Rolex Datejust 41

A Datejust története egészen az ötvenes évekig vezethető vissza, de most, az új modell megjelenése kapcsán elég, ha a főbb generációkra fókuszálunk. A zafírüveges, utolsó klasszikus megjelenésű Datejust sorozat után (1988-2005; ref. 162xx) a napjainkban is gyártásban levő 1162xx referenciaszámú modellcsalád következett. Méretében eleinte nem változott az előző generációhoz képest, 36mm-es, viszont megjelenésében egészen más lett.
A tokfülek vaskosabbak lettek, az óra önmagában is nagyobbnak hatott, és a tokfülek felső része immáron nem szálhúzott, hanem polírozott lett, ezzel megtörve a kezdetek óta tartó Datejust hagyományokat.

A Rolexnek is haladnia kellett a korral és növelni kellett a klasszikus, kisebb modellek méretét.

Ami nagyobb változás volt a modelltörténetben, az a 2009-ben megjelenő Datejust II, mely követve a kor által támasztott igényeket, 41 milliméteresre hízott, cserébe elvesztette azt a fajta karcsú eleganciát, amit a modell magában hordozott. Egészen a 2016-os Baselworld-ig, amikor a gyártó bemutatta a Datejust 41-et (ref.126333), újragondolt, finomabb, karcsúbb tokformával, amivel arányos, nagyobb variánsa lett a klasszikus 36mm-es típusnak. A Rolexre jellemző, hogy új modell megjelenése, vagy akár ráncfelvarrás esetén nem kapja meg az adott modellcsalád minden egyes tagja az újításokat, ez így történt a Datejust 41 esetében is, 2016-ban kizárólag arany-acél (ún. Rolesor) változatban adták ki.

Rolex Datejust 41

 

Idén viszont megkapta a közönség az acél (904L) verziót is, fehérarany lünettával, és egyelőre ezüst, kék, sötét ródium és fekete számlapokkal. Ahogy a tavaly bemutatott Rolesor modell, úgy az idei is már az új 3235-ös szerkezetet kapta, 70 órás járástartalékkal, a megszokott 28.800-as lengésszámmal és Chronergy gátszerkezettel és Parachrom hajszálrugóval.
Mindent összevetve, amit a Datejust családnak tudnia kell, azt most tudja. Idővel jönnie kell még néhány számlap-árnyalatnak, és teljessé válik annyira a kollekció, hogy következőleg a 36 milliméteres kistestvérről hallhassunk újat.

Rolex Datejust 41Részletek:

Tok: 41 mm –  904L, 18 kt fehérarany lünetta – 100 m vízállóság
Szerkezet: Rolex 3235 – 31 kő – 28.800 lengés óránként – 70 óra járástartalék
Szíj: Rolex Oyster – acél – szálhúzott szélső és polírozott középső szemekkel.
Üveg: Zafír – dátumablak fölött küklopsz, kétoldali tükröződésmentes réteggel.
Referenciaszám: 126334