Kronometer
  • Főoldal
  • Újdonságok 2022
  • Hírek
    • Baselworld
      • Baselworld 2019
      • Baselworld 2018
      • Baselworld 2017
    • SIHH
      • SIHH 2019
      • SIHH 2018
    • Újdonságok
      • Újdonságok 2020
      • Újdonságok 2021
      • Újdonságok 2022
      • Újdonságok 2023
    • Börzék és aukciók
    • Óraipari hírek
  • Tesztek
    • Szembejött
    • Tartósteszt
  • Magazin
    • Akkor és most
    • Tech
    • Típus/történet
    • Vintázs
    • Vélemény
    • Krono/Vlog
  • Krono/Shop
Kronometer
Kronometer
  • Főoldal
  • Újdonságok 2022
  • Hírek
    • Baselworld
      • Baselworld 2019
      • Baselworld 2018
      • Baselworld 2017
    • SIHH
      • SIHH 2019
      • SIHH 2018
    • Újdonságok
      • Újdonságok 2020
      • Újdonságok 2021
      • Újdonságok 2022
      • Újdonságok 2023
    • Börzék és aukciók
    • Óraipari hírek
  • Tesztek
    • Szembejött
    • Tartósteszt
  • Magazin
    • Akkor és most
    • Tech
    • Típus/történet
    • Vintázs
    • Vélemény
    • Krono/Vlog
  • Krono/Shop
  • Magazin

Borok és órák – Interjú Kovács Antallal / BCM

  • Ligetfalvi Viktor
  • 2020-05-27
Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

Kovács Antalt, a neves sommelier-t korábban már láttam különböző tévéműsorokban, az interneten, valamint a profilját az egyik általam látogatott étteremben az étlapon, mégis egy órás Facebook-csoportban ismertem meg. Hobbijaink és szakmánk iránti lelkesedésünk mindkettőnknél adott: ő kedveli az órákat, és borokkal foglalkozik, én kedvelem a bort, és órákkal foglalkozom. A Business Class Magazin boros számába pedig milyen más órás tartalom kerülhet, mint egy kétoldalas, kötetlen beszélgetés a boros és az órás között?

Hirdetés

-----------

Hirdetés

-----------

– Az interjú a Business Class Magazin nyomtatott kiadásában jelent meg –

LV: A bornak van köze az órákhoz?

KA: Csak nagyon áttételesen. Igazából az egész óraszeretet nálam gyerekkorban kezdődött, még a 70-es években. Akkor nagy dolog volt, ha valakinek az ismerőse kiment Nyugatra. Háromévenként lehetett ilyet tenni; akkoriban többen hoztak be Casio órákat. De ez persze nem úgy működött, hogy megmondtuk, hogy melyik modellt szeretnénk, hanem jött, ami jött, mi pedig örültünk neki. Gyerekként teniszeztem, hattól tizennyolc éves koromig a Vasasban játszottam. Egyszer Nyugat-Németországból jött egy csapat vendégeskedni, mi pedig nagyon örültünk, hogy találkozhattunk nyugatnémet srácokkal, teniszeztünk velük, és a végén Casiót adtak nekünk ajándékba. Úgy örültünk neki, mintha a világ legjobb óráját kaptuk volna meg. Kinek meddig bírta, de azokban játszottunk évekig.

Antal nem engedte el a Casiókat a mai napig sem.

De mégis mindig bennem volt – ahogy a nagypapám is emlegette –, hogy így a svájci órák, úgy a svájci órák. Neki volt is egy ilyenje, mesélte, hogy mennyibe került régen a Patek Philippe – hát nem annyiba, mint most. Aztán amikor tizennyolc éves voltam, megfordult bennem, hogy egy rendes, normális órát szeretnék. Osztottam, szoroztam, és mivel akkor kezdtem igazán dolgozni, éreztem, hogy sajnos nagy nekem a svájci óra nevű kabát. Húszéves koromban született a fiam, és igazából az volt a legnagyobb projekt számomra, hogy farmert veszek magamnak, vagy a gyereknek pelenkát, persze ez utóbbi győzött. Elengedtem az óraprojektet, arra jutottam, hogy majd egyszer, ha lesz lehetőségem, akkor vásárolok egy svájci órát, de addig inkább nem is hordok semmit. Ez azt eredményezte, hogy 25–27 évig nem volt órám.

Hirdetés

-----------

Hirdetés

-----------

Hirdetés

-----------

Hirdetés

-----------

Hirdetés

-----------

Hirdetés

-----------

Hirdetés

-----------

Hirdetés

-----------

Hirdetés

-----------

Hirdetés

-----------

Seiko SARY057 – az első komolyabb óra, amely megtörte a jeget

Hogy jutottál el a borhoz?

Teniszeztem, és versenyző vagy edző szerettem volna lenni. Azonban megsérültem. Alacsony vagyok, és többet kellett dolgoznom, mint a magasabb srácoknak, napi négy-öt-hat óra tenisz, egy óra futás, egy óra erősítés. Ezt nem bírta a csigolyám. Az orvos tizennyolc éves koromban közölte velem, hogy a versenyszerű sportnak itt annyi. Éppen vendéglátó szakos középiskolába jártam, és így arra feküdtem rá. Az volt a szerencsém, hogy volt egy munkahelyem, ahol pincérgyakornokként dolgozhattam, és volt egy tanulófelelősöm, aki nagyon komoly szakember volt akkoriban. A vendéglő, ahol dolgoztam, toronymagasan emelkedett a többi fölé minőségben. A Magyar utcában működött, Légrádi Testvérek Vendéglője volt a neve. Ott dolgozott Pusztai Feri bácsi, aki azokban az időkben az összesen két olyan magyar ember egyike volt, aki elvégezte a svájci, Lausanne-ban található vendéglátóipari főiskolát. Az az iskola a mai napig a legmagasabb szint a világon. Ő vett a szárnyai alá, és ő mondta nekem, hogy ha hozok egy füzetet meg tollat, és az esti nyitás előtt odamegyek hozzá, és megkérem, hogy tanítson nekem valamit, akkor mindennap elmond majd egy dolgot. Másnap már vittem a füzetet, és minden este, amikor ott volt, mentem hozzá tanulni. Egy év alatt tele lett a füzet. Olyan dolgokat mondott el, amiket itthon azóta sem lehet hallani az iskolákban. Irányba állított, hogy mindig tanuljak, törekedjek többre, mint a többiek, és akkor előrébb lehet jutni. Meghatározta az életem, egy mentalitást tanított. Persze a versenysport is adott hozzá. Sosem voltam egy csapatjátékos, ezt most kezdem megérteni, és a sommelier-ség is egy magányos munka. A véletlen játéka, hogy bár már foglalkoztam a borral, olvastam róla, beajánlottak a Gundelbe sommelier-nek. Elfogadták a jelentkezésemet, és mint később kiderült, volt két másik jelölt is rajtam kívül. Jártam felvételi beszélgetésekre, és a harmadik után megkérdezték, hogy mennyit szeretnék keresni. Két évvel később tudtam meg, hogy azért engem választottak, mert én mondtam a legalacsonyabb összeget. Pont feleannyit kértem, mint a második jelölt. 1994-et írtunk, a másik srác százhúszezer forintot mondott, én meg hatvanat. Így lettem sommelier.

Az nagyon szép pénz volt akkor…

Pincérként ennél jóval többet lehetett keresni. Az én fizetésem annyi volt így, mint egy „bohócrészes” pincér keresete. De tudtam, hogy sokat tudok ott tanulni. A Gundelt tapasztalatszerzésnek, ugródeszkának használtam. És úgy is lett, mert a hetedik évet töltöttem már ott, amikor megcsörrent a telefon. Sose felejtem el: mondta a hölgy, hogy ő Láczai Judit, Zwack úr személyi asszisztense, és Zwack úr szeretne velem beszélni. Zwack úr pedig megkérdezte, „hogy van, Tóni, szeret maga olaszul ebédelni?”. Ezután a vendéglátásból átkerültem a kereskedelembe, ahol nagyon sok minden ragadt rám. Annyi mindent tanultam meg, olyan kapcsolatrendszerre tettem szert a borvilágban, és annyira kezdett kikristályosodni az utam, hogy nyolc év után egy barátommal megalapítottuk a Pinceáron borkereskedést, ahol nemcsak bort, hanem filozófiát is árulunk.

Seiko SARY057 Antal természetes közegében, borok között.

Borkedvelő közegekben sokszor elhangzik a filozófia szó, talán túl sokszor is. Mi az a filozófia, amelyet te képviselsz, amelyet árulsz?

Naturális, adalékmentes borokat forgalmazunk. Ezekben csak a kén mint antioxidáns jelentkezik, ami nincs eredetileg benne a szőlőben. De az a sok-sok száz legális adalékanyag, szín-, illat-, ízfokozók, stabilizálószerek, gumiarábikum nincs bennük. Nagyon sokan kérdezik, hogy mitől függ, hogy mit szabad beletenni. Ilyenkor elmondom, hogy attól függ, hogy mekkora erő lobbizik mellette. Ez is üzlet. Óriási üzlet a világban.

Ami számodra visszás.

Az én fejemben kettévált a bor. Láttam egy bort, amelyet szőlőből segítettek a világra, és láttam egy bort, amelyet piaci igényeknek megfelelően, legális adalékanyagokkal gyártanak le. Az egyiket bornak tartom, a másikat pedig élelmiszeripari terméknek.

Amire nagy a kereslet, mert egyszerűbben fogyasztható.

Így van. Nálam óriási becsípődés lett, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, ez az én szívügyem, csak hát akkor megint ott tartunk, hogy Grand Seiko vs. valami nagy márka, szóval nehéz küldetés, amit én választottam. Mert amíg egy neves sztárpincének a manipulált borát fél percig sem kell magyarázni, csak kimondod a nevét, és azt mondják, hogy fú, azt kérem, addig a természetes nedűről és a teljesen ismeretlen termelőről egy órát kell beszélnem, míg egyáltalán azt mondják, hogy na jó, tölts egy picit, megkóstoljuk. Ekkora a kontraszt.

Vissza szokták küldeni?

Nem. Ezek jó borok. De persze attól is függ, hogy ki áll az asztal végén. Ha egy rutintalan sommelier kerül oda, előfordulhat, hogy elvérzik az asztalnál. Nálam nem szokták visszaküldeni a nedűket. De én kiskoromban sem szerettem az arany középutat. Úgy éreztem, hogy az arany középút a középszerű emberek útja. Menni a többiekkel, hogy ott biztonságban érezzem magam – ez nem az én utam. Meggyőződésem, hogy ha valaki tanul, és megszerez egyfajta tudást, akkor ebből a tudásból tud erőt meríteni ahhoz, hogy a saját útját járja. De én mindig is szerettem egy kicsit – vagy nagyon – kilógni a sorból. Szóval vannak ilyen becsípődéseim. Például a jobb csuklómon hordom az órát. Miért? Mert a többség a balon.

Csak ezért? 

Többek között ezért. Láttam egyszer egy filmet Alain Delonnal, ahol ő nemcsak hogy a jobb csuklóján hordta az órát, de lefelé, tehát befelé volt fordítva. Na, onnan kezdve húszéves koromig a jobb csuklómon hordtam, és mindig befelé fordítva. De egy borvacsorán is meg tudok úgy jelenni, hogy felöltözöm, ahogy kell, öltönyben, és hozzá fehér tornacipőt veszek. Sokan kedvelik bennem, hogy szókimondó vagyok, és olyan dolgokat is elmondok, amiket mások nem. Vagy mert nem tudják, vagy mert nem merik. Tőlem pedig olyan dolgokat tudhatnak meg, amik után órákig faggathatják a Google-t, és még úgy sem biztos, hogy lesz rá válasz. Én így érzem magam jól.

Az aktuális napi viselet, a Rolex Milgauss. Kellően játékos narancssárga mutató és zöld üveg emeli ki a fekete számlapos órák komorságából.

LAPOZZ! A következő oldalon rendesen elmélyedünk az órákban is!

1 2Next page
Related Topics
  • bcm
  • business class magazin
  • grand seiko
  • kovács antal
  • Rolex
  • sommelier
Ligetfalvi Viktor

Previous Article
  • Magazin
  • Vélemény

Divatórák: venni vagy nem venni?

  • Takács Tamás
  • 2020-05-22
View Post
Next Article
  • Krono/Vlog
  • Magazin

Őszintén: Órákról I Egy korszak vége: viszlát Baselworld!

  • Ligetfalvi Viktor
  • 2020-05-28
View Post
You May Also Like
View Post
  • Magazin
  • Vélemény

Nem volt elég a MoonSwatch, itt a műanyag Richard Mille a Wish-ről

  • Dobai Dániel
  • 2023-06-05
View Post
  • Krono/Vlog
  • Magazin

Svájci óra koppintás vagy patent belépő luxus? Chr.Ward 12 + Quartz Edox Delfin I Őszintén: Órákról

  • Ligetfalvi Viktor
  • 2023-05-24
View Post
  • Krono/Vlog
  • Magazin

Oris “Öt Days” + PATEK vs Blancpain vs Piaget öltönyórák! I Őszintén: Órákról

  • Ligetfalvi Viktor
  • 2023-05-20
View Post
  • Krono/Vlog
  • Magazin

Így készül a legszebb óra-számlap + IWC Pilot, Jaeger, Omega a BÁV aukción I Őszintén: Órákról

  • Ligetfalvi Viktor
  • 2023-05-16
View Post
  • Krono/Vlog
  • Magazin

Gyémántos Cartier avagy Milliókat bukni egy órán + Űrállomásos-GMT Poljot Int’l I Őszintén: Órákról

  • Ligetfalvi Viktor
  • 2023-05-14
View Post
  • Magazin
  • Tech
  • Vélemény

Melyik 5 órát választaná magának a ChatGPT?

  • Ligetfalvi Viktor
  • 2023-04-25
View Post
  • Krono/Vlog
  • Magazin

Színes-nyári-svájci óra Oris Aquis & Szabad-e gyémántosítani egy luxusórát? I Őszintén: Órákról

  • Ligetfalvi Viktor
  • 2023-04-18
View Post
  • Krono/Vlog
  • Magazin

Ilyen a világ legnagyobb luxusóra-kiállítása belülről — Watches & Wonders I Őszintén: Órákról

  • Ligetfalvi Viktor
  • 2023-04-15
Kategóriák

kronometer

kronometer
Instagram post 17983499492155570 Instagram post 17983499492155570
Figyelemre méltó mikrobrand a Baltic, ezt a bron Figyelemre méltó mikrobrand a Baltic, ezt a bronz búvárórájuk is bizonyítja. ⁠
Link a bióban! ⁠
.⁠
.⁠
.⁠
⁠
#watchoftheday #makeswissmadegreatagain⁠
#baltic⁠
#aquascaphe⁠
#watchesandwonders⁠
#watchesandwonders2023⁠
#kronometer⁠
#kronometerhu⁠
Ha meg kéne nevezni egy kedvenc IWC-t, akkor elé Ha meg kéne nevezni egy kedvenc IWC-t, akkor elég valószínű, hogy ez lenne az. Sokan nem is ismerik, inkább volt kísérleti darab, viszont őrült jól sikerült. Hamarosan részletes írással is jelentkezünk róla.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#watchoftheday ⁠
#watchesandwonders2021⁠
#watchesandwonders⁠
#iwc #xpl⁠
#kronometer⁠
#kronometerhu⁠
2023. június 8-án ismét órasimogató, közös 2023. június 8-án ismét órasimogató, közös vlog felvétel, közönségtalálkozó! Sok-sok Oris-szal és egyéb érdekességekkel! Jelentkezni a media@kronometer.hu címen tudtok!
Szokatlan ihlet, kiváló kivitelezés a Yemától Szokatlan ihlet, kiváló kivitelezés a Yemától. Részletek a cikkben, link a bióban! ⁠
.⁠
.⁠
.⁠
⁠
#watchoftheday #makeswissmadegreatagain⁠
#watchesandwonders⁠
#watchesandwonders2023⁠
#kronometer⁠
#kronometerhu #yema ⁠
Ha a tökéletesség fájna, ettől ordítanál! ⁠
H. Moser & Cie Endeavour Perpetual Calendar Tantalum Blue Enamel.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
⁠
⁠
#watchoftheday #makeswissmadegreatagain⁠
#watchesandwonders⁠
#watchesandwonders2023⁠
#kronometer⁠
#kronometerhu #hmoser #hmosercie #endeavourperpetual⁠
óóóó riviéra, forr a tenger... ⁠ Azon túl, óóóó riviéra, forr a tenger... ⁠
Azon túl, hogy a riviéra szótól akaratlanul is Dolly Roll-t kezdek dúdolni, ez egy nagyon jól eltalált búváróra a Baume et Mercier-től. Volt szerencsénk megtapogatni a Watches & Wonders-en. Link a bióban! ⁠
.⁠
.⁠
.⁠
⁠
#watchoftheday #makeswissmadegreatagain⁠
#watchesandwonders #baumeetmercier #riviera #rivieraazur⁠
#watchesandwonders2023⁠
#kronometer⁠
#kronometerhu⁠
Pont mèg a hosszú hétvége előtt esett be. Rit Pont mèg a hosszú hétvége előtt esett be. Ritkán jár a kezünkben GPHG győztes óra (legutóbb talán a Grand Seiko White Birch), így különösen izgalmas lesz megismerni a @cigadesign_official ezen típusát 🤩
.
.
.
.
#wotd #cigadesign #watchreview #gphg #kronometer #kronometerultimate
Vidám, funky-s nyári kiadások az Edoxtól. A Ci Vidám, funky-s nyári kiadások az Edoxtól. A Cikkhez a linket a bióban találjátok! ⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#edox #summerwatch #c01 #wotd
Load More Follow on Instagram
Legutóbbi bejegyzések
  • Nem volt elég a MoonSwatch, itt a műanyag Richard Mille a Wish-ről
  • Új Breitling Premier B01 Chronograph 42 számlapok
  • Még letisztultabb lett a Seiko Astron GPS Solar
  • Blancpain Fifty Fathoms Tech Gombessa
Kronometer
  • Főoldal
  • Hírek
  • Tesztek
  • Magazin
  • Impresszum
Órákról, mindent.

Input your search keywords and press Enter.