A húsvéti időszakban került meghírdetésre egy tervezői verseny a CraftUnique szervezésében. A verseny tematikája – a húsvéti tojás volt.

Persze a verseny egyik lényege a megmérettetésen túl a nyeremény is, ami jelen esetben a nyertes további fejlődésére ad lehetőséget. A CraftUnique versenyén egy magyar fejlesztésű 3D nyomtató lehet az első helyezetté.
A pályázaton való részvétel kritériuma volt, hogy FDM technológiával – tehát többek között az otthoni felhasználók által is alkalmazott 3D nyomtató technológiával megvalósítható legyen. A tervező, Tóth Balázs gépészmérnöki és órakedvelői szenvedélyét együtt összpontosította erre a projektre, viszont az apró fogaskerekeket az FDM technológia mellett kénytelen volt kizárni, valami nagyobbat, de mégis csak több darabból álló mozgó tárgyat akart létrehozni. Pályázatáról és a versenyről a legnagyobb hazai használtórás csoportban találkoztam – és az alábbi poszt kedvelésével juttathatjuk Balázst közelebb az első helyezéshez. 

És így jött létre a húsvéti… tojás. Vagy óra. Vagy húsvéti tojás-óra. Viszont egészen más, mint amit eddig tojás óraként ismerhettünk – a konyhában. A megvalósítás már könnyebben zajlott. CAD program segítségével készítette el Balázs a 3D-s modellt és néhány renderkép kíséretében küldte el megmérettetni a többi konstruktőr munkájával.

CAD-es alkatrészek.

Mielőtt MB&F-i komplikáltságra gondolnánk, itt az egyszerűség volt a cél. Az óra tokja maga a tojás, az alsó és felső harmadában kivágott négyzet alakú ablakokkal, itt láthatjuk a perc-, és óratárcsát. A szerkezet a tojás alapzatában kapott helyet, egy egyszerű, hétkönapi kvarc faliórából származik. Az óramutató tengelye az alsó, óratárcsáig ér, közepén üreges, ebben az üregben megy a perctárcsa tengelye a felső tárcsáig. Természetesen némi megerősítésre szükség volt, és a lehető legkönnyebre kellett a tárcsákat tervezni, de így is sokkal nehezebbek lettek egy átlagos falióra mutatóinál.

Az elkészült perc-, és óratárcsa

A végeredmény szempontjából ez már mellékes, hiszen a húsvéti óra működik és hibátlanul mutatja az időt.

Ahhoz viszont, hogy Balázs nyerhesse a fődíjat, a közösség erejére is szükség van!

A CraftUnique Facebookon hirdette a versenyt. A játékszabály több, mint egyszerű: az az öt pályázat, amit a legtöbben kedvelnek, egy szakmai zsűri elé kerül, akik kiválasztják a győztest. Balázsé a 22-es pályázat, amit ERRE A LINKRE kattintva találtok meg. Ha nektek is tetszik a tojás-óra efféle ötlete és kivitelezése, vagy csak egyszerűen támogatnátok egy órakedvelő gépészmérnököt – aki ha így folytatja, talán komolyabban is elidnulhat a szokatlan órák készítésének rögös útján -, akkor kattintsatok a linkre és kedveljétek a 22. képet. A lájkgyűjtés május 10-ig tart, tehát 3 nap van még hátra.