A legérdekesebb oximoron, amit egy órakedvelő hallhat, az a “limitált Casio”. Márpedig létezik, sőt egyre több különböző különkiadással lép elő a gyártó, és be kell lássuk, vannak közöttük nagyon érdekes darabok.

Érdemes végigszaladnunk a Casion, mint óragyártón. Itthon elsősorban olcsó kvarcóráiról és a nagyon strapabíró G-Shockokról, vagy a női Baby-G vonalról volt híres. Pedig a nyúlon túl is van Casio, sőt, ott kezdődik csak igazán.

A limitált MTG-B1000RB-2A Lunar Rainbow beszerzésében a Timecenter.hu volt segítségünkre.

A vlogban már többször szóba került a márka. Például ebben a részben, amikor Dávid hófehér G-Shockját vizsgáltuk meg rendesen a Snowflake Grand Seiko mellett, vagy itt, amikor a sokáig ritkaságszámba tartozó, és boltból szinte megszerezhetetlen acél G-Shockot elemeztük. Sőt, ez utóbbi részben, még a világ legolcsóbb gyémántos órája is belefért az árba.

Ami pedig tényleg a legtöbb embernek elsőre eszébe jut, az a “terrorista-Casio”, az F91W. A klasszikus, vékony, fekete műanyag óra, ami mutatja az időt, stopperes, ébresztős, időzítős, naptáras. Tehát szinte mindent tud funkciók szempontjából, amit bármely más drágább társa. Mielőtt rátérünk a szivárványos G-Shockra, tegyünk még egy említést a hazánkban rendkívül népszerű Oceanus és Edifice szériára, ami nem G-Shock, sokkal inkább klasszikus óraforma, de elérhető áron, és népszerű dizájnnal.

Casio MTG-B1000RB-2A Lunar Rainbow

Ha ezekkel az ismert típuscsaládokkal már megvagyunk, akkor jöhetnek a komplikáltabbak, speciálsabbak, mint a Mudman, Frogman, Gravitymaster, Protrek, Rangeman , majd az acéltokos MTG (Metal Twisted G), és a milliós vonalba megérkező MRG. Egy részükkel már foglalkoztunk korábban, ezek kattinthatóak.

A legfontosabb pontok tehát 1974, amikor a Casio először karórát készített, aztán 1983, amikor megjelent az első G-Shock, 1989 külön érdekes a legnépszerűbb Casio, az F91W miatt, és cikkünk alanya vonatkozásában meg is érkeztünk az első mérföldkőhöz, 1999-hez. Ekkor mutatta be a Casio a GC-2000 modellt (egészen pontosan GC-2000-1A. Az 1A, és általában az utolsó egységnyi számjegyek és betűk az adott modell színére, színkombinációjára utalnak, a cikk során, ha nem lényeges, és csak generáció szinten teszünk említést, ezt elhagyjuk).

Az első MTG, a GC-2000

A GC-2000-et semmiképpen nem nevezhetjük dizájnnyertesnek, sem a 90-es évek végén, sem most. Viszont Ez volt az első MTG, tehát Metal Twisted G, ami azt jelenti, hogy olyan G-Shock, ami a rázkódástól védő szénszál, vagy műanyag mellett rozsdamentes acélból készül. A kezdeti lelkesedés nem hagyott alább, minden évben jelentek meg újabb verziók, immáron MTG névvel, ilyen volt az MTG-100, majd 110, 120, 500, 700 és így tovább, évről évre közeledve az emészthető formavilágig.

2004-ben az MTG-512-vel viszont lelassult a kollekció fejlődése, és egészen 2007-ig csend honolt a kollekció terén. 2007-ben viszont megjelent az MTG-1000, ami dizájn szempontjából egy jóval emészthetőbb, masszívabb megjelenést hozott az acéltokosok közé.

MTG-1000RB

Mondhatjuk, hogy az MTG-1000 formavilágát tekinthetjük napjaink MTG-inek valódi alapjának. 2014-ben megérkezett az MTG-S1000, egy évvel később a G1000, és 2018-ban, Bázelben bemutatták a MTG-B1000 szériát. A B minden bizonnyal a Bluetooth-ra utal, ugyanis ez volt az első Bluetooth-képes MTG, valamint ezzel a szériával érkeztünk meg a jelenkori MTG-k megjelenéséhez.

A 2014-es MTG-S1000 – kép: ablogtowatch.com

A Bluetooth mellett az egyik legfőbb változás a szíj volt. Míg korábban az MTG szériára a fémszíj volt a jellemző, az új modellre gumiszíj került, majd megjelent a műanyag-kompozit verzió – amit már az alap G-Shockon is láttunk már, és amellett, hogy kényelmes, még könnyű is. Az új tokformának az így is tekintélyes méretű óra még kisebb lett, persze nem árt ha ezt az információt a maga helyén kezeljük. Az MTG-S1000 58.6 x 53.5 x 15.5mm, az MTG-G1000 58.8 × 54.7 × 16.9mm, az új, MTG-B1000 pedig “csupán” 55.8 x 51.7 x 14.4 mm. Tehát fültől fülig 3, átmérőben 2-3, vastagságban pedig 1-1,5 milliméterrel lett karcsúbb.

Lapozz, a következő oldalon rátérünk a lényegre, a szivárványszínű Lunar Rainbow-ra.