WINNING ICONS – Legendary Watches of the 20th Century fantázianévvel (Győztes ikonok – a 20. század legendás karórái),  sorakoztat fel érdekes, ikonikus darabokat a Phillips aukciósház, pár nap múlva, október 26-án. Korábban már írtunk a Christies érdekességeiről, most nézzük a frisseket.

Már csak azért is érdekes egy aukciósház terméklistáját olvasgatni, mert már-már felváltva tobzódnak a rare, extremely rare és extremely fine jelzők, tehát ritka, elképesztően ritka és páratlan darab. Hát ebből bogozza ki egy laikus, hogy valójában mi mennyire elképesztő.

Érdekességek a Phillips októberi aukcióján
Cartier Crash

50 óra kerül kalapács alá -az aukciós értelembe véve-, kiválasztottunk belőle néhány érdekeset, amire ráfoghatjuk a saját értelmezésünkben a páratlan, a zseniális és a figyelemre méltó szavakat, íme, teljesen véletlenszerű sorrendben.

1) Rolex Cosmograph Daytona ref.6239 Paul Newman

Érdekességek a Phillips októberi aukcióján

Épp most írtunk egy rövid átfogó cikket a Daytonáról, és belekevertük a történetbe Paul Newman-t is, okkal. Most az ő, abszolút ikonikus órája kerül a gyűjtők elé. A Phillips szerint legalább egymillió dollárt ér, a szakértők viszont ennek sokszorosát várják.

Érdekességek a Phillips októberi aukcióján

Aki “megnyeri”, kap az óra mellé egyéb gyűjteménybe illő dokumentumokat a Newman családtól. Hogy az óráról is ejtsünk pár szót, 37 milliméteres acéltokba zárták a cal.722-nek nevezett Valjoux 72-re épülő kézihúzós stopperes szerkezetet. Üvege plexi, a számlapja pedig a mostanra ritkaságszámba vett exotic-számlap, korának megfelelő patinával.

2) Tudor Oysterdate Monte Carlo ref.7032

Érdekességek a Phillips októberi aukcióján

A világ igazságtalansága, hogy a Blancpain Fifty Fathoms leütési ára 10-20.000 euró közé tippelt, a Tudoré pedig 50-100.000 euró közé. Tény, hogy egy kifejezetten ritka darabról beszélünk, a Tudor első stopperes órájáról, amit mindössze ~ két évig készítettek, viszont más színű számlappal ez a referencia elérhető már 23.000 euróért is (chrono24-en). Az órát egy kézihúzós Valjoux 7734 szerkezet hatja, nem egy ritka szerkezet ebből a korból (1971).

Érdekességek a Phillips októberi aukcióján

Az érdekesség sokkal inkább az állapota. 45 éves órákat ilyen vastag tokkal, ilyen élekkel, ebből a kategóriából, ami újkori árán abszolút viselésre rendeltetett, semmint gyűjteménybe, széfbe rejtésre, nagyon ritkán látni. Hogy fennmaradt, és jó állapotban, ez adhatja a várt magas árat.

3) Blancpain Fifthy Fathoms

Érdekességek a Phillips októberi aukcióján

Az első búváróra. Nem a Rolex Submariner, hanem a Blancpain Fifty Fathoms, rövidebben BPFF. A marketing nyomta el a típust valamennyire, amiben a Rolex kifejezetten erős volt. A fifthy fathoms jelentése magyarul ötven öl. Ami 91,44 méter. A Rolex Submariner pedig kerek egész 100 méterig volt vízálló az Oyster tokkal. “Az első óra 100 méter vízállósággal” pedig sokkal jobban hangzik, mint a “Az első óra, amivel ötven ölre is merülhetsz”.

Érdekességek a Phillips októberi aukcióján

Előnyére váljék, az idők során katonai órává vált, volt belőle olyan változat is, ami jelölte a tokon belüli pára mennyiségét. Bár kifejezetten I/O képességekkel működött: Ha átlépett egy szintet a páratartalom, egy kis kör elszíneződött a számlapon. Örökre. Érdekesség még, hogy voltak olyan katonai változatok, amiknek a hátlapjába bele volt gravírozva, hogy “DANGER. IF FOUND RETURN TO NEAREST MILITARY FACILITY”. Tehát vigyázat, ha ezt találta, azonnal vigye be a legközelebbi katonai bázisra. Mivel a hidegháború idején az emberek rettegtek a sugárzástól, így a BP készített egy olyan változatot, aminek számlapja nem tartalmaz sugárzó anyagot, és ezt egy aránylag nagy logóval is jelölte a számlapon. Mindenesetre 1953 óra gyártják, ez a darab ’58-as, 41 milliméteres, Blancpain automata werk van benne, és 20.000 eurónál nem tartja többre a Phillips.

4) Panerai ref.3646 Type-E

Érdekességek a Phillips októberi aukcióján

Eredetileg az olasz haditengerészetnek készített búvárórákat az olasz eredetű Panerai. Az adott darab 1944-ből származik. Érdekes együttműködések köttettek akkoriban: A tok Rolex, a számlap az ún. California számlap, fele római, fele arab számokkal – ezt ’41-ben védette le a Rolex-, a szerkezet szintén Rolex, cal.618, kézihúzós. Vagyis Cortebert. Ugyanis a Cortebert szállított szerkezetet a Rolexnek, márkára szabva, majd a Rolex ezekből továbbértékesített például a Panerai felé.

Érdekességek a Phillips októberi aukcióján
Rádium, vastagon.

Két igazi különlegessége közül az egyik, hogy 1938 és 1950 között A-tól G-ig nevezték a generációkat. Ez Type-E, amiből 27 ismert darab van összesen jelenleg. Tehát ritkának tekinthetjük. Ez máris megmagyarázza a várható 50-100.000 euró közötti összeget. A másik különlegessége ami a típus nevét is adta, a világító festékkeverék a számlapon, “Radiomir”. Rádiumos festékkeverék, ami még napjainkban is sugároz annyira, hogy nem érdemes nyitogatni a tokot. A rádium felezési ideje 1600 év, a számok pedig kizárólag a sugárzó anyag miatt világítanak. Ijesztő és mégis felettébb érdekes. ITT van egy sok képes cikk a korabeli számlapokról.

5) Rolex Submariner ref.6200

Érdekességek a Phillips októberi aukcióján

1954-ben készült, már 200 méteres vízállósággal. A tényleg nagyon ritka számlapot, amin 3-6-9 órát arab számokkal jelölik, a korai Explorer ihlette. Keveset gyártottak belőle és a gyűjtök egyik kedvence lett. Másik érdekessége a nagyméretű korona, 8mm az átmérője, viszont a tok csupán 37 milliméteres volt, így kifejezetten nagynak hatott. A szerkezete a korai A296-os automata werk.

Érdekességek a Phillips októberi aukcióján

A számlapja ennek is rádiumos festékkeverékkel készült (’68-ban tiltották be a rádium ilyen célú felhasználását), látszik a számokon, indexeken a vastag, már porladó réteg, és látszik az is, hogy a márka-, és típusjelzés nem világít, rádiumot nem tartalmaz, egészen máshogy patinásodott. A várható eladási ára valahol 200-400.000 euró közé taksált.

6) Rolex Submariner ref.5513/5517 MilSub

Érdekességek a Phillips októberi aukcióján

Ki érti a Rolex gyűjtőket…? A MilSub különlegessége a kardmutatók, a nagy T betű, ami a tríciumos indexeket és mutatókat jelöli, a fix stift tokfülek között és minden egyes darab története. Katonai célokra készített óra, nagyjából 1200 darab készülhetett, minden egyes darab hátlapjára a MOD (British Ministry of Defense – Brit Hadügyminisztérium) belegravírozta(tta) a szükséges kódot, ezesetben például “W10/6645-99- 9237697 948/79”. A W10 a MOD által kiadott kód, jelentése hadsereg, tehát a hadsereg és nem a haditengerészet számára készült darab. A 6645 a NATO jelölése időmérő eszközökre, a 99 Nagy-Britannia NATO kódja, a 9237697 pedig a búvárórák NATO kódja. A 948/79 pedig a sorozatszám és gyártási év (valójában nyilvántartásba vétel éve).

Érdekességek a Phillips októberi aukcióján

A tokfülek fixek, így az órát csak NATO -vagy egyéb “átfűzős” szíjjal- lehetett hordani, viszont ez volt a leginkább szakadás-biztos megoldás, ugye a NATO szíj esetében ha az egyik tokfülnél eltörik a stift, a másik még mindig tartja az órát. Érdekessége még a dupla referenciaszám, tehát 5513/5517. A MilSub 1972 és ’79 között három különböző referenciával készült, kizárólag katonai felhasználásra. Ezért ritka, ezért érdekes a története, és ezért nincs hozzá doboz, mivel ezeket a Rolex doboz nélkül szállította. Annál értékesebb minden olyan darab, ami Mr. Hudson által vezetett részlegtől igazolást kapott az adott óra származásáról. Mr. Hudson már nyugdíjba ment, így ilyen igazolást a Rolex többé nem állít ki, az általa vezetett részleg felelt a katonai felhasználású órákért.

7) Patek Philippe ref.1518

Érdekességek a Phillips októberi aukcióján

Az egyik legritkább Patek. Nála jelentősen ritkább önmaga acél verziója, amiből 4 darab készült összesen, és a Christies árverezte nemrégiben (lsd arról szóló cikkünk). 500.000-1.000.000 euró közé tippelik a leütési árat. De miért is olyan ikonikus ez a karóra? Öröknaptár, stopper, holdfázis. Ez napjainkban egy bizonyos kategóriában teljesen elfogadott, ismert komplikációk halmaza. Viszont a ref.1518 volt a világ első öröknaptáras kronográfja.

Érdekességek a Phillips októberi aukcióján

És mindezt 1941-ben, a második világháború közepén az akkori Baselworld-ön (akkor Swiss Watch Fair Basel) mutatta be a Patek Philippe. Ezzel az órával is bizonyítva és biztosítva a márka különlegességét. A típusból 281 darabot készítettek összesen, ebből négyet acél tokban, a többségét sárga arany tokban, és csak pár darabot rózsaaranyból. A konkrét modell 1951-ben készült, és izgatottan várjuk mennyiért fogja új tulajdonosa kézbe fogni a 35 milliméteres tokot.

Természetesen vannak még érdekességek a katalógusban, az aukció végkimenetelével 27-én jelentkezünk! Addig is itt lehet lapozgatni a kalapács alá kerülő órák listáját.

A cikkben felhasznált képek a Phillips katalógusából származnak.