Mint azt az 1979-es Q Timexnél ITT említettük, néha jól sikerül egy újrakiadás, néha kevésbé. Néha van létjogosultsága, néha egy kicsit izzadtságszagú.

A Longines – és a márkát birtokló Swatch Group többi órakészítő márkája – élen jár az újrakiadások terén az elmúlt években. A Tissot is meglovagolta már 2017-ben a harmincas, negyvenes évek dizájnját, az Omega is megcsinálta az 1948-as klasszikus Seamaster újrakiadását, a Certina sem tétlenkedett a PH200m-mel. A Longines is elkészítette már a maga skin diver újrakiadását.

longines

Most az 1938-as katonai óráig repítenek vissza minket az időben, a Longines Heritage Military 1938-cal. Időzítés szempontjából mintha egy évet késett volna, hiszen az ilyen modelleket legtöbbször évfordulóra, és nem évforduló után egy évvel mutaják be, de a katonai órák témája örökzöld, nincs olyan, hogy megkésett.

Összehasonlítva az eredeti kiadással, egy kifejezetten autentikus darabot sikerült megtervezni. Amiben csak lehet, megegyezik a ’38-as kiadással, kivéve a szerkezetet, ami most egy L507.2 névre ekeresztelt ETA (ismertebb nevén Unitas) 6498-as, 21.600-as lengésszám mellett 53 óra járástartalékkal.

longines
A régi és az új

A számlap mattfekete, enyhén szemcsé felületű, körben arab számok, amik finoman sárgás SuperLuminova festéket kaptak, és némi domború textúrát. Ez az ódon szín adja az ál-vintage hatást. – Korábban EBBEN az írásban elmélkedtünk már az ál-vintage-ek létjogosultságáról. –

longines

A 43 milliméteres méret napjainkra sokkal jellemzőbb, akkoriban a pilótaórák voltak ekkorák, vagy nagyobbak, a katonai órák sokkal inkább 30-36 milliméter között voltak. Szerencsére a korona-tok arányt ízlésesen sikerült kitalálni, a gyártó által tengeri sünre emlékeztető korona nem túl nagy, nem túl kicsi, optimális a mindennapi felhúzáshoz.

longines

öregített szürke bőrszíjon, vagy konyak színű NATO szíjon kapható, 1938 darabra limitálva, 2500 dollár, tehát 750.000 forint körüli áron. Hogy ez sok-e a harmincnyolcas, háború előtti hangulatért, vagy indokolt, azt az olvasóra bízom, a facebook poszt alatt szívesen látjuk a véleményeket.

 

Galéria: