A vintage stílusú búvárórák egyik emblematikus képviselője a Doxa Sub.

Az 1967-es első kiadás óta nagyon sok változatban jelent meg az óra, most is hat típus kapható különböző színekben. Ami közös az óráikban, hogy mindegyik a legelső Doxa Sub formavilágát variálja, az alapelemek megtartásával vagy kisebb átdolgozásával – például néhány gumiszíjukat a vintage fém búvárszíjak mintájához hasonlóval készítik el. A legújabb típus is megmaradt a formavilágnál, de a tok anyaga most karbon, ami érdekes és valószínűleg megosztó kombinációt jelent.

A Doxánál nem ez az első, hogy váratlan meglepetésekkel borzolják az óraszeretők kedélyeit, ilyen akciójuk volt a tavalyi 13 darabos limitációval, 70 ezer dolláros áron kiadott színarany tokos T-Graph kronográf. Az új karbon tokos Doxa Sub 300 sem a szerkezet tulajdonságaival vagy a formával újít, hanem az anyaghasználattal, a klasszikus formájú tokot készítették el ebből az anyagból. Az órában a jól bevált és más Doxákban is használt ETA 2842-2 automata, három mutatós szerkezet ketyeg, 25 kővel, 4 Hz-en és 42 óra járástartalékkal.

A tok méretre megegyezik az acéltokos Doxa Sub 300-al, 42,5 mm széles korona nélkül, 13,4 mm magas, ez egy jól hordható, nem túl nagy óra, amiben a tok formája is segít. A fekete tok miatt a számlap – ezt nevezi a Doxa Sharkhunternek –, a lünetta, a gumiszíj és a csat is fekete Az indexeken, mutatókon a feketéhez illő fehér és sárga váltakozik. A tok mellett a lünetta és a számlap is karbonból készült. A Doxa hagyományos narancssárgáját most kihagyták, a túlméretezett percmutató árnyalata ilyen kicsit. A zafírüveg alatt a számlapon látható az Aqua Lung, az egyik búváreszközöket gyártó cég jele, velük a Doxa évtizedek óta együttműködik. A megfelelő nyomásállóság és szigetelés érdekében a tokban egy belső titán védőtok található, ami a szerkezetet és a koronát védi a víz alatt legfeljebb 300 m mélységig.

Az acéltokoshoz képest legnagyobb különbség a tömeg és az ár. A karbon óra tömege 87 gramm, ami kevesebb, mint fele az acélnak, az ára viszont több mint kétszerese az acél 1850 eurós árának. A modellből 300 darab készül, 4790 euróért előrendelhető a Doxa oldalán,idén augusztusban tervezik szállítani.

A Doxa Subról írtunk hosszabban is, itt és itt.