A Milgauss története az ötvenes években indult és egészen a nyolcvanas évekig tartott, amikor egy hosszabb szünet következett. Egészen 2007-ig, amikor a villám alakú mutató ismét mozgásba lendült.

Az ötvenes években az óraipar még nem állt teljesen készen arra, hogy kivédje a tudomány fejlődésével egyre bonyolultabb és modernebb gépek által okozott mellékhatásokat. A mágnesesség, elektromágnesesség bizonyos munkakörökben megnehezítette, de inkább ellehetetlenítette az órák viselését, mivel mágnesesség hatására az óra úgymond felmágneseződött, onnantól járása hektikussá és pontatlanná vált.

Szembejött - Rolex Milgauss 116400GV
Rolex Milgauss ref.6541 – forrás: RPR

Ekkor vált igazán fontossá, hogy készüljön olyan óra, ami a hétköznapi mágneses hatásoknál lényegesen többet visel el. A Milgauss – jelentése 1000 Gauss- 1956 és 1988 között két generáción keresztül volt a Rolex palettáján, ’88-ban megszűnt, akkor úgy tűnt, végleg. Majd 2007-ben bemutatták a modernizált, újjáélesztett Milgauss-t 116400 referenciaszámmal.

Szembejött - Rolex Milgauss 116400GV

A szembejött modell GV jelölésű a referenciaszám végén ami a Glace Verde, azaz a zöld üvegre utal. A Rolex egy speciális technológiát használ a zafírüveg zöld színezésére. Szemből a zafír színezettsége nem látszik, viszont oldalról nézve a zafír pereme szinte zölden “világít”, kifejezetten látványos és érdekes részlet.

Szembejött - Rolex Milgauss 116400GV

A tok a Rolex által gyártott 904L jelölésű acél, 40 mm átmérőjű, viszont a széles, polírozott lünetta és vastag kialakítás miatt számomra nagyobbnak hatott, mint más, ehhez hasonló átmérőjű órák. Szerkezete cal.3131 elnevezést kapta, járástartaléka 48 óra, pontossága tokozás után napi +2/-2 másodperc között kell legyen. A 100 méteres vízállóság a Rolex Oyster modellek esetében (ez a számlapról leolvasható) alapvető követelmény.

Szembejött - Rolex Milgauss 116400GV

A 116400 az első generáció jellegzetességét, a villám formájú másodpercmutatót a második generáció tokformájával ötvözve jött létre. Az indexek fehéraranyból készülnek, 3-6-9 óránál kéken, a többi indexnél világoszölden világítanak, egész látványos, viszont nem olyan erős, mint amit egy Submarinernél tapasztalhatunk. A másodpercmutató a klasszikus villám-alak, narancssárga színben, ami kiegészítve az ötperces osztás fölött szintén narancssárgával írt perc jelölésekkel és a különböző színben világító indexekkel kifejezetten vidám és színes hatást kelt.

Szembejött - Rolex Milgauss 116400GV

Érdemes egy mondat erejéig visszatérni a vastag tokhoz. A Milgauss esetében az antimágnesességet úgy oldották meg, hogy a szerkezet és a hátlap közé egy lágyvas lapot tettek -amin egy B betű, ami a mágneses indukció jele és egy nyíl látható-, valamint -az eredeti, első generációkban- a számlap is lágyvasból készült, ezzel gyakorlatilag egy Faraday kalitkát alakítottak ki a szerkezet körül. A szerkezet és a hátlap közötti lágyvas viszont helyet igényel, így lett a Milgauss tokja ~ 13,5 milliméter vastag, szemben például a ref. 14060 Submariner 12,3 milliméterével, ez jelentős különbség.

Szembejött - Rolex Milgauss 116400GVA szembejött darab még fóliás, ez látszik is a képeken. A fólia előnye egyben a hátránya, sok helyen megfogja a port, és nem tisztítható, cserébe gyakorlatilag új. Összességében egy masszív, mégis “vidám” hatást keltő óra, aminek a hangulatát a narancssárga, villám formájú mutató, a különböző színben világító indexek alapozzák meg, a különlegességét pedig a zöld zafírüveg adja.

Szembejött - Rolex Milgauss 116400GV

Szembejött - Rolex Milgauss 116400GV

 

Ha az óra nem megy Kronometerhez, Kronometer megy az órához. A hazai órapiac legnagyobb virtuális piacteréről szemezgetünk és teszünk azért, hogy szembejöjjön egy-egy arra érdemes darab, hogy az olvasók részleteiben is megismerhessék az érdekes, ritka, különleges, vagy éppen kifejezetten elterjedt modelleket.
Így az alábbi Rolex Milgauss is, amihez, ha valakinek épp a cikktől jött meg a kedve, az alábbi LINKen közelebbről is megismerkedhet vele.