A Longines nem csak az eleddig beszerezhetetlen kerámiás Hydroconquestet és a PVD bevonatos, ál-milanese szíjas Legend Divert mutatta be idén, hanem a Heritage Skin Divert is.

Az eredetihez rendkívül hasonló formában élesztette újra a Longines az 1959-es, akkor még Nautilusnak nevezett búváróját. Igaz, a tok a kornak megfelelően meghízott és 42 milliméteres lett, és a szerkezet is modernebb, de a heritage kedvelőknek különleges csemege lehet.

Az ’59-es, régi Nautilus.

A Swatch Groupnál az újrakiadás szó lehetett a kulcs, amikor a 2018-as kollekciókra készültek, a Certina is készített régi-új búvárt a PH200m képében, a Tissot bázeli standja is roskadozott a régi modellekből készült mini-kiállítástól, mellette pedig az arra rettentően hajazó új modellekre – ott a harmincas évek volt a követendő – és a Longines sem maradt ki.

Majd’ 60 évvel később.

A skin diverek lényege nevükből adódóan, hogy bár funkcionális, vízálló búvárórák, a kialakításuk és méretük lehetővé teszi, hogy karcsúbb, elegánsabb darabok legyenek, ne pedig hatalmas, kizárólag célszerszámként használható “krumplik”. Ahhoz, hogy valami skin diver legyen, kell egy nagyon jó tok kialakítás, lapos mutatók, és ami nagyon fontos, egy lapos szerkezet.

Nem lett vékony. kép: lesrhabilleurs.com

Mint a Swatch Group tagja, a Longines eddig is előszeretettel használt, vagy mondjuk úgy vett alapul saját szerkezeteihez ETA werkeket, ez most sem volt másképp. A Bázelben is látott L888.2-es werket szerelték az órába, ami az eddig használt L619-nek az utódja. Nagyon érdekes ennek a szerkezetnek a fejlődése, ha megnézzük az adatokat, valamint azt, hogy az L619 egy átdolgozott ETA 2892-a2 volt, és az újabb, L888 pedig az ETA A31.L01-nek a Longines-féle változata, akkor könnyen észre is vehetjük, hogy mi változott: a járástartalék és a lengésszám. Az ETAnál éppen divat, hogy csökkentik a lengésszámot, cserébe hosszabb lesz a járástartalék, valamint kipróbálnak új alapanyagokat. Láttuk már a P80-as szerkezeteknél, ahol egészen 21.600-ra húzták le a lengésszámot – tehát ennyit ketyeg az óra egy óra alatt, ennyit lép a másodpercmutató ennyi idő alatt -, hogy 80 óra lehessen a járástartalék. Az L888-nál 28.800-ról 25.200-ra csökkentették, és nyertek 23 óra járástartalékot, így lett 65 óra.

A tok kidolgozása olyan, mint amit a márkától elvárnánk, ízlésesen váltakoznak polírozott és szálhúzott részek. A hátlap a régivel megegyező búvár-motívumot kapott, viszont az ominózus méret… A 42 milliméter egy optimális búváróra méret lenne, viszont a Skin Diver tokfülei rettentő hosszúak, velük együtt az óra éppen több, mint 52 milliméter hosszú és így már egy igen széles csukló kell ahhoz, hogy ne lógjanak túl a tokfülek. Cserébe a barna bőrrel és a vintage hatású tropical gumival is nagyon jól néz ki. A vastagsága 13,75 milliméter, ami miatt viszont nem a klasszikus skin diver, ennél vékonyabb búváróra több is van a piacon, mindennek oka a korhű hatást keltő domború zafír, tükröződésmentes bevonattal.

A számlap szemcsés textúrája, ahogy az angol mondaná grained, az indexek és számok pedig vintage hatású világító festékkel festettek, egyébként részleteiben is kifejezetten hangulatos. A lünetta PVD bevonatot kapott, így lett az egész fekete, az első két-három évben ki is derül majd, hogy ez mennyire lett jó választás, mindenesetre tényleg megkapjuk az ’59-es darab hangulatát.

2200 euró körüli áron láthatjuk viszont a boltok polcain, ebben az ársávban legfeljebb TAG Heuert találhatunk, az Omega már sokkal magasabban van, a Certina, Oris, Edox pedig egy, vagy akár kettő sávval lejjebb. Ajánlott minden olyan órakedvelőnek, aki szereti az újrakiadásokat, de az idei heritage felhozatalból eddig egy sem fogta meg.

Galéria: