Mersz kezet mosni az órádban? És beugrani vele a medencébe? Játszottál már a gondolattal, hogy ne vedd le az órád, amikor felveszed a búvárszemüveget, és meghódítod a háromméteres mélységet? És a Mariana-árokban jártál már?

Az biztos, hogy ezek után nem egy Omega szab határt ennek a furcsa vágynak. 1960-ban a Trieste nevű búvárhajóra erősített Rolex már eljutott 10.916 méter mélyre. 2012-ben James Cameron egy Sea-Dweller Deepsea Challenge-dzsel 10.908 méterig jutott. Most viszont vége a Rolex mélytengeri egyeduralmának, a játékba ugyanis benevezett az Omega.

Victor Vescovo a DSV (Deep Submergence Vehicle) Limiting Factor elnevezésű tengeralattjárójával idén tavasszal, egy kéthónapos expedíció keretei között nekivágott a 11 kilométeres mélységnek, a hajón egy Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deeppel.

A merülés természetesen sikerrel járt és rekordot is döntött. Az új csúcs 10.928 méter, tehát 12 méterrel több, mint amit 1960-ban Jacques Piccard és Don Walsh elértek. A PO, ami nála – a hajó külsején – volt, még bírta volna bőven, egészen 15.000 méteres mélységig, és ez a jelentősebb, nem az a 12 méter.

Míg a Sea-Dweller Deepsea Challenge 12.000 méter mélységig bírta a nyomást – papíron, a valóságban ugye 10.908 méterig jutottak csupán -, addig az Ultra Deep 15.000 méterre lett tesztelve a Triton barcelonai műhelyében, a mélytengeri és búváreszközök liszenszelésével (is) foglalkozó DNV-GL szakemberei szeme láttára. Tehát 25%-os tartalékkal tervezték, ami mérnökileg tényleg megsüvegelendő teljesítmény. Ehhez szükség volt a grade 5 minősítésű titánból és liquidmetalból készült tokra – utóbbinak a tok és a zafírüveg illeszkedésénél volt kiemelkedő jelentősége-, valamint elképesztően vastag zafírüvegre. Kedves érdekesség, hogy a tengeralattjáró is – ebből – a titánból készült.

Így lett az óra 28 milliméter vastag – fél milliméterrel vékonyabb, mint a Deepsea Challenge – és 52 milliméter átmérőjű. A benne dolgozó szerkezet a Ploprofból már ismert cal. 8912, ami a 8500-ból továbbfejlődött 8900-nak a dátum nélküli változata, 60 óra járástartalékkal és 25.200-as lengésszámmal.

Ami kifejezetten új, az a tokfül megoldás, ahogy az Omega hívja, rája-tokfülek (Manta-lugs), amik a fémszíjat kizárják, viszont nagyon jól használhatóak NATO szíjjal és még jól is néznek ki.

A számlap és a mutatók a jellegzetes Planet Ocean dizájnt viszik tovább, azzal a különbséggel, hogy a számlap teljesen matt, ahogy egyébként az órának minden felülete. Egyedül a kék számok, a kék másodpercmutató, NATO szíj és a kék Ultra Deep felirat visz némi színt az összképbe – az egyébként egy tengeri óránál nem lehet meglepő, hogy ezek kékek.

Ebben a formában egyrészt hordhatatlanul nagy – egyelőre nem tart ott az óraipari technológia, hogy ilyen nyomástűrést relatíve kis tokkal oldjanak meg -, másrészt nem kerül kereskedelmi forgalomba, de referenciaszámot, könnyen megjegyezhetőt kapott: 215.92.52.21.99.001. És ahogy a Deepsea Challengenek is van hétköznapi változata, úgy az Omega esetében sem kizárható, hogy az Ultra Deep kap egy kisebb, hordhatóbb testvért, kíváncsian várjuk.

U.i.: ki vette észre, hogy hova tűnt a hélium szelep?

Galéria: