nyers állapotra szerelik össze és beállítják a kalibert. Ekkor még a csavarok, a díszítés sem végleges. Ezután teljesen szétszerelik, ultrahangos tisztítást végeznek el rajta, hogy minden lehetséges szennyeződést eltávolítsanak, és újra összerakják a szerkezetet, de most már a végleges állapotra, új, kékített csavarokkal és a készre díszített szerkezettel.

A csat állításának megoldása szintén különleges és igazán jól használható, a csatvég közepén lévő, A. Lange & Söhne feliratú gombot megnyomva lehet állítani a hosszát, amihez nem kell a kézről levenni. Az óra ajánlott ára 28.000 euró.

Ha valakit jobban érdekel, a honlapon látható és más sajtófotók mellett érdemes megnézni élőben vagy videón, milyen használat közben, valós körülmények között, úgy jobban érthető, miről szól ez az óra.