Az alábbi cikk több, mint egy éve frissült utoljára, az olvasása során kérünk ezt vedd figyelembe! Bár az órák technikai specifikációi visszamenőleg nem változnak, és cikkeinkben a mindenkori véleményünket, valamint legjobb tudásunk szerinti ismereteinket vetjük papírra, a használtpiaci árak és trendek kifejezetten hektikus változók.

A márkát 1961-ben alapította a nemrégiben elhunyt Helmut Sinn, Helmut Sinn Spezialuhren néven. Helmut Sinn pilóta volt és repülésoktató. Műszerfali órákat készített, majd karórákat, kifejezetten szakmai szempontok szerint, olyanokat, amik a legjobban megfelelnek a repülőgép pilótáknak.

 

Több legendás modellt készített, és miután 1994-ben, 77 évesen eladta a céget az IWC-től frissen odakerült Lothar Schmidtnek, újabb márkát alapított. Lothar Schmidt viszont vitte tovább a márkát, és nem engedte el annak alapértékeit. Azt, hogy ne kiskereskedői hálózaton keresztül forgalmazzanak, hanem közvetlenül a cégtől vásárolhassák meg az emberek a terméket, valamint, hogy igazán strapabíró darabokat készítsenek, amik minden körülmények között használhatóak, könnyen leolvashatóak és megbízhatóak.

Az idei Baselworld-ön sem hazudtolták meg magukat, 4 új modellt mutattak be, amik közül a legszínesebbel, de alapjaiban az egyik legrégibb darabbal, ez a Sinn 103 Sa B E. Elsőre furcsának tűnhet egy ilyen típusnév, de ahogy a nagyker-kisker láncot kihagyják, úgy kifejezetten segítőkész a márka egyik termékmenedzsere, aki Bázelben az újdonságokat mutatta meg. Tehát az “Sa” jelentése Saphirkristallglas, tehát zafírüveg, a “B” a lünetta színére a Blau-ra utal az “E” pedig Elfenbein, csontszín.

Történetileg érdekes, hogy a 103-as modell megjelenésében összetéveszthetetlenül megjelenik egy klasszikus, egy korabeli pilótaóra, a Breguet Type XX, aminek modernebb, 21. századi változatát ITT [LINK] mutattuk be, valamint a szintén 60-as években készült Heuer Bundeswehr Chronograph. Ez talán nem is meglepő annak fényében, hogy a Heuerrel is együttműködött ekkoriban a Sinn.

Ami a mostani modellben érdekes lehet számunkra, az az 500 darabos limitáción kívül a színe. A Sinn nem bővelkedett színes számlapokban sosem, ezért különlegesen nagy öröm, hogy most egy ilyen látványos számlapot és lünettát hoztak össze. A sunburst, tehát selyemszámlapokra én egyébként is ki vagyok élezve, és örülök, amikor egy-egy modellnél előkerül – mint szintén Bázelben a Longines HC-nél -, és most történelmi modell készült el egy feltűnő színű sunburst számlappal. A mutatókat szintén antikolták, amihez napjainkban elég annyi, hogy nem fehér színű SuperLuminova festékkel töltik fel, hanem egy enyhén sárgás árnyalatúval, így olyan hatást érnek el, mintha már patinásodott volna, ahogy egy 40+ éves órának illene öregedni, viszont ez egy új óra…

A mérete optimális, 41 milliméter az átmérője a tömege pedig 77 gramm, ha bőrszíjjal választja az ember, ami kifejezetten könnyű. A vastagsága 16 milliméter, ez kifejezetten vastag, viszont csuklón egyáltalán nem érezni nagynak, ezt a méretet pedig betudhatjuk a szerkezetnek. Az ETA 7750-es minimális a Sinn által alakított, egy jól ismert, bevált szerkezet, 28800-as lengésszámmal, egyszerű, lényegretörő felépítéssel, kerülve a technikai bravúrokat és extrákat. Jellegzetessége, hogy brutális erővel tudja húzni a rotor a szerkezetet, ha kézben tartva meglengetjük az órát, érezzük, hogy még jó pár másodpercig elemi erővel forog benne a rotor, és mozgatja kezünkben a tokot. Ezt bármelyik 7750-nel szerelt órával érdemes kipróbálni egyszer.
200 méterig vízálló az óra és menetes a koronazár, tehát véletlenül egész biztos, hogy nem fogjuk kihúzni a koronát a víz alatt.

A barna, antikolt hatású bőrszíj nagyon jól megy a kék számlaphoz és a kék anódízalt alumínium lünettához. Fémszíjjal is kérhetjük, ha feltétlen el akarjuk rontani az összhatást, de úgy még borsosabb az ára. A barna bőrrel 2590 euró, fémszíjjal 2760. Az 500 darabot nem gyártották le előre, tehát nincs készleten, rendelni kell, 6 hét a várakozási idő – még mindig sokkal barátságosabb, mint a Rolex végeláthatatlan várólistái -.

Sinn 910 SRS

Kis pénz, kis futball (…), ha nem telik teljesen saját fejlesztésű werkre, végy egy jól működő, ismert darabot, és keress belőle egy ritkán használt változatot. Először is az oszlopkerekesre alakított változatát, és fejeld meg egy flyback funkcióval. A flyback funkció lényege, hogy nem kell a stoppert megállítani a nullázáshoz, hanem menet közben bármikor nullázhatjuk, visszaállnak a stopper mutatói nullára, és abban a pillanatban indulnak is el, ismét. A szemfülesebb olvasó kitalálhatta, hogy az ETA 7750-es werk átalakított változatáról van szó. Így kaphatunk oszlopkereket (pontos, precíz stopperműködés), flyback funkciót és megszokott megbízhatóságot.

All-in, ahogy Korda Gyuri bácsi mondaná. Mindez 3700 euróért bőrszíjon és 3960-ért fémen. Ennyiért kisebb alkuval már TAG Heuert lehet kapni az új Heuer 02-es szerkezettel, ami nem az elcsépelt/megszokott/kockázatmentes ETA 7750, hanem egy saját fejlesztés. A külcsínen most ne vitázzunk.

41,5 milliméter az átmérője, 15,5 a vastagsága. A számlap egyébként a sok segédszámlap és tachy-skála ellenére is elegánsnak tekinthető, a sportosságot pedig megadják a stopper piros mutatói. 100 méterig vízálló, igaz, koronazár nélkül. Szép-szép, de még mindig inkább a 103-at választanám.

Sinn 836

Térjünk át a ránézésre is minimalista-indusztriális stílusban készülő Sinnekre. A hárommutatós, dátumos változat a 836-os típusszámot kapta. Az acél tok felülete a Sinn speciális eljárásával, a TEGIMENT technológiával kezelt, kifejezetten karcállóvá teszi a tokot, annyira, hogy ha valami megkarcolja, akkor annak legalább akkora erőhatásnak kell lennie, hogy nem a karc lesz a legnagyobb sérülés az órán. Vagy rajtunk.

43 milliméter az átmérője, nem is akar kisebbnek tűnni, nincsenek optikai trükkök színekkel, peremekkel. A vastagsága viszont viselhetővé teszi, alig több, mint 10 milliméter vastag, hála a vékony ETA 2892-a2 szerkezetnek (ami kevesebb, mint 4 milliméter). 100 méterig vízálló és a korona is menetes zárat kapott. Ha már tényleg egy munkaórának tervezték, a mágnesezhetetlensége is 80000 A/m (másként 1000 Gauss, ami mondjuk a 15000 Gausst is elviselő Omega Aqua Terrahoz képest egészen elenyésző – de ilyen erejű mágneses tér közelébe ritkán kerülünk.)

A méretes indexek és a hatalmas kardmutatók erősen világítanak, bőrszíjjal 1590, fémszíjjal 1820 euróért. Ha ez sok lenne, de tetszik ez a dizájn, akkor az 556-os típust tudom javasolni, nagyjából fele ennyiért.

Sinn 936

Heti feladványunk, hogy mennyit ér típusszámban a Sinn-nek a stopper…
A 936 a 836 kronográf változata. Átmérőben megegyezik hárommutatós testvérével, 43 mm, viszont a vastagsága már komolyabb, 15 milliméter. Innen már sejthetjük az előző két stopperes típus után, hogy a szerkezet valamilyen rokonságot mutathat a 7750-es ETA-val.

A ház sajátja az SZ05 egy alaposan átépített 7750. Átvariálták a segédszámlapok kiosztását is, így most nem három, csak kettő segédszámlap van, és nem 12 órás a legnagyobb gyűjtő rajta, hanem 60 perces. A tok szintén TEGIMENT technológiával kezelt, és a számlap is ugyanolyan, szemcsésnek tűnő felületű, festett, erősen világító indexekkel.

2890 és 3165 euró között kérnek érte szíjválasztástól függően, ami nem kevés, kellő németóra-megszállottság, vagy ennek az egyedi, letisztult, ipari stílusnak a favorizálása teszi versenyképessé ezt a típust a kategóriájában.