Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

A Casio professzionális trekkingre/túrázásra alkalmas Pro Trek sorozatába tartoznak azok az órák, amelyekkel bátran el lehet indulni bármilyen terepre, bármilyen körülmények közé. Az első ilyen órát a Casio 1994-ben készítette el, a sorozat azóta sokat bővült, változott.

A túrázás igényeihez illően összeállított funkciókat tartalmaznak, mindezt beépítve egy erős, masszív tokba, ami elviseli a terepi használat viszonyait (por, víz, ütés, izzadtság, stb.) is. A Pro Trek órákon belül nagyon sokféle kivitel és tudásszint létezik, a sportosabb vagy digitális kijelzéstől kezdve a hagyományosabb kivitelekig.

A PRG-600YB-3 típusjelű óra a klasszikusabb felépítést követi mind a kijelzőnél mind pedig a toknál, amit elárul a Szafari fantázianév is. A Szafari jelző a színvilágra is utal egyben, olyan természetes színek használatát jelenti a különböző alkatrészeken, mint a sötétzöld kifejzetten erős “szövet” szíj, a homokszínű mutatók, indexek, számok és lényeges funkciók felirata (nyomásmérő, magasságmérő, iránytű), a matt fekete tok, a mattszürke, szálcsiszolt, zárható korona és lünetta. A tok részben műanyagból, részben fémből készült, 100 méterig vízálló. A használat céljának megfelelően elég nagyméretű óráról van szó, a tok 51.6 mm átmérőjű és 13.4 mm magas, de ehhez érdemes megjegyezni, hogy a Casio Pro Trekjei között vannak ennél nagyobbak is.

A saját, évekig használt Pro Trekem ennél az óránál még 5 mm-el szélesebb volt, de soha nem volt problémám a hordásával – persze nem Operabálba mentem vele, hanem erdőbe, mezőre, vagy a „városi dzsungelbe”.
A hagyományosabb külső kiviteltől függetlenül minden olyan high-tech megoldással felszerelt, ami a Pro Trek órákat alkalmassá teszi a túrázás közbeni használatra.
A funkciókat felsorolni sem könnyű, a túrázáshoz valószínűleg az iránytű, a hőmérő, a magasságmérő, a légnyomás-mérő a legfontosabb. Ezeken kívül használható GMT funkció (ennek beállításához látható az időzónák jelölése a lünettán), stopperóra, ébresztő, töltöttség-kijelző, számlap megvilágítás, 2099-ig használható öröknaptár.

 

Az óra napelemes töltésű, teljes feltöltés után 7 hónapig is képes működni, de ha nem sikerül ezalatt sem tölteni, összesen 25 hónapig marad működőképes energiatakarékos módban. Így az a kínos helyzet nem fordulhat elő, hogy éppen több napra mindentől a hegytetőn merül le az elem. Hogy a hideg se okozhasson gondot, mínusz 10 fokig használható. Gondoljunk csak bele, hogy amíg az óra rajtunk van, a testhőnk is melegíti, az pedig kevésbé életszerű, hogy letesszük valahol, ahol jóideig konstans – 10 Celsius fok alatt van a hőmérséklet.

Összességében egy jól kitalált, kiforrott technológiát használó óra a PRG600YB-3, ami sok célra és sokféle körülmény között használható. Hagyományosabb külsejével, színvilágával a mindennapokban is hordható, nem csak a hegyekben vagy a szavannán, szafari közben. Így ha felpróbálás után a nagyméretű tok érzésre is megfelelő és a design is tetszik, az „öltönyös” alkalmakon vagy speciális felhasználáson (pl. búvárkodás) kívül szinte mindenhova jó lehet és az árcédula is kifejezetten barátságos, hiszen a sokak számára lélektaninak számító 100.000 forintos határt is csak éppen egy hajszállal lépi át.

Galéria:

A cikkben szereplő órát a Fast Hugnary Kft. biztosította a teszt erejéig.