Valójában csak egy igazi rekorderről beszélhetünk, de érdemes megismerni az Only Watch kezdeményezést és a többi órát is. Mivel kifejezetten sok gyártó készített egyedi órát erre a jeles alkalomra, így nem fogjuk részletesen átvenni mindegyiket, ezt megtettük egy különkiadásban, ami a Patreonos támogatóinknak bármikor elérhető -link később. Akit kizárólag a Patek érdekel, máris ugorjon a második oldalra.

Az Only Watch egy 2005 óta megrendezésre kerülő jótékonysági aukció, aminek bevételét -idén- a Duchenne-féle izomdystrophia (gyermekkori izomelhalás) gyógymódjainak kutatására fordítja a szervezet. Ez eddig egy kedves jótékonysági licitnek tűnik, amire biztos órakülönlegességek is elkerülnek, így növelve az értéket. De az Only Watch ennél sokkal több. Ahogy a neve is utal rá, olyan óratípusokkal lehet nevezni, amiből a gyártó egyetlen egyet gyártott, az Only Watch aukcióra, vagyis annak alkalmából.

Egy óra értékét sok más mellett az is nagymértékben növeli, hogy hány darab készült belőle. Legyen szó bármilyen óráról, ez megsokszorozhatja az értékét, nem csak az anyagit, de az eszmeit is. Gondoljunk csak bele, milyen elképesztő értéke lehet egy olyan órának, amiből egyetlen darab készül, és a leütési ár egy gyermekbetegség kutatását finanszírozza. 50 gyártó “nevezett” az idei alkalomra, lettek meglepetések, méltatlanul alacsony, vagy éppen meglepően magas áron elkelt darabok, ezek közül szemzgetünk.

Az első meglepetés a számomra egyébként is különösen kedves H. Moser & Cie speciális darabja. Az általuk “concept dial”-nek nevezett számlap legfőbb jellemzője, hogy a valaha volt legletisztultabb öröknaptár-számlap, indexek és sallangok nélkül. Ezt kiegészítették most annyival, hogy a fényt teljesen elnyelő vantablack anyagból készült.

A nemrég bemutatott aventurine számlapos változat arany tokban 40.000 svájci frankba kerül, ehhez képest aránylag alacsony áron került leütésre az egyetlen vörösarany tokos darab, 48.000 frankért kelt el.

Az egyedi holdfázis kijelzéssel készülő Hermés Arceau L’Heure De La Lune-ról már írtunk januárban, amikor az SIHH-en bemutatták (LINK). Már akkor is elbűvölőnek tartottam egyrészt a megoldást, másrészt azt, hogy 25.000 frankért ilyen órát lehet kapni, míg egy alap acél Patek Nautilus a soha meg nem szerezhető bolti árán kerül ennyibe, de lassan ennyit kérnek a másodpiacon egy kerámiás Rolex Daytonáért. Mi több, a belépő AP Code 11.59 is ennyibe kerül, és mégis mennyivel kívánatosabb a Hermés.

Az Only Watchra készült változat szinte teljesen meggyezik a szériagyártott változattal, viszont a várt 35.000 frank helyett 210.000 – ért vitték el.

De ha már az Audemars Piguet szóba került, akkoro nem mehetünk el szó nélkül az arany-acél, szkelettált, tourbillonos Code 11.59 Tourbillon Openworked Only Watch Edition mellett, ami kerek egymillió frankért ment el – tehát 300 millió forintért.

Amin kifejzetten meglepődtem, az a Jaquet Droz és az Ulysse Nardin szereplése. Mindkét gyártó egy-egy igényesen szkelettált számlapú órával állt elő, amik az Only Watch-tól eltekintve is nagyon jól néznek ki, és első ránézésre is látszik, hogy alapos, gondos tervezés eredményei. Mégis, előbb, a Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Ceramic 45.000 frankért, míg az Ulysse Nardin Exo-Skeleton X 35.000 frankért kelt el.

De nézzük a másik oldalt. Ki hitte volna, hogy az Only Watch-ra készült kerámiatokos, all black, tehát teljesen fekete Tudor Black Bay Ceramic One-ért 350.000 frankot, tehát 115 millió forintot fognak fizetni.

Tény, a jótékonyság csodákra képes, és a Black Bay egy népszerű óra, ez pedig egy olyan változat, amiből tényleg csak egy van.

Az F.P. Journe egy egészen elképesztő alkotással pályázott, az Astronomic Blue-nak elképesztő sok funkciója van, annyira, hogy nemcsak a számlap, de a hátlap felől is több komplikáció kijelzését találjuk. 44 milliméteres tantalum tokba sikerült bepréselni a prototípus szerkezetet.

A szerkezetet egyébként tourbillon hajtja és amellett, hogy holdfázis, valamint nap-éj kijelzést találunk, van második idő zóna, az idő valódi teltét megjelenítő számlaprész, éves naptár, és percütés. A 18 funkció tökéletes működéséhez 778 alkatrész szükséges, még tokozás előtti állapotban, tehát ez csak a szerkezet alkatrészeinek a száma.  Ez már tényleg a valódi ritkaságok közé emelei az Astronomic Blue-t, és úgy, hogy ebből csupán egyetlen darab készült, teljesen érthető az 1,8 millió svájci frankos leütési ár.

Mielőtt még az abszolút rekorderre térnénk, álljunk meg egy szóra az Akriviánál. A Chronomètre Contemporain Only Watch azért nagyon érdekes, mert a márkát bár 2012-ben életre hívta Rexhep Rexhepi, de a Chronomètre Contemporain az első típus, amin nem a márkanév, hanem az alkotó neve szerepel.

A zománc számlap érdekessége, hogy a textúrát kézzel készítik, a kékesszürke árnyalatot pedig több rétegű tűzzománccal érik el, igazán látványos kontrasztot alkotva a szintén zománcolt fehér indexeknek. A szerkezet pedig több, mint csodás kézimunka, érdemes gyönyörködni benne.

Az Only Watch aukciót követő napokban a csapból is a rekorder folyt. Az tény, hogy Patek és az is, hogy valóban rekord összegért kelt el. Ez viszont ennél valamivel összetettebb képlettel jött létre.

Ha érdekel a rekordösszegért elkelt Patek Philippe Grandmaster Chime háttere és története, Lapozz!