Az Orient Star nem új márka. A Star kollekció neve egyidős a márkával. Az elmúlt közel hetven évben az Orient felsőbb kategóriáját jelentette.

Itthon pedig mégsem kapott akkora figyelmet, mint amennyit megérdemelne. Az elmúlt években a hazai órakedvelői világ egyre aktívabb, de nem lehetett sokat hallani a márkáról. A népszerűséget kimerítette az alsó kategóriás, nagyon jó ár-érték arányú Orient Ray és Mako búvárórák, valamint a Bambino, mint öltönyóra. A Star pedig már abba a szegmensbe tartozott, amiben böngészve az egyszeri óravásárló információ hiányában nem is vette figyelembe, hiszen ebben a 150-300.000 forintos sávban a svájci a biztos befutó.

Bővebben az Orient Starról

Pedig érdemes lehet körbenézni a japánok házatáján, hiszen egy olyan márka, mint az Orient, azon belül is az Orient Star, lényegesen jobban “odateszi magát” ebben a kategóriában, mint bármilyen belépő svájci, hiszen az Orientnek ez a prémium ár szegmens, a svájciaknak pedig a belépő, így egyáltalán nem meglepő, ha a két tájegység másként áll ehhez a réteghez.
Az Orient Star-t nem is kollekciónak, hanem sokkal inkább egy almárkának lehet nevezni, mivel minden különböző stílus megtalálható a kollekcióban. Az elegáns öltönyórától kezdve a Roamer Searock, Certina DS1 által képviselt “mindenre jó” kategórián keresztül egészen a sportos darabokig. Nemrégiben, az Orient új hazai forgalmazójával dolgoztunk együtt egy a márkát objektíven bemutató videósorozaton, amikor is sikerült közel kerülni a teljes, jelenlegi Orient Star kollekcióhoz. Az élmény több volt, mint meglepő. Azóta eltelt két hónap, a gondolatok és tapasztalatok megértek, és eljött az ideje, hogy írásban is összefoglalásra kerüljön ez a kollekció. Ez az írás nem egy mindent részletesen kiveséző karakteráradat, hanem egy kollekció-bemutató cikk, ami elindíthtja a vezérhangyát az órakedvelők fejében.

 

Kezdjük az elegánsabb darabokkal. Itt máris egy érdekes kérdéshez érkezünk, ugyanis a jó ár/érték arányú öltönyórát már évek óta az Orient Bambino testesíti meg a szememben. Igaz, nem Star, egyszerűbb szerkezettel, más filozófia szerint, de egyrészt hatalmas belőle a választék, másrészt a szürke számlap, barna velúr szíjjal rendkívül jó összhatást biztosít.

Bővebben az Orient Starról

A Star modelljei viszont minőség szempontjából kiemelkednek az alap kollekcióból. Mivel – ahogy a japánokat már ismerjük – referenciaszám és modellnevek kapcsán nem könnyítik meg a dolgunkat, ezért kénytelenek leszünk kódokról, ref. számokkal beszélni. Három modellt érdemes kiemelni, ezek a REAW0004S00B, REAV0001S00B, valamint REAU0001S00B és ezek különböző színkombinációi. Nevezzük most ezeket inkább a ref. szám első négy betűjével, úgy közelebb kerülhetünk az igazsághoz, bár a gyártó nemzetközi oldalán találhatunk hozzájuk fantázianeveket – ebben pedig az amerikaiak erősek.

Bővebben az Orient Starról

A REAW (másnéven Heritage Gothic) az, amire elsőként azt lehet mondani, hogy hasonlít valamire. Igaz, a japánok ezt egy fokkal kulturáltabban csinálták, mint a svájciak. A REAW-ban nyomokban felfedezhető némi IWC Portugieser. Tényleg csak nyomokban, hiszen arab számok vannak rajta, a számlappal kontrasztos színben, ez nehezen lehet egyedi. A hasonlóság pedig például a Hamilton Jazzmaster esetében még látványosabb. A hat óránál elhelyezett kismásodperc és a12 órához szerelt járástartalék kijelző közel szimmetrikussá teszik a számlapot, felesleges sallangot nem találunk rajta. A 39 milliméteres átmérő a szememben az öltöny-kategória felső határa, igaz a mai divat sokszor 42-43 milliméterig is engedi, 50 méterig vízálló. A dátumos F6G42 szerkezet 50 óra járástartalékkal bír, a japán kaliberektől eltérően díszített, másodperc stoppos és koronáról is húzható.

Bővebben az Orient Starról

Az Orient régóta használt, klasszikus “open heart” dizájnjára emlékeztet a REAV-ban az automata F6F42 szerkezet működik japános, 21.600-as lengésszámmal. A Star kollekciónak megfelelően 50 órás járástartalék aktuális állapotát a számlapon 12 órai segédszámlapon látjuk. A tok 40,7 milliméter, szintén 50 méterig vízálló, ami egy aktívabb kézmosást, vagy medencébe esést jelent legfeljebb, ha mindenképp biztonságban akarjuk tudni, kapható acél színű acél tokban, és PVD bevonatos aranyszínű tokban egyaránt.

Bővebben az Orient Starról

Bár a látványos, holdfázis funkcióval kiegészített REAM-ban (link) nem mélyedünk most el, egy letisztult darab a harmadik, amit kiemelünk az elegáns vonalról, ez pedig az említett REAU. Nekem nagyon fontos, hogy a számlap legyen látványos. Nem feltétlen feltűnő, de részletgazdag és közelről vizsgálva látványos. Olyan látványos, szépen texturált – álgilosált – számlapot, ami a REAU modelleken van, eddig a már leköszönt Tissot LeLocle-nél, valamint a sokkal drágább Frederique Constant-oknál láttam.

Bővebben az Orient Starról

Persze a félig-meddig Breguet jellegű mutatók, és a vastagon tamponnyomott római számok is szépek, de a számlap textúrája megnyeri a játékot számomra a többiekkel szemben. Ezt is az F6-os szerkezetcsalád egyik tagja hajtja, egy F6N43. Aki a Facebookon, a kommentek között kitalálja, hogy hány órás járástartalékkal bír, kisorsolunk egy repiajándékot – ha sikerül felhajtani egyet, akkor Orienteset. Árak tekintetében kifejezetten felhasználóbarát árszabást használ a gyártó, mindhárom modell 200-215.000 forint között mozog.

Bővebben az Orient Starról

LAPOZZ! A következő oldalon a sportos és minden szituációra alkalmas darabokat vesszük górcső alá, és szóba kerül a szerkesztőségi kedvenc is.