A Svájci Óragyártók Szövetsége rendszeresen közzéteszi, hogyan alakul a svájci órák exportja. 2017 áprilisában a hosszabb ideje tartó csökkenés folytatódott, de a vártnál kisebb mértékben: az előző hónaphoz képest 5,7 százalékkal kevesebb svájci órát adtak el külföldre 1,5 milliárd frank értékben.

Az összesített számoknál talán érdekesebb, hogy a különböző piacokon és termékfajtáknál milyen változások történtek, milyen különbségek voltak ezek között.

A nemesfém órák eladása csökkent leginkább, több, mint 12 százalékkal, az acél óráké viszont csak 2,4 százalékkal. Ugyanakkor az általában kevésbé népszerű  arany-acél órák exportja több mint 6 százalékkal nőtt, ami a vásárlók ízlésének megváltozását jelentheti. Természetesen az acél órák exportja a legnagyobb, több, mint 1 milliót adtak el ezek közül a teljes 1,8 milliós darabszámon belül, a többi változat (nemesfémből, arany-acélból és más anyagokból készültek) mennyisége sokkal kisebb volt.

Svájci óraipar – tovább csökkenő export
Egyre népszerűbbek az arany-acél darabok -kép: abtw

A svájci órák vásárlóinak fizetőképességét mutatja, hogy legnagyobb mértékben a 200 franknál olcsóbb órák eladása csökkent, egy év alatt 21,8 százalékkal, a 200-500 frank közötti árkategóriában ugyanez a szám 2,6 százalék, 500 és 3000 frank között 4,8 százalék, 3000 frank felett 4,5 százalék volt.

 

Svájci óraipar – tovább csökkenő export
Az egykor az iparág feltámadását jelentő olcsó svájci órák piaca csökkent – a képen a Swatch Sistem51 Blue

Szintén érdekes, hogy a legfontosabb exportpiacokon milyen változások történtek. A legnagyobb piaci részesedést jelentő hongkongi export értéke 16,8 százalékkal, az USA-ba vitt órák értéke 19 százalékkal csökkent, és ugyanilyen irányban változott a japán (-7,3 %), az olasz (-13,4 %) és a német (-5,3 %) kivitel is. Viszont még korai volna temetni a svájci óraipart, hiszen voltak ezzel ellentétes változások is: a piac részesedés szerint 3. legnagyobb kínai export jelentős mértékben, 38,9 százalékkal, a 4. brit hasonlóan, 30 százalékkal nőtt.

Svájci óraipar – tovább csökkenő export
Az elmúlt 12 hónap exportjának alakulása -forrás: FHS

Az adatok persze nem mutatják be a teljes órakereskedelmet, nem tartalmazzák a használt, másodkézi, svájci és sok más piac eladási adatait, és például a kínai és a hongkongi piac ellentétes változása minden bizonnyal összefügg (hiszen Hongkong is Kína része). De arra mindenképpen jók, hogy gyors áttekintést adjanak az aktuális változásokról, és ha valakinek kedve tartja, tovább elemezhesse, mélyebben vizsgálhassa az okokat.

(forrás: Federation of the Swiss Watch Industry FH)