Grand Seiko SBGD202. A Grand Seiko, mint mostanra önállóvá vált márka önmagában bizonyíték arra, hogy egy kifejezetten minőségi, precízen és nagy odafigyeléssel elkészített óráról van szó. Az SBGD202 esetében ezt egyedi számlappal és arany használatával fokozták.

A Grand Seiko most újabb remekművet készített, a 8 napos járástartalékú, 9R01 Spring Drive szerkezetet építették be egy új, igazán látványos karórába, ami a kevésbé látványos SBGD202 névre hallgat. A 18 karátos, mindkét oldalán zafírüveges rózsaarany tok nem tartozik a kisméretű öltönyórák közé, átmérője 43 mm, vastagsága 13,2 mm.

Grand Seiko Spring Drive SBGD202 8 Day Power Reserve
Grand Seiko SBGD202 – forrás: seikowatches.com

A valódi újdonságot a Seiko legmagasabb minőségű óráinak gyártására szakosodott Micro Artist Studioban különleges eljárással készült számlap jelenti, a fekete alapon aranyszínű, csillogó pontokkal – a Seiko megfogalmazása szerint ez a Japán felett, az éjszakai égen ragyogó csillagokra hasonlít. A speciális eljárásnak köszönhetően, amivel a csillámos felületet készítik, nincs két egyforma számlapú óra, mindegyiken “más égbolt ragyog”.

Grand Seiko Spring Drive SBGD202 8 Day Power Reserve
Az SBGD202 számlapja bizonyos szögből tud úgy törni a fényt, hogy egészen extrém képet mutasson magáról – forrás: monochrome-watches.com

A szerkezeten a járástartalék jelzése is látható, emellett Japán szent hegyének, a Fujinak körvonalait fedezhetjük fel. A baloldalon, a GS logó felett látható a hegycsúcs, a két kékített csavar között, balra dőlve. Így elöl és hátul egyaránt a jellegzetes vonalakból Japán jelenik meg a szemünk előtt, ha az órára nézünk. A 8 napos járástartalék eléréséhez három (!) rugóházat használnak.

Grand Seiko Spring Drive SBGD202 8 Day Power Reserve
Grand Seiko 9R01 Spring Drive szerkezet járástartalék kijelzővel és a Fuji körvonalával

Akinek a fekete-arany kombináció túl sötét lenne, az óra kapható világos színű, platina tok-fehér számlap változatban is, ugyanilyen szerkezettel és méretekkel, SBGD201 referenciaszámmal.

 

Grand Seiko Spring Drive SBGD202 8 Day Power Reserve
Grand Seiko SBGD201 platina tokkal, fehér számlappal Forrás: www.grand-seiko.com

 

Az órák árai tükrözik a felhasznált anyagok minőségét és a japán művészek kézimunkájának értéket,  50-60.000 euró között elérhetőek, szerencsésebb esetben a budapesti Seiko Boutique-ba is kerül egy példány.