Az 1832-ben Saint-Imierben Auguste Agassiz által alapított Longines most jutott el az 50 milliomodik óra elkészítéséig, amelyet különleges kiadással ünnepeltek meg.

Az eltelt 187 év alatt gyártott órák számának megállapításában nagy segítséget jelent, hogy a Longines-nak – sok más márkától eltérően – 1867-ig visszamenő pontos adatbázisa van, amelyben referencia szám alapján lehetséges keresni, és erről kivonatot is lehet kérni.


A jubileumi óra a Master Collection Annual Calendar egyedi darabja, az új L897 számú automata szerkezetet helyezték el egy 40 mm-es aranytokban. Az ünnepi órát a Longines Múzeumban helyezik el.

 

A jubileum nem kapott nagy hírverést, pedig a ma a Swatch Grouphoz tartozó Longines hosszú történelmében van mit ünnepelni. Például a 20. század közepén a legfelső, csúcs kategóriába tartozott, néhány korai vagy vintage Longines óra ma is gyakran kapja a „legendás” jelzőt tesztekben, cikkekben és 13ZN jelű kronográf szerkezetüket sokan a valaha készült legjobb kaliberek közé sorolják.