Noha az idei nagy óraexpók elmaradnak, az újdonságok ugyanúgy bemutatásra kell kerüljenek, hiszen az órás világ sem állhat meg csak úgy, és nem maradhat ki egy év. A Grand Seiko ma mutatta be az idei újdonságokat.

Legalábbis egy részét, ugyanis a sorok között olvasva felfedezhetjük, hogy ez csak a kezdet. De menjünk sorban, új hi-beat Grand Seiko werk 9SA5 néven, valamint Grand Seiko SLGH002. A magas lengésszámú szerkezet alapvetően nem új a cégtől, a 9S86 például egy eddig is kedvelt werk volt, az új generáció viszont olyan fejlesztéseket hozott, amivel az óraipar egyik legnagyobb problémájára találtak megoldást, ez pedig a hosszú járástartalék és magas lengésszám ritka kombinációja.

Svájci mércével is gyönyörű

A 9SA5 szerkezet teljesen új fejlesztésű gátszerkezetet kapott Dual Impulse Excapement névvel, aminek az érdekessége, hogy a billegő egyik féllengésében az ismert billegő – horgonyvilla – gátkerék az erőátvitel és a szabályzás folyamata, viszont a második féllengésben a billegő közvetlenül kapcsolódik a gátkerékhez, ezzel is hatékonyabbá téve a rendszert. Ezzel egy időben a hajszálrugó is megújult.

Az Omega co-axial gátszerkezete óta az egyik legjelentősebb gátszerkezettel kapcsolatos fejlesztés lehet.

A szerkezet felépítésén is változtattak, hogy a vastagságát csökkentsék. Ennek érdekében a kerékrendszer eddig vertikálisan egymásra épülő részeit „kiterítették”, egy síkba helyezték, rugóházzal, így 15%-kal sikerült vékonyabbá varázsolni a szerkezetet, úgy, hogy mindeközben dupla rugóházzal szerelték fel, tehát a járástartalékot is jelentősen növelték. Ezzel együtt sikerült megoldani – végre – az azonnali dátumváltás problematikáját is, tehát ezen a szerkezeten a dátum egy szempillantás alatt vált, nem úgy, mint a korábbi modelleknél.

A szerkezet finiseléséről, kidolgozottságáról oldalakon keresztül lehetne zengeni, mert elképesztő szép. A Grand Seikonál eddig is törekedtek a szerkezet díszítésére, de nem ennyire. A 9SA5 megjelenése viszont a svájci luxuskategóriában is megállná a helyét. És ezalatt nem a Rolexre gondolok.
Összességében, a 47 köves 9SA5 járástartaléka 80 órára nőtt a 36.000-es lengésszám mellett, a pontossága pedig +5/-3 másodperces GS szabványnak felel meg. A werk vastagsága 5,18 milliméter, ami egy masszív, hárommutatós, dátumos szerkezet esetében nem különleges, de nem is vastag.

Kifejezetten vékony

Az első óra, amit ezzel a szerkezettel szerelnek, az SLGH002, ami az 1967-es Grand Seiko 44GS formavilágát hozza el nekünk, arany tokban, vaskos arany indexekkel és mutatókkal, rendkívül csuklóra simuló formavilággal.

A 40 milliméteres tok 11,7 milliméter vastag, 100 méterig vízálló, természetesen zafír üvegt kapott, és a valóban gyönyörű szerkezetet is látni az üveghátlapon keresztül. 100 darabra limitált és 43.000 dolláros áron várható.

Galéria: