“Azoknak, akik nem foglalkoznak apróságokkal és nem érdeklik a másodpercek, de szerenék tudni, mennyi az idő. “

Szól a gyártó mottója. A münsteri márka legfőbb ismertetőjegye, hogy az időt egyetlen mutató mutatja a számlapon. Elsőre bonyolultnak tűnhet, de ennél egyszerűbb és logikusabb megoldást nehéz elképzelni. Igaz, pont így elveszítjük a percek és másodpercek pontos követhetőségét.

A számlap 5 perces osztásokra van bontva, a megszoktt módon, a számlap szélén percindexekkel, így az időt igazán pontosan 5 percenként olvashatjuk le – bár lehetne ez 2,5 perc, hiszen a mutató két index közötti állása elég egyértelműen leolvasható. Lássuk be, az emberek jelentős részének ez a 2,5 / 5 perces osztás bőven elég lenne. Mégis, filozófiájában sokkal inkább a szabadságot, az életének ritmusát önmaga meghatározó, a világ kötöttségeitől független embert festi le célközönségnek, de legalábbis érezhetjük azt, hogy mi is azzá válhatunk.

A Vintago típus a kollekciók múltidéző darbja. Korhűen egységesíti a 60-as évek hangulatát, formavilágát. A kör alakú tok a nagyon keskeny rámával, az egyenes tokfülek, a számlapon használt betűtípus, a korona formája, a nagy dátumablak, és a lépcsős számlap, hangulatában mind-mind olyan elemek, amik a századközepi hangulatot sugallják.

10:14

Négy számlapvariációval elérhető, fehér, krémszínű, sötétkék és fekete változatban, mindegyikhez kontrasztos mutaó párosul – ha már csak egy mutató van, legalább azt le lehessen olvasni rendesen – és típusonként 3 különböző szíj közül váalszthatunk.

A tok szintén a békeidőket hozza vissza a 38 milliméteres méretével, viszont a modern kort a zafírüveggel. Napjainkban egyre kevésbé divat 40 milliméter alatti órákat hordani, de fontos kiemelni, hogy az, hogy minimális a ráma mérete, és a számlap egészen a tok széléig tart, így optikailag egyáltalán nem érezzük kicsinek. A vízállósága 5 bar, ami elvárható – mégsem minden gyártónál alapértelmezett -, nyugodtan érheti folyóvíz, úszni nem érdemes benne, de ha beesünk a medencébe még semmi baja nem lesz.

A saját fejlesztésű szerkezeteket a felsőbb kategóriás modelljeihez tartogatja a MeisterSinger, a Vintago kollekcio az egyszerűbb, ETA 2824-2 szerkezete kiváltó Sellita SW200-ast használja. Az egymutaós kijelzés megvalósítása nem bonyolult: megnyújtott óramutatót használnak, és elhagyják a perc és másodpercmutartót.

Összességében egy nagyon jó, hatvanas évek beli hangdulatú órát kapunk modern köntösbe csomagolva, alsó-közép/középkategóriás áron. A gyártónál 1690-1710 euró között, itthon még régi euró árfolyammal 532.000 forintért elérhető a MeisterSinger Vintago. Ha azt nézzük, hogy egy acéltokos, Sellita szerkezetes óra több, mint félmillió forint, akkor érthető a felháborodás – bár, mutass jobbat ennyiért, érkezhetne a válasz – , 20-40%-kal olcsóbban már emészthetőbb volna. Viszont ha azt is nézzük, hogy egy nem mindennapi darabról van szó, apró gyártóról, számításba vesszük, hogy a MeisterSinger kínál ebben a sávban egyedül ilyen órát, akkor máris elfogadhatóbb az árazás.

Galéria: