Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

A Jules Audemars nem a legnépszerűbb AP kollekció volt az elmúlt években, pedig voltak érdekes darabok, mint a szkelettált tourbillon és a percütős modell. A Vacheron Constantin Patrimony-hoz tudnám mérni, ha kéne neki közvetlen konkurenciát találni.

A mai világban viszont egyetlen gyártó sem engedheti meg magának, hogy olyan kollekciót tartson életben, aminek nincsen sikere. Talán ebből az indíttatásból hozta létre az AP az új CODE 11.59 elnevezésű kollekciót – amiről első látásra többeknek, fórumokon és egyéb körökben, a Filippo Loreti jutott eszébe.

Az új modellekhez új szerkezetek is passzolnak. Kiemelendő, hogy elkészült az első saját kronográf szerkezete cal.4401 néven, oszlopkerekes, flyback funkcióval, nem modulos, hanem integrált stoperrel. Ennek lényege, hogy nem egy alapszerkezethez építik hozzá a külön stoppermodult, ami így együtt vastagabb és feleslegesen túlkomplikált, hanem a tervezés során a szerkezet “rétegeit” a stopperrel együtt tervezik meg.

Az új 4401-es szerkezet

A másik új szerkezet az APRO-nál már említett, végre 28.800-as lengésszámú cal. 4302, 70 órás járástartalékkal, a harmadik pedig a 2950-ös automata tourbillon.
Ezekből ki is találhattuk, hogy a CODE 11.59 tagjai között mindenképp kell legyen egy hárommutatós, egy stopperes és egy tourbillon. Ezek mellett pedig készült még egy kifejezetten látványos öröknaptáras modell is. A hárommutatós alapmodell fehér-, és rózsaranyból készül, előbbi fekete, utóbbi fehér, lakozott számlappal. A mutatók és az indexek anyagai passzolnak a tokhoz. 41 milliméter átmérőjűek és 25.000 svájci frankért érhető el februártól.

A kronográf modelleknél szintén elérhető fehér-, és rózsaarany tok, fekete és kék számlapok között választhatunk. 41 milliméteres, az említett új werkkel, 39.500 frankért.
Az öröknaptáras modell számlapja kifejzetten érdeksre sikerült. A hárommutatós és a stopperes verzió lakkozott számlapját felváltotta az “aventurine üveg”, tehát a mélykék üvegbe -legtöbbször- arany és réz szemcséket szórnak, amitől olyan hatása lesz, mint a csillagos égboltnak. Az örknaptárhoz képest kifejzetten vékony 5134-es automata szerkezettel szerelték, 69.500 franktól bárki hazaviheti.

A percütős és tourbillon változat égetett zománc számlapot kapott, előbbi csak a füstös kékkel, utóbbi rózsaarany-fekete és fehérarany kék kombinációban elérhető, a kollekció 41 milliméteres tokjában, 295.000 és 129.000 frankért. Sajnos ebben a kollekcióban is a percütő a legdrágább, közel 84 millió forintot kifizetni.

Érdeksség még a szkelettált számlapos változat, a 2948-as szkelettált szerkezettel, a cikk végére már megszokott 41 milliméteres tokkal, 175.000 frankért. Várjuk a szíves olvasói megfejtést, ki találja meg (képpel), és kommenteli be ezen cikk Facebook posztja alá, hogy melyik volt az a gyártó, és modell, ami megszólalásig hasonlít erre a modellre, csak pár évvel korábbi.

És, hogy ebből a modellcsaládból se maradjon ki a Royal Oak, hiszen minden AP-ban van egy kis Royal Oak, érdekes, hogy a “szendvics tok” középső része hogy-hogy nem egy nyolcszög.

Ennél már csak a CODE 11.59 jelentése érdekesebb:

Challenge – Challenge the limits of craftsmanship – a szaktudás kihívásai
Own – Our roots and legacy – gyökereink és hagyományaink
Dare – To follow firm convictions – követni a meggyőződéseinket
Evolve – Never stand still – sosem egy helyben állni
11.59 – The last minute before a new day – egy nap utolsó perce.

 

A képekért külön köszönet a Monochrome-watches-nak, a Watches by SJX-nek és a Hodinkee-nek.

Galéria:

Bár ez egy hír egy újdonságról, és nem véleménycikk, muszáj hozzátennem azt a gondolatom, hogy rendkívül kíváncsi vagyok, milyen fogadtatása lesz ennek a kollekciónak a piacokon, mondjuk az elkövetkező 3 évben. Nem érzem azt, hogy az AP jól átgondolta volna a saját szerepét az óraiparban. Vagyis pontosan tudom, hogy tudják, mit csinálnak, de innen, közép-kelet Európából talán nem biztos, hogy a legjöbb utat választották. És ahogy az előző mondatot befejeztem, belém nyilalt, hol láttam már hasonló vonalvezetésű tokfület.