Új számlapováltozatokkal frissült az Omega egyik legsikersebb modellje, a Seamsater Diver 300M, másik ismert nevén SMP.

Az Omega az SMP szériában eddig csak limitáltak között kínált fehér számlapot – például a Commander’s Watch -, most viszont bedobta az Omega a Polar bombát.

Polar elnevezést kapnak általánosságban azok az órák, amik fehér számlappal jelennek meg. Bár ez így szűk definíció, az igazán polar darabok a fehér számlap fehér keretes indexeket kapnak. Ilyen Polar változatok az ismertebbek közül a Patek Philippe Nautilus, a Rolex Explorer II és például a TAG Heuer Aquaracer. Azon túl, hogy a hófehér számlap hasonlít a hóval borított tájra, bármit belegondolhatunk. Miért kell a fekete mutató és fekete index a polarsághoz? Példaként a jegesmedvére gondolhatunk, a fekete orrával és sötét szemeivel. Vagy, ha a jegesmedve nem áll annyira közel hozzánk, akkor a sarkvidéki fókát magyarázhatjuk bele.

A 42 milliméteres tok nem változott, ahogy a csonka kúp alakú héliumszelep sem. A lünettabetét fekete kerámia, a lünetta számai és indexei pedig fehér zománc. A számlap hullámai lézergravírozottak, az indexek pedig fekete keretet kaptak – innen érdemli a nem hivatalos Polar becenevet.

A 8800-as szerkezet már egy éve Bázelben debütált a modellcsaládban, nem módosítottak rajta, 55 óra a járástartalék, és Master Chronometer minősítésű, a lengésszáma pedig 25.200. Választhatjuk kaucsukszíjjal (210.32.42.20.04.001) 4.500, vagy fémszíjjal (210.30.42.20.04.001) 4.800 euróért.

Egy kerámiatokos változattal is készült az Omega. Érdekes, hogy a bronz és kerámiatokos változatok több gyártónál is eggyel nagyobb méretben jelennek meg, mint az acél, vagy titán modellek. Így történt ez az SMP esetében, ahol a kerámiaváltozat 43,5 milliméteresre hízott.

Érdekesség, hogy egye limitált modellek esetében nem a hullámok lézergravírozottak, hanem maga a számlap felülete, így a hullámok a régi modellekkel meggyezően kidomborodnak. A titán-tantál-sedna arany változatnál is láthattuk már ezt, és a kerámiás típus számlapja is ezzel a megoldással készült.

A másfél milliméternyi növekdéssel a tokfültávolság is hízott, 21 milliméterre – ez, és a kerámia, mint anyag lehet az oka annak, hogy kaucsuk és NATO szíjjal választhatjuk csak az órát, mindkét változatban 7.600 euróért. A 8806-os szerkezet alapvetően megegyezik a 8800-val, dekorációban térnek el csupán egymástól. Ami – remélhetőleg – sosem változik az Omegánál, az a kétoldalon tükröződésmentes bevonattal ellátott zafírüveg. Az egyik legjobb találmány az óraiparban, főleg, ha nincs kék árnyalata. A legtöbb szögből olyan, mintha nem lenne üveg a számlap fölött. Az újdonságok nagyrésze – a gyártó szerint – két ütemben, júliustól, majd ősztől elérhető.

Végszóként pedig,  nem szabad elsiklanunk a 19.700 eurós listaáron elérhető 18 karátos sedna aranyból készült, kék kaucsukszíjas SMP-ről sem, ami az arany rotorral és billegő híddal készült 8801-es werket kapta.

Galéria: