Legalábbis bemutatták, és kíváncsian várjuk a boltokba kerülést.

Amikor a 2018-as Baselworld-ön megjelent az új, kerámia lünettás Hydroconquest, a maga módján elképesztő őrület alakult ki körülötte. Ez valamennyire érthető is, hiszen egy klasszikus design, zafírüveg, 300 méteres vízállóság, kerámialünetta – ami addig az Omega Seamaster Diver 300m kiváltsága volt a Swatch Groupon belül -, tisztes  kidolgozás, és a Longines részére átdolgozott és dekorált ETA szerkezet (ETA 2892 a2 -> ETA A31.L01 -> Longines L888.2). Mindez valamivel fél millió forint alatt – 1400 euróért.

Teljesen érthető, hogy nagy lett a kereslet rá, hiszen az ehhez hasonló darabokat a TAG Heuer például 750-850.000 forint körüli listaáron kínál (kerámialünettás Aquaracer), a Breitling pedig 1,2-1,3 millió körül (44mm Superocean), a Longines pedig mondhatjuk, hogy kézbe véve az órát, nem marad el mellettük.

 

A kezdeti szürke, fekete és kék színek is eléggé keresettek voltak, de ezt tetézte még, hogy a gyártás során felmerült nehézségekre hivatkozva a ’18 március végén bemutatott kollekció első fecskéi is csak ’18 november legvégén, december elején kerültek a boltokba, míg a zökkenőmentes ellátásig 2019. április- májusig kellett várni. Ami akár gyártási nehézség, akár csoporton belüli stratégia, akár érthető is lehet, hiszen szintén ’18 márciusában mutatta be a Swatch Group zászlaja alatt az Omega az új, hullámos számlapú Seamastert. Így akár a laikus szemlélő is sejtheti, miért csúszott a LHC gyártása.

Most, lassan két évvel a bemutatás után megjelent a zöld szín is a palettán, máris két kivitelben, egy egyszerűbb, textúra nélküli matt (L3.781.4.06.6/9 és L3.781.4.06.6/9) valamint egy látványosan szálcsiszolt/mart kerámia(!!!) számlappal (L3.785.4.06.6), büszkén mutatja is a felirat, az Omegákról már ismert “ZrO2”. Az eddigi sunburst minták mellé ez kifejezetten látványos, a matt pedig a “zöld az új kék” követőinek egy jó opció. Én sajnálom egy kicsit, hogy nem sunburst textúrát kapott matt helyett, azzal egy költségbarát alternatívája lehetett volna a zöld Rolex Submarinernek – és itt kérem a Rolex-fanatikusokat nem reagálni, hanem helyén értelmezni a mondatot.

Ami igazán meglepő, hogy a látványosabb, mart számlapos változatot Boutique Editionként hozza ki a Longines, ami azt jelenti, hogy kizárólag a kijelölt üzletekben lehet majd fellelni. Ezt viszont nem csak a kerámiaszámlap indokolja, hanem a módosított szerkezet is. Az L888.3, ami az eddigi modellekben és a matt zöld darabban is van 25.200-as lengésszámon dolgozik, 64 óra járástartalékkal. A mart-zöld változatban viszont a továbbfejlesztett L888.5 található meg, aminek legfőbb erénye és újdonsága a szilícium hajszálrugó. Ennek érdekessége, hogy a szilícium hajszálrugó szabadalmával jelenleg 3 cég rendelkezik – közösen -, a Patek Philippe, a Rolex és az Omega (SG), ezért sem tudott még elterjedni ez a teljesen mágnesezhetetlen és egyébként elég költséges megoldás. Az viszont, hogy alsóbb kategóriákban is találkozhatunk már vele (lsd. Tissot, most Longines) dicséretes, ez is azt mutatja, hogy az eleinte drága, és a kellő elmélyedés nélkül feleslegesnek tűnő fejlesztések évekkel később az alsóbb kategóriákba is beszivárognak – izgatottan várom a Zenith Defy Lab/ Defyy Inventor oscillátoros gátszerkezetének elterjedését.

Hogy pontosan mikortól lesznek elérhetőek az új típusváltozatok, még nem lehet tudni, de ezekre már egész biztos, hogy nem kell annyit várni, mint az első megjelenésre. Mindkét modell elérhető lesz gumi és acélszíjjal is, ráadásul gyorskioldós acélszíjjal, viszont a boutique edition kizárólag 41 milliméteres méretben készül, míg a matt az eddig megszokott két változatban, 41 és 43 milliméteres tokkal. több infó a gyártói oldalon, itt.

Galéria: