Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Montres Rolex SA és leányvállalatánál a dátum körül forgott a világ, amikor a „Baselworld” szót kiejtették.

Dátumos Tudor Black Bay, acél- fehérarany Datejust 41, Lady Datejust 28, Sky-Dweller, de ami a legfontosabb és legmegosztóbb, a 43 milliméteresre hízott Sea-Dweller a Rolex dátumos modelljeinek védjegyével, a küklopsszal. A Rolex esetében mondhatjuk, hogy hagyomány, hogy minden egyes modellfrissítésnél a lehető legkevesebbet módosítják az elődön, és erősen ragaszkodnak a tradíciókhoz.

Rolex Sea-Dweller 126600 50th anniversary

Idén viszont a 126600 referenciaszámú Sea-Dweller szakított a hagyományokkal. 40-ről 43 milliméteresre hízott, arányosan minden irányban, így megtartva az óra eddigi megjelenését, a számlapon a típusmegjelölés piros lett, ami a korábbi modellek kedvelőinek lehet külön öröm, és megkapta a dátumos Rolexek velejáróját, a küklopszot, tehát nagyítót a dátum fölé.

Rolex Sea-Dweller 126600

A Sea-Dweller volt a Rolex búvárkollekciójának az egyetlen tagja, ami nem kapott soha küklopszot, ennek az oka a legendák szerint még azokra az időkre nyúlik vissza, amikor nem zafírüveget, hanem plexit használtak a típuson.

Rolex Sea-Dweller 1665

A lünettabetét igazodva a Rolex búvárkollekciójához ismét kerámia, és a héliumszelep is megmaradt a hagyományokhoz híven, csak úgy, mint a Triplock elnevezésű három rétegben záró koronazár (illetve tokcső). Ez a típus is megkapta a legújabb hárommutatós, dátumos szerkezetet, a 3235-öt (mint a Datejust 41, aminek 2017-es verzióiról itt egy rövid bemutató). Az Oyster-szíj csatja az újabb búvármodellekről megszokott Glidelock, amivel 26 millimétert lehet állítani a csat hosszán, anélkül, hogy szemet kelljen kiszedjünk.
Az üveg zafír, és a küklopsz kétoldali tükröződésmentes réteget kapott, a vízállóság pedig maradt az elődmodellé, 4000 láb, vagyis 1220 méter.

Rolex Sea-Dweller 126600

A részletek:
Tok: 43 mm –  904L, kerámia lünettabetét – 1220 m vízállóság
Szerkezet: Rolex 3235 – 31 kő – 28.800 lengés óránként – 70 óra járástartalék
Szíj: Rolex Oyster – acél – szálhúzott szemekkel, Glidelock csat
Üveg: Zafír – dátumablak fölött küklopsz, kétoldali tükröződésmentes réteggel.
Referenciaszám: 126600