A Christie’s aukciósház rendezvényei mindig tartogatnak izgalmas órákat. Így van ez a május 15-i “Rare Watches and a Rolex Afternoon” elnevezésű aukción is.

Az olyan érdekességek mellett, mint Haile Selassie, a legendás etióp uralkodó 2497-es referenciaszámú Patek Philippe-je, vagy egy, a Patek esetében kifejezetten ritkának mondható acéltokos kronográf 1941-ből, ref.130-as típusmegjelöléssel, most haladjunk el különösebb részletezés nélkül.

Rolex Tru-Beat ref.6556 - Christie's
Bal oldalt a Haile Selassie féle ref.2497, jobbra pedig az acéltokos ref.130

Sőt, ne foglalkozzunk, a prototípusnak maradt fehérarany 1680-as Submarinerrel, az elképesztő állapotban megmaradt bakelit lünettás GMT Masterrel (aminek lünettabetétjében lévő rádiumra még ma is sípol a sugárzásmérő), de az Explorer számlapos Submariner is a háttérbe kell szoruljon.

Rolex Tru-Beat ref.6556 - Christie's
Bal oldalt a fehérarany ref.1680 prototípus, középen az Explorer számlapos Submariner, jobb oldalt pedig a bakelit lünettás ref.6542

 

A Rolex Tru-Beat ref.6556 egy nagyon rövid ideig, mindössze öt évig gyártott automata karóra, ami első ránézésre mégis kvarcnak tűnik, miközben a cal.1040 jelölésű automata szerkezetet használja. A Tru-Beat fantázianév jelentése szabad fordításban valós-ütés. Ez arra utal, hogy a másodpercmutató az automata szerkezet ellenére másodpercenként csupán egyet lép.

Rolex Tru-Beat ref.6556 - Christie's
Rolex Tru-Beat ref.6556 cal.1040 – forrás: Christies

 

Az alapvető célközönség az orvosok lettek volna, a másodperc mutató másodpercenkénti egy lépését a pulzus mérésével hozták párhuzamba, ezért is kapta a Tru-Beat fantázianevet. Az efféle szerkezettípus másik elnevezése a dead-beat second, vagy dead second, és a nagyobb gyártók közül az Omega és a Jaeger LeCoultre is készített (utóbbi napjainkban is készít) ilyen szerkezettel órát.

A megoldás végül nem lett népszerű, nem volt kellően nagy kereslet rá, így a Rolex öt év után befejezte a gyártását. Egyedi alkatrészei miatt nem kellett sok idő, hogy az alkatrészutánpótlás  megszűnjön, így ezeknek az épen maradt daraboknak az ára meredeken emelkedik. A Christie’s a szóban forgó, 1956-os gyártású óráért 8-16.000 EUR közötti összeget sejt, véleményem szerint közelebb lesz a 16.000-hez az eladási ár, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az ebből a szempontból legelterjedtebb online órapiacon jelenleg három darab ref.6556 található. Az óra egyébként a Rolextől megszokott jellemzőket kapta: 34 milliméteres, vízálló Oyster acéltok, plexi és szegecselt Oyster szíj.

 

Érdemes egyébként a szóban forgó aukció katalógusát átlapozni, az alábbi linken elérhető. Különösen ritka Patek, Vacheron Constantin, H.Moser&Cie, Audemars Piguet, ritka zsebórák, érdekes asztali megoldások mind kalapács alá kerülnek.