Idén nem csak az automata kronográfok ötven évesek, hanem a Moonwatch is. 1969-ben történt a legendás holdraszállás, amikor Buzz Aldrin és Neil Armstrong lábnyoma örökre a Holdra került.

Csak úgy, ahogy az ötvenedik évfordulós Speedy hátlapjára is, csakúgy, mint Armstrong legendás mondata a kis és nagy lépésekkel kapcsolatban (Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek). A holdraszállás pillanatára emlékeztet 9 óránál a folyamatos másodperc segédszámlapján az éppen a Hold felszínére ereszkedő Aldrin lézergravírozott ábrája is, az Omega által fejlesztett 18 karátos Moonshine Gold nevű anyagból.

A mutatók és az indexek – a központi másodperc kivételével – Moonshine aranyból készültek, csak úgy, mint a lünetta, a lünettabetét pedig fekete kerámiából. Érdekes és pozitív visszaemlékezés a step dial, ami a korai Speedmasterekre volt jellemző – ez a látványos lépcsőzetesség a számlapon. Igazán úgy lett volna teljes a visszaemlékezés, ha plexivel (Omega-nyelven Hesalite) szerelik, semmint zafírüveggel, de győzött a hétköznapokban hasznosabb karcállóság a vintage hatás fölött.

Érdekesség még a tizenegyes indexnél elhelyezett 11-es szám, amivel az Apollo 11-re emlékeznek.

A szerkezet az eddigi Speedmasterekhez képest új, a 3861-es számot kapta. Az werk a 861/1861-re épül, viszont megkapta a márkára  jellemző koaxiális gátszerkezetet, valamint szilícium hajszálrugót. A járástartaléka pedig kerek 50 órára nőtt.

A tokforma nem változott a korábbi Speedmasterekhez képest, viszont a fémszíj új, vintage-jellegű, hasonló, mint az Omega Seamaster 300-on. A gömbölyű szemeket lapos szemek váltották – tegyük hozzá, tényleg kellemes hangulatot áraszt. Az ünnepi Speedy 6969 darabban készül és 9.000 euróért lesz elérhető (310.20.42.50.01.001), igényes, ünnepi dobozban.

Érdemes szót ejteni a korábban már bemutatott limitált, ünnepi Speedmasterről, ami tömöraranyból, pontosabban 18k Moonshine aranyból készül, és nyártól lesz elérhető 32.300 euróért.

Mindössze 1014 darabos limitáció nem hivatalos információk szerint az előjegyzések során már el is fogyott, tehát aki eddig nem indult érte, a szerencsében kell bízzon. A modell már az új 3861-es werket kapta, viszont ami igazán különleges, az a számlapon található. Az indexek és mutatók belső része ónix kővel rakott – ez egyébként szokása volt az Omegának a hatvanas, hetvenes években is, csak akkor még nem számított ennyire ritkának a kő óraipari felhasználása. Az indexek formája pedig a hetvenes évek négyzetességét idézi.

Galéria: