A Spring Drive az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legjobb választás azoknak, akik a kvarcszerkezet pontosságát várják el egy – többnyire – mechanikus szerkezettől. Az új 9RA5 szerkezet ezen a téren mutat igen szimpatikus fejlesztéseket, az első modell pedig, amibe bekerült, az SLGA002.

Nem maradhatott el némi újítás a Spring Drive szerkezetek terén sem és szembeszálltak az óragyártás egyik legnagyobb ellenfeleivel, a vastagsággal, a járástartalékkal és a pontossággal.

A 9RA5 legfőbb 3 újdonsága a járástartalék, az új vastagság,  és a pontosság.

A Spring Drive szerkezet egyik csodája eddig is az volt, hogy a kvarcszerkezetek pontosságát ötvözték a mechanikus szerkezetek fogaskerekes felépítésével, és a végeredmény egy nagyon pontos, és megbízható hibrid lett. A pontosságot egy átdolgozott integrált áramkörrel sikerült javítani, így már nem havi +- 15, hanem csak 10 másodperc járáseltérés megengedett. Az IC-t felszerelték hőmérséklet érzékelő szenzorral, ami a szerkezeten belüli hőmérsékletváltozás hatására tudja szabályozni a kvarckristályra érkező feszültséget, ezzel szabályozva a kristály rezgését és az óra pontosságát.

Az új, központi híd szürkével.

A vastagságot közel 1 milliméterrel, pontosabban 0.8-cal sikerült csökkenteni. Az eddig Magic Lever megoldás helyett – erről beszéltünk a vlogunkban és több Seikos cikkben is korábban, ennek lényege, hogy a Magic Lever megoldással a rotor mindkét irányú mozgásával húzza a főrugót, ezzel kiemelkedően hatékonnyá téve az automatikát, 1959 óta – egy Offset Magic Lever megoldást alkalmaznak, aminek a lényege, hogy az eddigihez képest a szerkezet széle felé tolták el, hogy a vastagságot csökkenteni tudják a kerekek egymás melletti elhelyezésével. Újdonság még az egy elemből álló központi híd, ami kellően masszív és kompakt, hogy megfeleljen a búváróra ISO szabványában (6425) szereplő rezgésekkel, és ütésekkel kapcsolatos előírásoknak.

Az automatika és a két rugóház.

A járástartalék növelését két rugóházzal érték el. Egy kisebb és egy nagyobb egymás mellett, ezzel is optimalizálva a folyamatos nyomatékleadást. Az így elért 120 órás járástartalék mindenképpen figyelemre méltó.

A 9RA5 elsőként az SLGA001 referenciaszámú Grand Seiko búvárórában jelenik meg. A 46,9 milliméteres titánból készült tok 600 méterig vízálló, természetesen Zaratsu felületkezeléssel készült, mint azt a Grand Seikoktól megszokhattuk. Igaz, a vízállósághoz némileg szükséges a tok vastagsága, masszívsága is, ettől függetlenül a 16 millimétert egy kicsi soknak tartom, mégha a szerkezet vékonyabb is lett. 700 darabban limitált, 11.100 dolláros listaáron várható.

Galéria: