Pár napja felkonferáltuk már a Phillips árverését, most viszont már nálunk vannak a friss hírek, egyenesen New Yorkból.

A Phillips aukciósház katalógusából ITT szemezgettünk múlt szombaton, és meg is állapítottuk, hogy kettő olyan darab is van a listában, ami egészen szenzációgyanús áron kelhet el: Paul Newman Rolex Cosmograph Daytonája, valamint rózsaarany ref.1518-as Patek.

A Newman-Daytona. Jelenleg a világ legdrágább -használt- karórája.

Rekorderek

Tavaly november óta a Patek Philippe ref. 1518 acél változata tartja a karórák közötti rekordot, a leütési ára 9,6 millió svájci frank volt, jelen árfolyamon valamivel több, mint 2,5 milliárd forint, a Phillips jutalékával a végösszeg 11.000.002 frank lett, tehát 2,9 milliárd forint körüli összeg. Ez az összeg nem csak egy óráért, hanem bármi másért is nehezen feldolgozható. Ingatlanért, egy komplett birtokért, repülőgépért, pár kilométer autópályáért… Meg egy Patek Philippe karóráért, ami ráadásul “csak acél”. Miközben pontosan ez a különlegessége, mivel mindössze 4 darab készült acélból, a Patek pedig alapvetően nem, vagy csak minimális darabszámban készített acél órákat a Nautilus megjelenéséig. A ref.1518 az első öröknaptáras kronográf szerkezettel szerelt óra, ez is adja a különlegességét.

Az eddigi csúcstartó, a híres-neves ref.1518, egy a négyből. – Forrás: Hodinkee

Mr. Aurel Bacs, aki vezette az árverést, külön kiemelte, hogy lehetőleg mindenki maradjon nyugodt, és maradjon a helyén, még akkor is, amikor a nyolcas tétel kerül kalapács alá. Ebből is látszik ennek az estének a jelentősége az órák világában.

Az, amire a legtöbben vártak, és 1 milliótól egészen 10+ millióig rengeteg tipp hangzott el, az Paul Newman színész és autóversenyző Rolex Daytonája. Nem kizárólag Newman nagysága miatt ikonikus a darab, hanem mert ő hozta meg a típus számára az ismertséget, és az általa viselt darabok jellegzetes exotic számlapja kult-termékké vált. Gyűjtők vadásznak rá, és ahhoz képest, hogy maga az óra egy nem túlbonyolított Valjoux 72-re épülő kézihúzós stopperes szerkezettel készült, és a korban a formáján kívül semmi különleges nem volt benne, egyszerűsége, és aránylag modern megjelenése volt a legnagyobb előnye, mégis kifejezetten magas összegekért cserélnek gazdát, sokak szerint a félantik órák piacának egyik újjáélesztője a típus maga.

És most itt van minden Paul Newman Daytonák Daytonája, a kultusz gyökere, egy típus sikerességének atyja, a széles tömegek számára a vintage piac újraértelmezője, ami a típustól megszokott 70.000-300.000 euró közötti ár helyett 15.500.000 dollárért kelt el. Tehát 4,1 milliárd forintért, a Phillips jutaléka nélkül -jutalékkal együtt 17.752.500 dollár, azaz 4,7 milliárd forint összesen-. Ez pedig rekord, ráadásul jelentős különbséggel a tavalyi Patekhez képest.

Ez pedig tisztán mutatja, hogy hol válik szét a realitás és a gyűjtési szenvedély. Hogy mennyire más szegmens a gyűjtés, egy árverés, és mennyire érdekes kívülről szemlélni azt, amikor az eszmei érték anyagi értékké válik. – Már egy ideje érlelődik egy vintage órákkal foglalkozó vélemény cikk, de ez az árverés úgy érzem megadta a kellő lendületet hozzá.- 

Patek Philippe ref.1518 rózsaaranyból

Az árverés másik reménysége a ref. 1518-as Patek nem teljesített olyan fényesen, mint tavaly acél társa. A várt 500.000 – 1.000.000 eurós összeghatárnak éppen a felsőbb részébe került, 800.000 dollár lett a leütési ár a Phillips jutaléka nélkül.

Az Explorer számlapos, nagy koronás Submariner a kezdeti időkből különösebb meglepetést nem okozott az árverés résztvevőinek. Éppen a saccolt határban maradt 470.000 dolláros összeggel, míg a MilSub-ot az árverés kezdetére levették az elérhető órák közül, így nem derült ki, hogy hogyan teljesít ebben a közegben.

Rolex 5513/5517 – lekerült a repertoárról

 

Meglepetések

Rolex Padellone

Az ötvenes években a Rolex kollekciójába tartoztak olyan órák, mint a ref.8171, ami egy triplanaptáras, nagyméretű öltönyóra volt, Padellone fantázianévvel. A fehér számlapon két kis ablakban láttuk a hét napját és a hónapot, egy mutató a számlap szélén mutatta a hónap napját, 6 óránál pedig a holdfázist. Nem sok maradt meg napjainkra, de a 12-es tétel 490.000 dollárért kelt el.

Cartier Crash

A Cartier Crash ránézésre is Salvador Dalít idézi, jobban megfigyelve pedig egyértelműen kijelenthetjük, hogy Az elfolyó idő ihlette az óra készítőit. A kalapács alá került darab kézzel készült, 18 karátos arany tokot formáztak ilyen szürreális megjelenésűre, és az optimista 80.000 helyett végül 140.000 dollárért ütötték le. Nem vitathatjuk, hogy kifejezetten vonzó darab olyan szemek számára, akik kedvelik Dalí művészetét.

Omega Speedmaster Moonwatch Alaska III 145.022

Kellemes meglepetés lett még, egyből az aukció elején az Omega Speedmaster Moonwatch Alaska III. Az óra a NASA által nyilvántartásba vett darab, ami valószínűleg sosem került bevetésre. Gyakorlatilag új állapotú óra 1978-ból NASA dokumentációval. Erre tényleg mondhatjuk, hogy gyűjtői darab. A legoptimistább becslés 100.000 dollár volt, ez végül 187.500 lett. Magáról a típusról ITT írtunk részletesebben.

Philippe Dufour Duality

Philippe Dufour egy 1948-ban született, a Jaeger-LeCoultre-nél nevelkedett órásmester, aki létrehozta a Duality elnevezésű karórát. Különlegessége, hogy nem egy, hanem két billegővel szerelte a szerkezetet. Ez részben technológiailag nagy teljesítmény, részben pedig pontosság szempontjából. Ebből a tervek szerint 25 darab készült volna, viszont összesen 9 darabról tudunk, ami meg is valósult. Az aukcióra a No.00 került, tehát az első, amit Dufour valaha készített. A legoptimistább becslés 400.000 dollár volt, végül 915.000 amerikai dollárért kelt el, ezzel az aukció második legdrágább darabja lett.

A Duality szerkezete.

Összegzés

A Tudor Monte Carlo, a Blancpain Fifty Fathoms és a Panerai Radiomir nem okozott meglepetést, a tervezett ársávban keltek el. Érdekes dolog árverést nézni. Az óragyűjtés egy új, eddig csak olvasott dimenzióját ismerhetjük meg. Az aukció pedig pontosan úgy zajlik, mint ahogy azt elképzeljük. Pörgő nyelvű kikiáltó, érdeklődők a helyszínen, folyamatos telefonkapcsolatban, vagy online.

A félantik /vintage/ órapiac nyitott mindenki számára. De érteni kell a piacot ahhoz, hogy ne csodálkozzunk egy első generációs double red Sea-Dweller közel 30 millió forintos leütési árán, miközben ugyanazzal a referenciaszámmal akár már 3-4 millió forintért is beszerezhető. Ismerni kell a típusokat, az évjáratokat, számlap változatokat, stb. És pontosan ettől különleges ezeknek az óráknak a világa.

Nem elég a piaci ár átlagát vonni, és már tudni is mennyibe kerül, ezek nem “42-es PO-k”, vagy kerámiás Submarinerek, amiknek az ára vonalzóval, teljes pontossággal körberajzolható. És ez nem degradáló megjegyzés bármelyik említett típus felé, hanem a félantik órák titka. Ezek olyan régi darabok, amiket ismerni kell, nem csak felületesen, hanem mélyrehatóan, a típus indulásától egészen annak végéig, vagy akár jelenéig. A legapróbb eltérést, hibát ismerni és érteni kell (lsd. pókhálós Rolex számlapok). Talán ez az órák világának igazi mélyvize. Amikor pedig az ember már kiismeri magát ebben a világban valamennyire, akkor megérti az árverések hangulatát is.

 

A képek a Phillips katalógusából származnak.