Levélben jelentette be Jean-Frédéric Dufour a Rolex ügyvezetője és Thierry Stern, a Patek vezetője, hogy nem kívánnak többet résztvenni a bázeli expón.

Ami gyakorlatilag Baselworld végét jelentheti, mivel a megmaradt legnagyobb kiállítók hagyják így el a házat. 2018-ban a Swatch Group lépett ki, és olyan kisebb márkák, mint a Corum, majd a 2020-as időpontok szerencsétlen átszervezése miatt kiszállt a Seiko és a Grand Seiko, valamint a Casio, majd jött a koronavírus okozta teljes elnapolás, ami pedig tetézte a káoszt, erről a káoszról, valamint arról, hogy miként szólitotta fel a svájci óraipar egy emberként a Baselworld-öt szervező MCH csoportot, pár napja ITT írtunk részletesen.

Az eddigi kivonulások okozta veszteség is kiemelkedő volt a szervezők számára, de az 5 márka – Rolex, Tudor, Patek Philippe, Chopard és Chanel – kivonulása végzetes lehet.

Annyit lehet már most tudni, hogy a Baselworld-öt elhagyó gyártók közösen szerveznek majd óraexpót, szorosan összehangolva a korábbi SIHH-dzsel, a mostani Watches & Wonders-szel, ez pedig azt jelentheti, hogy Genfbe központosulhatnak innentől az óraexpók, egymással szoros átfedésben.

Dufour és Stern is kihangsúlyozták a levelükben, hogy hosszú évtizedek után kell elhagyják Baselworld-öt, ami nagyon szomorú és sajnálatos, de a show-t szervező MCH Group a gyártóktól érkező jelzések sokaságára sem tudott megfelelően reagálni, így úgy érzik már nem ugyanúgy látják a közös a jövőt.

Érdekesség még, hogy az LVMH csoport – Zenith, Hublot, TAG Heuer – mit lép majd. Ők tavaly is, idén is megcsinálták a saját rendezvényüket, viszont nem léptek vissza a bázeli show-tól. Ha ők is kiszállnak, az lesz a kegyelemdöfés.

forrás: SJX 

FRISSÍTÉS:

Pár órával később, az MCH Group 19:29-kor kiadott egy sajtóközleményt, amiben elmondják, hogy értetlenül állnak a történtek előtt, főleg azért, mert a Rolex – is – tagja annak a bizottságnak, ami a svájci óraipart képviseli a Baselworld szervezői előtt, ezért ennek az lett volna a módja, ha ott tálalják a problémáikat – ami egyébként meg is történt – a szerk. Valamint, egy külön bekezdést szentelnek arra, hogy kifejtsék, hogy tavaly óta jelentős összeget költöttek olyan irányú fejlesztésekre, amik a kis-, és közepes méretű márkák, valamint az ékszer-, és drágakő ipari cégek igényeit és kívánságait szolgálják, mivel most egy az eddigieknél sokkal jelentősebb lépés van kibontakozóban, és nagyon fontos, hogy ez a cégek és a sajtó szempontjából egyaránt jelentős esemény folyamatosan fejlődhessen, egyre modernebbé válhasson. A sajtóközleményt azzal zárják, hogy most egy pár hétre visszavonulnak, kitalálják a show jövöjét és azt, hogy milyen olyan fejlesztésekt eszközöljenek, amik nem csak rövid-, sokkal inkább hosszú távon alkalmazhatóak.

Legyen szó itt bármiről, valószínűleg a pénzügyi tervezők gépei izzani fognak a következő napokban, egy-két hétben, és lehet, hogy érdemes lenne hívni egy jósnőt is, aki tippet ad, hogy hányan lépnek még vissza a kiállítók közül.