Az újrakiadások, régi modellek felélesztése, ál-vintage modellek továbbra is reneszánszukat élik, most a Hamilton nyúlt vissza, egészen az LED-es kijelző óraipari megjelenéséig.

1970-ben a Hamilton Pulsar Time Computer egy elképesztő újdonságnak számított. Bár a bemutatása után két évvel került csak forgalomba, akkoriban az első, színarany változat 1275 dollárba, majd az éppen valamivel később megjelent acél modell 275 dollárba került, ami azt jelenti, hogy korában drágább volt, mint egy kategória beli Rolex.

Amit innen, 2020-ból, amikor a Rolex és a Tudor együtt a svájcióra piac 25%-át tudja magáénak, egészen meglepő. A Pulsar annyira menőnek számított, hogy még a Bond franchiseba is beférkőzött. Az 1973-as Live and let die, azaz Élni és halni hagyni c. epizódban Roger Moore viselte, és annak érdekében, hogy minden néző számára teljesen egyértelmű legyen, hogyan kell használni, kétszer is “felvillantotta” a kijelzőt. A régi modell ugyanis a LED-ek aránylag nagy áramszükséglete miatt nem folyamatosan mutatta az időt, hanem ha megnyomtuk a részben klasszikus koronaként is funkcionáló gombot három óránál, felragyogott a vörös LED-es időkijelzés.

1977-ig tartott a Pulsar pályafutása. Hiába nem volt olcsó, a kereslet az egész modellciklus alatt nagy volt rá. Egészen 2020-ig, a bemutatás 50. évfordulójáig kellett arra várni, hogy a korai Pulsar Time Computer, új nevén Hamilton PSR visszatérjen. A Pulsar nevet már korábban megvásárolta a Seiko – és egy a Seikonál alacsonyabban árazott márkaként indította el -, ezért kellett új nevet találni a modellnek.

A 40,8 x 34,7 milliméteres acél tok arányai megegyeznek az előddel. Az új modell 100 méterig vízálló, acélból készült, acél szíjjal, de 1970 darabos limitációban aranyszínű PVD bevonattal is válaszható. A zafírüveg kiemelkedik a síkból, látványosan. A korai Pulsar feliratot most a márkajelzés váltotta a kijelző alatt.

Az igazi újdonság mégis a kijelzőben rejlik. Egy LCD/OLED hibrid kijelzőt fejlesztettek, amivel megmaradt a múlt édes hangulata, viszont átléphettünk a 21. századba. A PSR kijelzője nem tud teljesen elsötétülni, halványan mindig látjuk majd rajta az időt, viszont gombnyomásra élénken, pirosan izzani kezd a pontos idő.

Nagyon bízom abban, hogy ez az óra jár majd nálunk hosszabb időre, számomra külön izgalmas a letisztultságával, a maga vintage futurisztikussgával és egyszerűségével. Bár a mesét nem láttam, de első pillantásra a Wall-E-ból Eve-et juttatja eszembe.

Az idei PSR ára nem éri el a Rolexekét, de a technológia sem annyira forradalmi már, 725  svájci frank körül lesz elérhető. Több infó, és hatásvadász promó videó itt: LINK

Galéria: