Szomorú hírek keletről. A Seiko után a Casio is visszamondta az egyik legjelentősebb, éppen több, mint 100 éves múltra visszatekintő óra expón való 2020-as évi megjelenést.

A Swatch Group a maga tucatyi márkájával már 2018 nyarán bejelentette, hogy ’19-ben ők távol maradnak, üres is volt a főépület közepe, erről már több cikk is beszámolt, a vlogban is szóba hoztuk. Az MCH group, a Baselworld-öt szervező cég, hogy mentse a menthetőt megegyezett a BW-ből már korábban kivált márkák által szervezett SIHH-dzsel, hogy ne két hónap különbséggel, hanem félátfedésben szervezzék a maguk expóját.

Így került 2020-ban a Baselworld április 30. és május 5-i időtartamra. Nem számoltak azzal, hogy ezen a héten 4 japán nemzeti ünnep is van, így a Seiko bejelentette távolmaradását. A Citizen egyelőre úgy néz ki, hogy utazik Bázelbe, és most bejelentette a Casio is, hogy nem kérnek a 2020-as rendezvényből. Ők azzal indokolták, hogy a kései időpont egyáltalán nem passzol a saját modell-bejelentési időzítésükkel. Pedig egyre jobb darabokat adnak a világnak, mint a teljesen acél G-Shock 2018-ban, idén az MT-G Lunar Rainbow (katt), jövőre pedig…

Ahogy a Swatch Group márciusban rendezi a saját eseményét Zürichben, a H. Moser & Cie, az MB&F és iparági pletykák szerint az LVMH is januárban, Dubaian mutatják be a főbb újdonságokat. A Casio és a Seiko jelen állás szerint a februári, németországban megrendezésre kerülő Inhorgentán lepi meg a nagyközönséget a 2020-as modellekkel.

Miközben az újságíróknak, kereskedőknek, egyéb szakmabelieknek pont az volt a problémája, hogy januárban SIHH Genfben, majd márciusban Bázel, és a kettő között Németország – Inhorgenta, és így sokat kell utazni – nem beszélve még a Dubai Watch Weekről novemberben, plusz még Hongkongban is van egy órás rendezvény, a Hong Kong Watch and Clock Fair… Most mégtovább töredezik a rendezvény cunami. Január Dubai, február Németország, április SIHH, május egyből utána BW és eztán a fakultatívak. Dícséretes. Bízzunk abban, hogy 2021-re összeszedi magát az MCH és képesek lesznek normális időpontban, megfelelő színvonalon megrendezni a Baselworld-öt.