Nem hibáztatunk senkit, ha nem vette észre elsőre a különbséget a tavalyi 15400-as, és az idei új 15500-as Royal Oak között.

Egyrészt az igazi változás belül található, másrészt nagyon szembeötlő dolog nem változott. A Royal Oak kollekció weboldalán jelneleg 99 különböző változatot különböztet meg a gyártó, ezek közül egy verzió a fontos igazán az APRO rajongók között, mégpedig a 41 milliméteres acél “alapmodell”.

A 2019-es APRO újdonságok, az Offshore modellek nélkül.

Ha alaposan megfigyeljük a számlapot, láthatjuk, hogy letisztultabb lett, eltűnt az “automatic” felirat, a dátumablak melletti index eltűnt, a percosztás már nem a számlapra került, hanem egy külön chapter ringre, valamint az indexek is rövidebbek lettek.  Nagyot nőtt az AP logó, és mintha a mutatók is vastagabbak lennének, de ez lehet, hogy csak a rövidebb indexek okozta optikai csalódás, a számlap ezen részei továbbra is fehéraranyból készültek.

Balon az új, 15500, jobbon a tavalyi 15400

Lecserélték az eddigi 3120-as werket, ami 21.600-as lengésszám mellett járt egy felhúzással 60 órát, a vadonatúj 4302-es szerkezetre, ami bár 26 helyett 32 milliméter átmérőjű, de 28.800-as lengésszám mellett bír 70 órát egy szusszal. Ennek köszönhetően az óra is valamivel vastagabb lett, 9,8-ról 10,4 milliméterre hízott. Az új szerkezetről szívesen töltenék fel képet, hiszen az AP-hoz mérten egy szépen kidolgozott werkről van szó, de a rendelkezésre álló 237×192 pixeles kép legfeljebb a kaputelefonon mutat jól háttérként, a sajtógalériában pedig még a CODE 11.59-ről sem elérhetőek a képek, csak egy üres mappát találunk, tehát a weboldalról kellett kiollózgatni a képeket. 🙁 a CODE 11.59 galériájában láthatjuk a werket a típus zafír hátlapján keresztül.

Meg kell vallani, ha tényleg alaposan megfigyeljük, akkor ez a számlapátrendezés egy kicsit más hatást ad az órának, érezhetünk benne némi frissességet, sőt, a belső percindex gyűrű, angolul chapter ring, egy kifejezetten jó ötlet. Bár, én nem bántam volna, ha valamivel bátrabbak a tervezők. Fekete, szürke és kék számlappal készül az új verzió, a fehérre még várnunk kell, csak úgy, mint a frissített listaárra.

Ami pedig az AP-val kapcsolatos mindenkori kritikus hangot illeti, az személyes véleményem szerint az az el nem hanyagolható stratégiai kérdésesség, ami a márkát APRO fronton körüllengi. Nem lenne szabad – véleményem szerint – ennyire egyetlen kollekción élnie egy olyan márkának, mint az AP. Éppen emellé a megérett gondolat mellé érkezett meg a CODE 11.59, amiről a maga helyén le is írunk, amit csak tudunk. Summa summarum, ha nincs lényeges újítani való, békén lehet hagyni egy modellt, akár évekig. De minden évben egy picit megpiszkálni, és ezt újdonságként eladni talán túlságosan biztonsági játék. – A Patek, bár sportmodellként a Nautilust és a kevésbé népszerű Aquanautot tartja a kollekcióban, de mint márka, mint gyártó, ezek nélkül is megállna a talpán, és egy élvezhető, ésszerű kollekciót tud felmutatni. –

Galéria: