Az elmúlt 24 James Bond film érdekesebbnél érdekesebb órákat viselt a mindenkori 007-es. Ezek nem csak órák, hanem fegyverek, kütyük is voltak.

Biztos van nálam nagyobb James Bond fanatikus, de a TOP10-be szerintem beférek. Nem ismerem az összes dialógust, de már kiskoromban magával ragadt a brit kém karaktere a maga esetlenségével, udvariasságával, férfiasságával, egyfajta követendő példa lett.

Idővel az órái ikonikusságát is megértettem, ennek hatására a Seamasterből elkészült egy – eddig – három részes típustörténeti leírás (1, 2, 3). Eleinte Bond sorozatgyártott órákat viselt, amik az SFX (Special Effects) és CGI (Computer Generated Imagery) segítségével speciális képességekkel bírtak. Dániel Craig megjelenésével viszont a boltban kapható daraboktól némileg eltérő modellek kerültek Bond csuklójára, leglátványosabb példa erre a nyalókás – lollipop – Seamaster 300.

Most pedig lehullott a lepel a 25. Bond-mozi hivatalos Omegájáról, a legújabb Seamaster Diver 300m speciális kiadásáról.

A tokforma nem változott, ahogy a méret sem, 42 milliméteres maradt, viszont 2-es besorolású titánból készült. A szíj kifejezetten szokatlan, ún. mesh – hálós, a szövése miatt – szíj, de választhatunk az Omega kollekciójából szinte bármilyen NATO szíjat.

Az elmúlt 10 évben megszokott kerámia lünetta a régi modellekhez hasonlóan ismét alumínium lett, eddig szokatlan, “fakó barna”, a nemzetközi órás népnyelv szerint “tropical-nak” nevezett színben, csak úgy, mint a számlap. A Rolex ezt mostanában ombrénak nevezi, néhány óragyártó és az Instagram népe pedig vignette-nek. A számlap a széle felől a számlap közepe felé fakul – jelenesetben vintage hatást kölcsönözve az órának. Érdekes egyébként, hogy a sárgás lume a számlapon és az indexeken milyen élénk kéken világít sötétben (lsd. galéria a cikk végén).

Az indexek és a mutatok álvintage-sárgás szint kaptak, valamint feltűnik a számlapon egy érdekes jelzés, ami annak idején a katonai órák számlapján tűnt fel. A hátlapon ismét találkozhatunk ezzel, valamint rengeteg számmal.
A gyártó igyekezett ezzel olyan hatást kelteni, mintha egy valódi, katonai óráról lenne szó, minthogy James Bond is a Brit Haditengerészet tiszje volt, majd MI6 ügynök.

A számok tömkelegének a hadászati felhasználásra készült órák nyilvántartásánal volt jelentősége, amikor a számokból kiolvasható volt a hadászati egység (pl. haditengerészet), a szolgálati egység, a dátum és a sorozatszám. Akit ez méyebben érdekel, egyelőre angol nyelven, itt tud olvasni ennek részleteiről.

Ami az eddigi modellekhez képest látványos változás, az a domború zafírüveg, szerencsére mindkét oldalán tükröződésmentes bevonattal. A szerkezet a már ismert, koaxiális gátszerkezetű 8806-os, dátumkijelzés nélkül. Hogy milyen speciális képessége lesz az órának, még homály fedi, azt viszont már tudjuk, hogy 9200 dollár körüli áron lesz elérhető, ami most nagyjából 2,8 millió forintot jelent.
A legutóbbi Bond-kiadásokról itt és itt írtunk, hamarosan pedig elkészül a részletesebb és hosszabb, Bond órákat összefoglaló kém-óra alapmű.

Galéria: