Igaz, annyira azért nem új, és csak egy korábbi ráncfelvarrást folytattak a DS Action Diver-en, viszont van mellette egy másik, egy sokkal érdekesebb, a DS PH200M, ami a Certina régi búvárját hozza vissza, ha már úgyis tombol a heritage láz.

 

A Certina DS Action Diver az alsó-középkategória régi szereplője, ott is az egyik legjobb kidolgozású, kifejezetten kedvelt óra. Egyik legnagyobb előnye, hogy nem hasonlít a Rolex Submarinerre. Korábbi cikkünkben, ahol vízbe és vízpartra ajánlottunk órákat, már volt szó róla [cikk ITT]. Egy ideje már a megszokott köntösben készült, ideje minden változatra érvényesíteni a frissítést -plusz egy különkiadást.

Új Certina DS búvárórák
A régibb modell.

Az elődhöz képest a dátumablak átkerült 3 órához, lecsípve az index felét. A fekete számlaposon zöld lett a másodperc mutató, a zöldön piros, a limitált változaton pedig kék. A belső számlap körüli gyűrűre, ami egy percskála, 12 órához került egy 60-as jelzés és felkerült a márkajelzés fölé a gyártó logója.

Új Certina DS búvárórák

A mutatók is karcsúbbak lettek, és a 6-9-12 órás indexek is az eddigi egyszerű, masszív téglalap helyett a számlap közepe felé vékonyodnak. A lünetta széle, ami nem is recézett, leginkább racsnira emlékeztet, finomabb lettek, a számok is vékonyabbak, 12 órához végre került világító pont – ami ha azt vesszük, hogy búváróra, akkor hasznos is lehet) és 0-15 perc között eltérő percbeosztást kapott a lünettabetét. Ami még mindig acél.

Új Certina DS búvárórák

Ami viszont a legfontosabb változás, az az újabb werk. A Swatch Group alsó-középkategóriás márkáinál egyre inkább terjed az ETA 2824-2 visszafejlesztett változata, Powermatic 80 fantázianéven, ETA C07.111 néven. Nagyrészt megegyezik a 2824-2-vel, viszont visszavették a lengésszámot 28800-ról 21.600-ra, így a másodperc mutató mozgása szaggatottabbnak tűnik, cserébe a járástartalék már 80 óra. A hajszálrugó már szilícium, ami ebben a kategóriában megemlítendő. A járatot, billegőt annyira átalakították, hogy nem találunk klasszikus hajszálrugókulcsot, a pontosságot egyszer állítják be a gyárban lézerrel, ha ezután szabályozni kéne az órát, akkor vissza a feladónak és megcsinálják. Hivatalosan. Nem hivatalosan pedig a billegő hídjának tövében található két csavarral is szabályozható. Mindenesetre nem ez az a fejlesztés, amire epekedve várt volna az óraipar.

Új Certina DS búvárórák
Pontosan ugyanez kerül a Certinába is, csak saját rotorral.

Pletykák terjengenek arról, hogy kapott műanyag alkatrészeket a szerkezet, amiket viszont a Midoban, Hamiltonban nem használnak, Tissot-ban, Certinában viszont igen, de erről képi bizonyíték még nem született, a gyártó pedig titkolózik, “néhány alkatrész” magas minőségű kompozit anyagból készült, mondják ők. Epekedve várjuk az első szervizelt darabokat, ha valakinek van 4 éves P80-as werkkel szerelt Tissot-ja, várjuk a levelét.

Új Certina DS búvárórák

A tok mérete és formája nem változott, 43 milliméter, a limitált változatnak limitált teknősös hátlapja van. 300 méterig vízálló, és végre nem az ISO minősítést tüntetik fel a számlapon, mert az igen illúzióromboló volt, mintha egy iPhone 8 üveg hátlapjába gravírozták volna, hogy IP67-es víz- és porálló. Az ára jelenleg itthon 260.000 forint körül mozog. Az iPhone 8-nak is, és a Certina DS Action Divernek is, ha már ide jutottunk. Hogy javasolt-e? Én mindenképpen összehasonlítanám ránézésre a régi változattal. És egyébként is, a 21.600-as lengésszám inkább a japán karóráknál volt elterjedt, a svájciak többek között ebben különböztek látványosan. A japánok minőségben jönnek szépen fel, és már ez a különbség is eltűnik…

Certina DS PH200M

Tombol az újrakiadások vihara, a gyártók dizájnerei pedig rutinból rajzolják újra a régi modelleket. Ami bizonyos szempontból jó, más szempontból kevésbé, ezzel majd egy másik cikkben foglalkozunk, viszont most a Certina is visszanyúlt az ősökhöz a PH200M-mel.

Új Certina DS búvárórák
Az egyik ős.

A 60-as évek búvárjának megpróbálták minden sármját és szerethető részletét átültetni az új modellbe azzal a technikával, hogy megcsinálják ugyanazt, csak modernebb módszerekkel. Lehet, hogy túlzottan kritikus szemmel nézek néhány újrakiadást, de ennek úgy lenne meg igazán a romantikája, ha tényleg teljesen olyan szeretne lenni, mint az eredeti. Kék percmutató, narancs másodpercmutató legalább. Kaptunk fehér percmutatót és piros másodpercmutatót, nagy kardmutatót az óra kijelzésre, dátumot három órához és egy strapabíró dobozt.

Új Certina DS búvárórák

 

42,8 milliméteres átmérője napjainkban egy búváróra esetében teljesen elfogadott, ahogy a 200 méteres vízállóság is. Az pedig természetes, hogy menetes a koronazár. Ami különösen értékelendő a 21. században és kevés gyártó lépi meg, hogy zafír helyett plexit kapott az óra, így az optikai hatás hasonló mint az ősmodellnél.

Új Certina DS búvárórák

Ez a modell is a Powermatic 80-as szerkezetet kapta, csak úgy, mint az Action Diver, viszont aminek nagyon örülünk, az az ára. 15-20%-kal lesz olcsóbb, mint a sima búvár, tehát ha valahol a hazánkba importálás során meg nem ugrik az ára, akkor 200 ezer forint környékén elérhető lehet. Ami azért kifejezetten jó, mert egy nagyon régen nem gyártott klasszikus modern kori változatát tudhatjuk magunkénak – plexivel. És akárhogyis modernebb ez a PH200M, mint a régi, mégis egy szeretni való darab lehet.

Galéria: