A Navitimer kollekció elég régóta jelenti nagyjából ugyanazt. Fehér, vagy fekete számlap, ellenkező színű segédszámlapok, sok-sok skála a számlap szélén, amivel rengeteg mindent mérhetünk, már-már talán túlzsúfolt is.

Tavasszal adtuk hírül [LINK], hogy a Breitling kikerült a családi kézből és a CVC Capitals befektetőcsoport kezébe került. Szintén a nyáron történt, hogy Georges Kern – aki sokáig az IWC vezetője, majd a Richemont csoport órakészítésért felelős vezetője volt-, a Breitlinghez igazolt ügyvezető igazgatónak. Eltelt fél év és megjelent az új Navitimer 8 kollekció, ami leginkább azoknak nagy öröm, akiknek a klasszikus koncepció sosem tetszett eléggé.

 

Meglepően friss az új Breitling Navitimer 8 kollekció - vissza a negyvenes évekbe!
A Navitimer 8 modellváltozatai

5 modellt mutatott be a Breitling, ezek között van kettőféle stopperes, egy több időzónás, egy nap-dátum kijelzős és egy egyszerű, letisztult automata. Az órákat az ötvenes évek modelljei ihlették, mind formavilágban, mind a számok stílusában. Kiemelendő a saját szerkezetek használata, így a B01 kronográfé -viszont csak az egyik stopperes modellbe-, valamint a B35 több időzónás werké. Mindegyik típus kétféle számlap változatban készül, ami a kék vagy fekete, kivéve az Unitime modell, aminél ez fekete és szürke, valamint mindegyik verzió kapható fém és bőrszíjjal egyaránt.

Meglepően friss az új Breitling Navitimer 8 kollekció - vissza a negyvenes évekbe!
Lassan legendává avanzsáló B01 szerkezet

Már alapvetően az egy kedves történelmi visszatekintés, hogy miből ered a típus nevében a nyolcas szám. Volt az még úgy, hogy a Breitling repülőgépekbe fedélzeti órákat gyártott. 1938-at írunk, amikor Willy Breitling, a cég akkori vezetője a fedélzeti órákat gyártó részleget elnevezi Huit Aviation Department-nek. Ezek a technológia akkori állásának megfelelően kézihúzós órák voltak, megfelelően rögzítve a repülőgépek műszerfalára és hogy ne kelljen a szükségesnél többet foglalkozni velük, 8 napig jártak egyetlen felhúzással. Innen ered a név is, a huit szó a franciában nyolcat jelent.

Meglepően friss az új Breitling Navitimer 8 kollekció - vissza a negyvenes évekbe!
Egy 8 napos fedélzeti óra

Ezt a kollekciót pedig azok a fedélzeti órák ihlették. A jellegzetes arab számok, a mutatók és a skálázás közötti hasonlóságok elsőre észrevehetőek a régi és a frissen bemutatott darabok között. Ezzel a lépéssel a Breitling is tovább erősíti azt a sort, amiben a régi modelleket felidéző gyártók állnak, és ez a sor kifejezetten hosszú, az már egy egészen más kérdés, hogy a Navitimer családnak szerintem nagyon jót tett ez a fajta változás.

Meglepően friss az új Breitling Navitimer 8 kollekció - vissza a negyvenes évekbe!
Breitling Reference 768 – a kollekció alapja

Navitimer 8 B01 Chronograph

Egészen más érzés így látni egy Navitimert, semmint az eddig ismert módon[LINK]. Ez egy letisztultabb, harmonikus, lágy vonalvezetésű modell, ha a számlapot nézzük, és egy határozott, éles éleket használó, de teljesen egységes darab, ha a tokot. Kapható acél tokban kék és fekete számlappal, vagy 18 karátos rózsaarany tokban mélybronz számlappal. A gömbölyded, korhű arab számok világítanak sötétben, a 43 milliméteres tok pedig 100 méterig vízálló. Nyártól lesz elérhető, 7.100 svájci frankos áron.
2009 óta ismerhetjük a Breitling saját stopperes szerkezetét a B01-et, amit tavaly óta már a Tudor is használhat némi megjelenés beli módosítással, saját néven MT5813-ként. 70 órás járástartaléka, az oszlopkerekes megoldás és a 28.800-as lengésszám együtt kifejezetten ígéretes, nem csoda, hogy sikerrel szerepel a szerkezet már évek óta. Emellett már csak talány lehet, hogy miért van még olyan óra a kínálatban, amit a korábbi cal. B13-mal szerelnek /ami az ETA 7750-es átcímkézett változata gyakorlatilag/.

Meglepően friss az új Breitling Navitimer 8 kollekció - vissza a negyvenes évekbe!
Navitimer 8 B01 Chronograph

Navitimer 8 Chronograph

A példa, amit említettem, a 7750-re épülő cal. B13. Tény, hogy más a számlap kiosztása így, és egy egészen más profilú órát kapunk. Valójában ez a legfőbb különbség a két óra között. A szerkezet és a számlap kialakítása. A 43-as tok vonalvezetésében is megegyezik a B01-es változattal, a mutatók és számok is azonosak.

Meglepően friss az új Breitling Navitimer 8 kollekció - vissza a negyvenes évekbe!
Navitimer 8 Chronograph

Navitimer 8 Unitime

A több időzónát megjelenítő, tehát GMT órák olyan megoldása, amikor az egyik időzónát a mutató mutatja, a többit viszont magunk számolhatjuk ki a belső lünetta segítségével. A Navitimer 8 Unitime-ba a saját fejlesztésű B35-ös szerkezet került, aminek a több időzóna közötti utazáskor nagy előnye, hogy az óramutató a többi mutatótól függetlenül állítható a koronával. Tehát nem feltétlen kell elállítanunk a percet, amikor más időzónába érve beállítanánk a pontos időt, hanem van lehetőség arra, hogy kizárólag az óramutatót mozgassuk. Hasznos funkció, amikor nincs külön negyedik, GMT mutató. A tok ennél a modellnél is 43 milliméteres és 100 méterig vízálló.

Meglepően friss az új Breitling Navitimer 8 kollekció - vissza a negyvenes évekbe!
Navitimer 8 Unitime

Navitimer 8 Day & Date

Erről a számlap elrendezésről akaratlanul is a Rolex Day-Date jut eszembe, pedig egészen más kategória a két óra. Kék és fekete sunburst számlappal érkezik, nem 43, hanem 41 milliméteres acél tokban. A szerkezete a 2834-2 ETA Breitling-díszített változata B45 néven. Megbízható, régi szerkezet, különösebb meglepetések nélkül.

Meglepően friss az új Breitling Navitimer 8 kollekció - vissza a negyvenes évekbe!
Navitimer 8 Day & Date

Navitimer 8 Automatic

Meglepően friss az új Breitling Navitimer 8 kollekció - vissza a negyvenes évekbe!
Navitimer 8 Automatic

Az 1930-as és 40-es évek ihlette modell, a legletisztultabb a kollekcióban. Ha dátumablak sem lenne… elvégre egy pilótának nem feltétlen kell tudni a dátumot repülés közben megnézni. Tényleg érezni rajta a korabeli vonásokat, viszont a napjainkban ismert Navitimer jellegzetességét, a recés lünettát sem hagyja el. Egy nagyon jó elegye a klasszikus és a jelenlegi Breitling kollekciónak, ez a modell a méltó utódja igazából a 768-as számú modellnek, amit a barna bőr NATO szíjon a cikk bevezetésében mutattunk. Az ETA 2824-2-re épülő B17-es szerkezet dobog benne, ez is, mint a kollekció többi darabja kronométer minősítésű.  41 milliméter átmérőjű, és éppen kevesebb, mint 11 milliméter vastag a Navitimer 8 Automatic, így szinte minden méretű csuklón jól mutat.Nem árulta el a Breitling az összes modell árát, így ahol kihagytuk, ott még nincs információ róla, viszont valahol az Omega árai körül lehetnek, tehát az Automatic és Day-Date modell 3800-4000 euró körül, az Unitime 4-4500, a Chronograph pedig 5500-6000 euró között kerülhet majd forgalomba, de ezek az összegek csupán feltételezések.

Összegzés

Sosem voltam a híve a Navitimer kollekciónak. Nagynak, túlzsúfoltnak gondoltam, stílusában sem állt közel hozzám, olyan volt, mint egy csuklón hordozható, teljesen analóg számológép. És ha a funkciót nézzük, akkor a maga módján az is. Viszont a Navitimer 8 széria hoz egy egészen kellemes felfrissülést a típuscsaládba. Gömbölyűbb az összhatás, kevésbé éles és agresszív vonalakkal, számomra több harmóniával, és ahogy például a Montblanc új modelljeinél is tetszett az összhatás, arra hangulatában nagyon hasonlít a Breitling. Az egyik a hegyen, a másik a levegőben. Tény, hogy a vaskalapos órakedvelők elítélek ezeket az úgynevezett heritage, tehát múltnak tisztelgő, vagy múltidéző kollekciókat, én személy szerint látom értelmét. Nagyon sokan vannak, akiknek tetszenek régebbi formák, vonalak, számlapok, stílusok, viszont nem feltétlen vágnának be az antik, félantik órák kegyetlen, mély és bonyolult világába, inkább megvennék a régi formát modern köntösben, modern technikával. És amíg sokan lesznek így, addig a heritage kiadásoknak is lesz létjogosultságuk. Ennek a Navitimer 8 szériának pedig végképp, hiszen egy üde színfoltja a teljes Navitimer családnak.