Lassan minden új típust bemutató cikket úgy kezdünk, hogy “az újrakiadások korát éljük”. Ezekből pedig látunk sikeresebb, jól sikerült koncepciókat és kevésbé jól sikerülteket.

Ha csak az elmúlt pár hónapot nézzük, akkor ott a Hamilton PSR, Timex 1979 automatic, Breitling AVI ref.765, és a többi, de ha ráguglizunk a heritage szóra, elképesztő mennyiségű újrakiadást találunk. Ennek az egyik oka az lehet, hogy elfogytak a népszerű keretek között értelmezhető óradizájnok, a másik pedig az, hogy rengeteg olyan régi dizájn van, amit érdemes modern technikával újra kiadni.

Original Breitling Top Time Ref. 2003 from the 1960s

A Breitling egyébként is racionalizálja a kollekcióit az elmúlt néhány évben: elengedte a Breitling for Bentley kollekció feldolgozhatatlan méretű darabjait, sokkal inkább a finomabb formák felé fordult, ilyen például a Navitimer 8 és a Premier típuscsalád. Mindkettőben érezni némileg a korábbi stílusjegyek behatásait, de ez ezeknek a modelleknek kifejezetten az előnyére válik.

Bár a Top Time széria volt Bond óra (1965, Thunderball), nem teljesen ebben a szín-számlap kombinációban, nem emiatt volt népszerű. Viszont a “Zorró álarc” dizájn a megszoktot egyszínűnél lényegesen fomabontóbb volt. A régi modellhez képest a tok, a mérete, a nyomógombok is megváltoztak, de összességében a hangulata magában hordozza a hatvanas évek beli elődöt.

A 41 milliméteres acéltok 30 méterig vízálló és 14,27 milliméter vastag. Benne egy COSC kronométer minősítésű Caliber 23 névre keresztelt Valjoux 7753 dolgozik 48 órás járástartalékkal. 2000 darabra limitált széria, viszont nem sorszámozott, tehát “One of 2000”, azaz egy a kétezerből feliratot láthatunk a hátlapon.

A számlapon a mutatók és az index-végi pöttyök Super Luminova festékkel töltöttek a három órai segédszámlap a stopper percgyűjtője, a kilenc órai pedig a folyamatos másodperc. Látványos részlet, hogy a mutatók szögletes formája is hűen idézi a hatvanas éveket, összességében egy látványos retró darab, hiába zafírüveget kapott, nem plexit.

A Top Time az első olyan Breitling, aminek a nyilvántartása a blokchain alapú digitális útlevéllel történik. Ez azt jelenti, hogy egy adatbázisban elérhetők az óra adatai, mint típus, kivitel, vásárlás dátuma, garancia érvényessége, és a tulajdonos is, az óra használt kori eladásakor pedig itt lehetőség van átíratni a tulajdonos személyét. Érdekes egyébként, hogy a gyártók jelentős része nemigazán töri magát, hogy egy ilyen rendszert kiépítsen, noha igazán hasznos lenne, nagyban megnövelné a Breitlingek másodértékesítésénél a vásárlói bizalmat. Hasonló érdekesség egyébként, hogy Breitling Emergency használt kori eladásakor az eladónak alá kéne az új tulajjal íratni a szerződést/nyilatkozatot, amiben az eladó – még ha magánember is – tájékoztatja az új tulajt az óra vészfunkcióinak használatáról és azok következményeiről. Amíg nincs ilyen, addig alapvetően – és elméletileg – az utolsó jegyzett tulaj a felelős.

A Top Time Limited Edition a kifejezetten igényes hasított bőr szíjon mától elérhető a Breitling webshopjában, a butikokban némileg később kerül, hogy mennyiért, az viszont egyelőre titok, a webshopban is csak érdeklődni lehet szabad darab után. Micsoda titkolózás…
Frissítés: 4850€-ért elérhető.