Az elmúlt néhány évben a svájci óragyártók, kereskedők és a piac más szereplői gyakran mondták el, hogy – némi túlzással – válság van, egyre kevesebb órát lehet eladni, csökkennek az árak, a cégek eredményei. Megijedni így sem kell, hiszen a cégek nem veszteségesek, de a csökkenő profit általában baljós jel lehet.

Az áprilisi statisztikákkal szemben (amikről ITT írtunk) a helyzet a számok alapján megváltozott: a Svájci Óragyártók Szövetségének (FHS) júniusi jelentése szerint az óraexport növekedik, a 2016. júniushoz képest 5,3 százalékkal magasabb, 1,7 milliárd svájci frank volt a havi érték.

Ismét erősödik a svájci óraipar
Valleé de Joux – a Jaeger-LeCoultre gyára

Az adatok alapján a csökkenés idén februárban állt meg, ezután kezdődött meg az erősödés, ami most fordult át jól látható módon a piac bővülésébe.
Legnagyobb mértékben a nemesfém órák exportja nőtt idén júniusban, a darabszám 2,1 százalékkal, míg ugyanezeknek az óráknak az összes értéke 12,6 százalékkal – ami azt is jelenti, hogy az exportált órák átlagára szintén emelkedett-.

Ismét erősödik a svájci óraipar
Rolex Day-Date 18038 – forrás: rolexpassionmarket.com

Az acéltokos órák exportja másképpen változott, kevésbé növekedett, a darabszám 6 százalékkal, az értékük viszont ennél kevesebbel, 4,7 százalékkal nőtt meg. Az arany-acél és minden más fémből készült órák esetében viszont csökkentek ezek az értékek -míg áprilisban ez még fordítva állt, az arany-acél órák exportja 6 százalékkal nőtt, a nemesfémeké viszont 12 százalékkal csökkent-.

Ismét erősödik a svájci óraipar
Patek Philippe Nautilus ref. 5726 – forrás: Time and Tide

A piac erősödését mutatja az is, hogy legolcsóbb, 200 frank (55.000 forint) alatti árú órák exportja csökkent egyedül, minden más kategóriában az eladások értéke nőtt, ezen belül legnagyobb mértékben, 8 százalékkal a 200-500 frank közötti sávban, de a 3.000 franknál (820.000 forint) drágább órák esetében is több mint 5 százalékos volt az emelkedés.

Ismét erősödik a svájci óraipar
Longines Conquest 1/100th Chronograph

A legfontosabb piacok többségére szintén több órát szállítottak, mint néhány hónapja: a legnagyobb, hongkongi piac esetében az emelkedés 4,6, Olaszországban több mint 16, Nagy-Britanniában 35, Kínában 15 százalékos volt. Az USA esetében minimális, 1,6 százalékos volt a csökkenés, egyedül Japánban volt nagyobb, 15 százalékos.

Ismét erősödik a svájci óraipar
2016 és 2017 első féléve közötti különbség (CHF és százalékos változás 2016 első félévéhez képest)

Az FHS exportjelentéseivel kapcsolatosan mindig érdemes elmondani, hogy az új órák exportjáról szólnak, nem tartalmazzák az órapiac teljes képét, a legfontosabb változások, trendek bemutatására alkalmasak.

Forrás: Fédération de l’industrie horlogère suisse http://www.fhs.swiss