Vintage hatású modern búváróra, ami mégsem teljesen búvár, de megtestesíti a hétköznapi sportmodellt.

Az éppen ötödik születésnapját ünneplő Undone búvárórája, a Basecamp került a kezünk közé. Bár búvárórának hívjuk, és első ránézésre az is, jobban megismerve inkább ráillik az angol nyelvben használt toolwatch kifejezés, én inkább egyszerűen “mindenesnek” nevezném.

Basecamp gyári NATO szíjon.

Sokat gondolkodtam, hogy a Basecamp dizájnja pontosan mire, melyik 60-as, 70-es évek beli vintage búvárórára emlékeztet. Rövid kutatás után viszont eljutottam első lépésként a Squale márkáig, aminek egy modellje már szembejött velünk korábban (link), onnan csak egy fél lépés volt megtalálni az 50 Atmos Opaco típust, ami már elég közel áll hozzá (link), innen pedig eljutni a történelmi kiinduló pontig, a nyugat-német búvárok órájáig – többek között – ami a Blancpain Fifty Fathoms 3H Bund volt.

A Blancpain Fifty Fathoms egy korai változata.

Nincs túldimenzionálva, nem akkora, mint egy hoki korong, nincsen benne semmi, ami forradalmi, egyszerűen csak egy masszív, megbízható óra benyomását kelti. A tok 40 milliméteres, tehát az arany középút a vékony és a vastag csuklójú emberek között, a vastagsága viszont 15 milliméter, ami ebben a kategóriában már inkább a vastagabbak közé tartozik.

A vastagsághoz hozzájárul a nagyon szépen ívelt plexiüveg, ami a finom domborúsága miatt még torzít is valamennyit, ha nagyon oldalról nézzük, és az is igaz, hogy könnyebben karcolódik, mint a zafír, de mégis sokkal hangulatosabb. Semmilyen tükröződésmentes bevonat nincs rajta, így aránylag nehéz fényképezni, és olykor megzavarhat minket a lomb mintás számlap, de összességében a színek kontrasztja mellett könnyen leolvasható.

A hozzánk került darab fekete számlappal érkezett, már az új, október másodikán megjelent edzett üveg lünettával, rajta ötperces osztásokkal. A matt fekete számlap örök klasszikus, a számok festése minőségi hatást kelt. Sötétben nem csak a mutatók és az indexek, de a lünetta bejegyzései is nagyon erősen világítanak. Az óramutató egy kifejezetten nagy, de mégis finom nyíl, a percmutató – ami a búvároknak fontosabb – viszont már nem finomkodik.

Érdekes, és ezért is említettem, hogy inkább csak aszfaltbúvár, mintsem valódi, hogy a vízállóságát most, a ráncfelvarrásnál emelték csak 50-ről 100 méterre, a lünetta pedig továbbra is mindkét irányba forgatható, tehát ezt merülésre vinni inkább csak szórakozásból érdemes. Koronazár viszont van, így azoknak az alapkövetelményeknek teljes mértékben megfelel, amik számomra szükségesek ahhoz, hogy egy óra minden hétköznapi alkalomra viselhető legyen, tehát megvan a 100 méteres vízállóság, a koronazár és a világító mutatók. A naptár már egyéni preferencia, én szeretem, ha van. Le a kalappal, hogy sikerült a dátumtárcsa színét a számlaphoz igazítani, így lett fekete a tárcsa alapja. Irredenták kérhetik fehérrel, lelkük rajta – hozzám fehérrel szerelt darab került.

A szerkezet a Seikotól érkezett, NH35-nek nevezik, ez valójában a 4R szerkezetcsalád tagja, külső értékesítésre elnevezve. Alap-japánoktól megszokott 21.600-as lengésszámon dolgozik, a járástartaléka pedig 41 óra, koronáról is húzható és másodperc stoppos.

Hangulat és hordhatóság szempontjából az Undone nagyon jól vizsgázott. Nem vészesen hosszúak a tokfülek, a 40 milliméter optikailag még talán valamivel kevesebbnek is érezhető a vastagság és a fekete számlap és lünetta miatt. Számtalan variációt szerkeszthetünk össze, fekete számlappal, vagy kékkel, utóbbi erős szemcsés felületű, legutóbbi cikkünkben már megmutattuk közelről, igazán látványos. Szíjak közül a natotól elkezdve a bőrön át, perlon, kordura, számtalan változat közül választhatunk, sőt a számlapra feliratot, monogramot is kérhetünk.

Az Unodone-tól megszokott moderált árazás vonatkozik erre a darabra is. Igaz, hogy ennél vízállóbb órát kaphatunk ennyiért, vagy ennél nagyobb nevűt is, viszont ezt a formát és ezt a személyre szabhatóságot, a 150.000 forint alatti kategóriában (közterhek, tehát vám és ÁFA nélkül 315 amerikai dollár, nagyjából 100.000 forint) jelenleg az Undone nyújtja.

A kollekció ITT megtekinthető és személyre szabható.

Galéria: