Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

Korábban részletesen foglalkoztunk Paul Newman színész-autóversenyző Rolexével, és annak rekordösszegű leütési árával. A Daytona bizonyos változatai teljesen eggyé váltak a színész nevével és a köznyelvben is így terjedtek el. Viszont nem csak Paul Newman Daytonája ilyen ikonikus. 

A Newman Daytona mellett vannak még olyan típusok, amelyek múltja úgy alakult, hogy a típusnévhez elválaszthatatlanul kapcsolódik egy-egy személy is és azóta inkább így hallani-olvasni róla, mint a gyártó által adott, sokszor csak számokból álló kódolással. Közülük bemutatunk néhány jobban ismert és legendás, a gyűjtők között népszerű és keresett típust.

Heuer Monaco McQueen

A Paul Newman Daytona után talán legismertebb Steve McQueen és a Heuer Monaco párosa. Steve McQueen a 70-es években tette híressé a Heuer Monaco 1133B jelű, automata szerkezetes, kék számlapos változatát a Le Mans című filmben. Magáról a típusról korábban már itt írtunk [LINK].

Hírességek legendás órái
Steve McQueen és a Monaco – Forrás: abtw

Ez a színkombináció azóta is McQueen Monaco néven fut, a mai változat szerepel a TAG Heuer kínálatában. A becslések szerint legalább négy, de akár hat is lehet olyan órákból, amit a színész viselt autóversenyen, a forgatásokon, reklámfotózásokon. Közülük egyet 2012. júliusában árvereztek el, leütési ára 799.500 euró volt.

Hírességek legendás órái
A klasszikus Monaco 1133B

 

Seiko Pogue

A Seiko Pogue története teljesen más, mint a Monaco McQueen-é. William Pogue-nak volt egy ilyen órája és ahogyan azt szokás, munkája közben rendszeresen viselte. Az átlagtól ő annyiban különbözött, hogy foglalkozása űrhajós volt és 1973-ban engedélyezés után magával vihette a Skylab űrállomásra a nagyon jellegzetes, aranysárga számlapos, kék-piros lünettás, acéltokos kronográfot -és nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a “világ első automata kronográfja” címért a Heuerrel fej-fej mellett ért be a Seiko 6139-es szerkezete-.

Hírességek legendás órái
Seiko 6139-6002 Pogue – Forrás: eBay, Beejo4

Az órát űrsétára nem hitelesítették, így az űrhajón kívülre nem vihette ki Pogue ezredes, de ezen kívül az óra mindent kibírt, ami egy űrutazáson előfordulhat és végig hibátlanul működött. A Seiko Pogue nagy előnye a többihez képest, hogy nagyságrendekkel olcsóbb és rendszeresen kaphatóak szép állapotú darabok (de ahogyan a régi óráknál mindig, itt is nagyon kell vigyázni, sok a jól-rosszul felújított, utángyártott alkatrészekkel megszépített „frankenwatch”).
A 6139-6002 típusú Seiko űrutazása érdekes módon csak a 2000-es években vált közismertté, egy fotón vették észre, amit azután Pogue ezredes is megerősített.

Hírességek legendás órái
Pogue & Pogue

 

Siffert Autavia

A Heuer -napjainkban mint a TAG Heuer- régóta kapcsolatban áll az autóversenyzéssel, ez egyértelműen kiderül sok órájuk nevéből is (Monaco, Monza, Carrera, Silverstone, Formula 1). Az egyik legnevesebb típus, az Autavia –amelynek újrakiadása idén tavasszal került a piacra /LINK/– a Monaco és a Carrera mellett szintén gyakran előfordult az autóversenyeken és a versenyzőkön.

Hírességek legendás órái
Heuer Autavia 1163T “Siffert Autavia”- Forrás: heuerwatches.net

Jo Siffert – aki 1966-ban a Le Mans-i versenyt is megnyerte – így került kapcsolatba a Heuerrel és a Heuer Autavia 1969-es kibocsátása után rendszeresen viselte a fehér számlapos, automata szerkezetes 1163T referencia számú órát. Így a fehér számlapú változatokat ma már általánosan „Jo Siffert Autavia” néven emlegetik.

Hírességek legendás órái
Siffert és az Autavia – Forrás: heuerwatches.net

 

Universal Geneve – Nina Rindt

Úgy látszik, a hatvanas-hetvenes években a legtöbb ilyen óra az autóversenyek környékén tűnt fel, bár ezt az órát nem versenyző viselte, hanem Nina Rindt, aki Karl Jochen Rindt német autóversenyző felesége volt. Jochen Rindt, hasonlóan Jo Sifferthez, korának egyik legjobb versenyzője volt, 1970-ben megnyerte a Forma 1 világbajnokságot – furcsa fintora az életnek, hogy ő maga ezt nem érhette meg, mert bár elnyerte a címet, még ezelőtt életét vesztette az Olasz Nagydíj előtti edzésen.

Hírességek legendás órái
Nina Rindt és az Universal Geneve Compax – Forrás: hodinkee.com

Maga az óra a kor autóversenyeinek szellemét idézi fel, szépen kidolgozott és ritka darab, becslések szerint nagyon keveset, századannyit gyártottak belőle, mint a Newman Daytonából. A referencia száma 885103, Valjoux 72-es kézihúzós szerkezettel szerelt (ugyanez a szerkezet van a Newman Daytonában és sok más ebből az időből származó kronográfban is), tokmérete az akkor megszokott, a maiaknál kisebb 37 mm.

Hírességek legendás órái
Universal Geneve Compax ‘Nina Rindt’ – Forrás Analog/shift

A lista ennél hosszabb persze, néhány márkának, például az Audemars Piguet Royal Oaknak, az Hublot-nak szinte megszámlálhatatlan, névvel jelzett kiadása van, a filmekben gyakori kellékek az órák és a vezető politikusok, színészek, sportolók csuklóin is gyakran feltűnnek. Más kérdés, hogy nagyon fontos különbséget tennünk, hogy melyek azok, amik még az analóg világban, vagy reklám nélkül váltak híressé és azok, amiket nagyban segített már az online világ és a tudatos marketing segített.

Most is kíváncsiak vagyunk az Olvasó véleményére, a cikk Facebook posztja alatt (LINK) osszátok meg velünk akár képpel, hogy nektek melyik a kedvenc óra-ember párosotok, nem csak a fentiek közül!

A címlapképet köszönjük a bazamu.com-nak.